Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Pénzéhsége miatt kell visszavonulnia Collinának

2005.08.15. 13:31
Az ötször a világ legjobb bírójának választott olasz Pierluigi Collina jóllehet egyéves korengedményt kapott, úgy tűnik mégsem vezethet bajnoki meccseket szeptembertől. A bírót reklámszerződése miatt zárták ki a keretből.
Reklámszerződése miatt mégsem bíráskodhat a következő idényben a világ egyik legjobb játékvezetőjének tartott, idén negyvenöt éves Pierluigi Collina, aki az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) különengedélyével még egy évig fújhatná a sípot. A játékvezetőknél egységesen negyvenöt év a korhatár, de az eddigi érdemeire való tekintettel - ötször választották a világ legjobb bírójának - Collinának adtak neki még egy évet.

Reklámszerződés vagy bíráskodás


Pierluigi Collina

A kopasz bíró két hónapja - amikor úgy tűnt, hogy vissza kell vonulnia - egymillió eurós, közel kétszázötvenmillió forintos szerződést kötött az Opellel, amely egyben az AC Milan mezszponzora is. Az FIGC korábban válaszút elé állította őt, mondván, ha az autógyárat népszerűsíti, akkor nem vezethet mérkőzéseket.

"Nem kapott engedélyt tőlünk, nem fizette be a juttatás előírt tíz százalékát, ráadásul a pártatlanság sérülése miatt nem vezethetne Milan-meccseket" - jelentette ki a bírószövetség (AIA) képviselője.

Bizonytalanság az olasz bajnokság előtt

Collina elvileg így már csak európai kupameccseken juthat szerephez 2006. június 30-ig, ugyanakkor a 2006-os németországi világbajnokságon már nem ítélkezhet.

A gyakorlatban viszont előfordulhat, hogy változik a helyzet, mert egyelőre azt sem tudni, mikor kezdődik az olasz bajnokság, illetve melyik csapatok indulhatnak. A feljutó Genoát bundázás miatt a harmadik vonalba minősítették vissza, de a kizárás még nem jogerős. A másik feljutó, a Torino és a Messina pedig súlyos anyagi gondokkal küszködik, ezért nem kapott eddig rajtengedélyt.

Eb-döntőt nem vezetett csupán

A civil foglalkozására nézve adóügyi tanácsadó Collina 1977-ben kezdett bíráskodni, 1991-ben került a Serie A-ba, majd 1996-ban kapta meg a világszövetségtől a FIFA-licencet. Pályafutása során négy nagy döntőt vezetett: 1996-ban az atlantai olimpián, 1999-ben a Bajnokok Ligájában, 2002-ben a világbajnokságon, tavaly pedig az UEFA-kupában dirigálta a finálét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!