Ágnes
-5 °C
2 °C

Megvan a jövő évi foci-vb első eltiltottja

2005.08.05. 10:41
Sokba került a német labdarúgás egyik nagy ígéretének tartott huszonegy esztendős Mike Hankénak, hogy a júniusi Konföderációs Kupa bronzmeccsén kiállították. A játékvezető egy kemény belépő után azonnal piros lapot adott, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ezután példátlanul szigorúan büntetett.
Egy év múlva rendezik a németországi labdarúgó-világbajnokságot, azonban máris megvan a torna első eltiltottja. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ugyanis a vb első két mérkőzéséről tiltotta el Mike Hankét, a házigazda német válogatott huszonegy éves játékosát.

Sárga lapja sem volt

Az idén nyáron a Schalkétól a Hannoverhez szerződött támadót a júniusi Konföderációs Kupa bronzmeccsén - melyet hosszabbítás után Németország nyert 4-3-ra Mexikó ellen - az ötvennegyedik percben elkövetett szabálytalansága miatt ítélték el ilyen súlyosan. A játékos egy bedobást követően lépett be keményen ellenfelének, a televíziós lassítások után azonban nem tűnt olyan súlyosnak az eset, mégis azonnali piros lap és a kiállítás lett a következménye.

Hanke a tornán egyébként ezen a meccsen volt először kezdő a német válogatottban, de a csoportmeccsek alatt, a Tunézia ellen 3-0-ra megnyert találkozón így is szerzett egy gólt. A támadót az eltiltáson kívül ráadásul 6500 svájci frank megfizetésére is kötelezték. A döntéssel a fiatal futballistának jelentősen csökkentek az esélyei, hogy újra bekerüljön a nemzeti tizenegybe.

A szankció azért lett ilyen súlyos, mert a Nationalelf rendezőként a vb-ig már nem játszik a hivatalos FIFA-mérkőzést, csak barátságos találkozókon lép pályára. Ha a németek selejtezőket is vívnának, Hankénak nem kellene lemondania már most lemondania a világbajnokság első két meccséről.

Csalódott németek

"Nagyon el vagyok keseredve. Túlságosan kemény büntetésnek érzem egy fiatal játékos számára, hogy egy évvel a vb-rajt előtt két mérkőzésről is eltiltsák" - mondta Oliver Bierhoff, a német válogatott menedzsere. Gerhard Mayer-Vorfelder, a Német Labdarúgó Szövetség elnöke szintén sajnálatát fejezte ki a FIFA határozatával kapcsolatban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!