Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Egymilliárd forintért is focizik a Debrecen

2005.08.08. 20:33
Ha nem várt bravúrral bejut a Bajnokok Ligája csoportkörébe a Debrecen, rögtön kilencszázmillió forinttal nőhet a klub költségvetése az európai szövetségtől befolyó összegből. Manchester United elleni esetleges sikerrel a DVSC-nél várhatóan jobban gazdálkodnának, mint azt a Ferencvárosnál tették tíz éve.
A Debrecen a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutással hosszú időre megalapozhatja jövőjét. Bár Supka Attila együttesének kevés az esélye arra, hogy a Manchester United ellen a harminckét csapatos főtáblára jusson, érdemes felidézni, mekkora összeg érkezhet Debrecenbe, ha összejön a BL-szereplés.

Majdnem százmilliárd a csapatoknak

Az európai futballszövetség (UEFA) a Liverpool győzelmével véget ért szezon pénzdíjait még nem hozta nyilvánosságra, a 2003/2004-es idény összegei ismertek.

Abban a kiírásban az UEFA 631 millió svájci frankot (98,5 milliárd forint) osztott szét a csapatok között. Ez körülbelül a nyolcvan százaléka volt a sorozatból a szövetséghez a televíziós jogdíjakból és a szponzori szerződésekből befolyt összegnek.

A csoportkörbe jutásért, ha egyetlen mérkőzést sem nyert az együttes, akkor is két és fél millió frank, vagyis majdnem négyszázmillió forint járt.

A pályára lépésért mérkőzésenként fél-fél millió frank (78 millió forint) járt, vagyis összesen hárommillió (470 millió forint) a díj. A megnyert találkozókért félmillió frankot, a döntetlenekért ennek a felét, harminckilencmillió forint fizetett az UEFA.

A csoportkörből való továbbjutásért újabb 2,5 millió, a negyeddöntős szereplésért további hárommillió (468 millió forint) svájci frankot vehettek fel a klubok. Az elődöntősök még négy-négy millió frankot (625 millió forint) kaszálhattak, az akkori győztes, a Porto a döntő megnyeréséért tízmilliót (1,5 milliárd forint), a vesztes Monaco hatot (937 millió forint) kasszírozott.

A Chelsea-nek jutott a legtöbb

A teljesítmény alapján azonban csak az összeg felét osztotta szét az UEFA, majdnem ugyanekkora rész járt a kluboknak az úgynevezett piaci tartalékból (Market Pool). Ennek folyósításában a legfőbb szempont az volt, hogy a szereplő együttesek által képviselt tévés piacok mennyire értékesek. Az angol együttesek (Arsenal, Chelsea, Manchester United) egyenként harminc-harminc millió svájci frankot akasztottak le ebből a keretből.

A 2003/04-es szezonban az elődöntőben kiesett Chelsea keresett legjobban a BL-ben, negyvennégymillió frankot (6,87 milliárd forint). A győztes Porto "csak" huszonkilencmilliót (4,5 milliárd forint) könyvelhetett el, a legkisebb hasznot (6,46 millió svájci frank - egymilliárd forint) az akkor még Lothar Matthäus irányította szerb Partizan húzta a Bajnokok Ligájából.

Kezdésnek kilencszázmillió forint

Vagyis ha a Debrecen minden várakozás ellenére legyőzné a világ egyik leggazdagabb klubját, rögtön körülbelül 5,7 millió svájci frankot (891 millió forint) tudhatna magáénak. A bejutásért járó fix összeg mellett körülbelül kétszázezer frankra (harmincegymillió forint) számíthatna a Loki a piaci tartalékból is; két éve a Partizannak ennyi jutott. Ha meccset is nyerne a DVSC (ahogyan az az FTC-nek sikerült 1995-ben), ez az összeg még nőne is.

Ha marad az UEFA-kupa

Ha DVSC nem jut túl a Uniteden, akkor az UEFA-kupában folytathatja. Itt nincsenek ekkora indulási összegek, sőt, az európai szövetség nem is értékesíti egyben a találkozók tévés jogait. Ezt a klubok maguk tehetik meg, így ha nagyhírű klubbal találkozik a Loki, komoly összeget is akaszthat.

A Fradinál elfolyt a pénz

Tíz éve a Ferencváros megkapta az esélyt, hogy a BL-szerepléssel nem csak múltját, de gazdagságát tekintve is egyedülálló klubbá váljon Magyarországon. Az Üllői úti klubvezetők kezeiből, ki tudja, hova, de kifolyt a pénz, a Ferencváros néhány évvel később a csőd szélére jutott. A Fotex szerepvállalása egy időre jól működő együttessé tette a Fradit, amely azonban ismét komoly, a lété fenyegető anyagi gondokkal küszködik.