Ferenc
10 °C
29 °C

A Real Madrid után az argentinok ellen

2005.08.17. 10:22
Több sztár nélkül, de erős csapattal érkezett Magyarországra a kétszeres futballvilágbajnok Argentína válogatottja. A magyar kapitány, Lothar Matthäus győzni akar Crespóék ellen, a túloldalon a tinisztár, Lionel Messi bemutatkozása a legnagyobb esemény.
Befestették a testüket
Testfestéssel készülnek
a szerdai mérkőzésre
A vasárnapi, Real Madriddal játszott Puskás Ferenc-gálamérkőzés után szerda este fél hattól már hivatalosan is - a sárga alkalmi mez helyett a hagyományos pirosban - pályára lép a magyar válogatott egy újabb sztárcsapat, Argentína ellen.

"Mindkét együttes számára fontos a találkozó, mi már a világbajnokságra készülünk, míg a hazaiak előtt nehéz selejtezők állnak. Számunkra azért is jelentős ez az alkalom, mert viszonylag ritkán tudunk közösen készülni" - mondta José Pekerman az argentinok szövetségi kapitánya csapata hétfői edzése után.

Nincs nyomás a tinisztáron

A nemzetközi labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalos világranglistáján jelenleg második együttes szakvezetője szerint Argentínában mind a mai napig nagyon tisztelik a magyar futballt. "Szívesen és elismeréssel emlékezünk a korábbi nagy csatákra. Biztos, hogy most is kiváló meccset láthatnak majd a nézők" - mondta Pekerman.

A nagy tehetségnek tartott, az U20-as világbajnokságon aranyérmet szerzett Lionel Messi bemutatkozásáról azt mondta, a Barcelonában szereplő középpályás most még különösebb felelősség nélkül futballozhat, semmilyen konkrét elvárást nem támasztanak vele szemben.

Összehangolt horvát és magyar meccsek
A budapesti mérkőzés után nem sokkal, este negyed tíztől Splitben is világhírű együttes lesz a vendég, a világbajnoki címvédő Brazília a '98-ban vb-negyedik horvátokkal csap össze. A két meccs amolyan felvezetése a két ország közös, 2012-es Európa-bajnoki pályázatának. Bozóky Imre MLSZ-elnök és Lothar Matthäus mindkét találkozón ott lesznek.
Matthäus bátorít és kísérletez

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus az elmúlt napokban többször is kijelentette, számára csak a győzelem elfogadható az argentinok ellen. A vasárnapi, Real elleni 3-1-es vereség második félidejében úgy látta, kellő önbizalommal bármilyen ellenfelet le tudnak győzni játékosai. A szerdai kezdőcsapatról azt mondta, nehéz volt választania, a pályára lépőktől kellő önbizalmat, kezdeményezést és nem csak reagálást vár. Matthäus tovább kísérletezik, amit bátran vállal és a középpályás Vincze Ottót - a Real-meccs második félidejéhez hasonlóan - a védelem közepén szerepelteti.

Crespónak jó Budapesten

Az argentinok egyik legismertebb játékosa, Hernán Crespo örül, hogy Budapesten is játszhat. "Jó, hogy itt vagyunk, mert keveset készülhetünk együtt.Ez a lehetőség elsősorban a fiatalok számára lényeges, de a tapasztaltabbaknak is szükségük van az ilyen felkészülési meccsekre. Egyébként először járok Budapesten, örülök, hogy ide is eljutottam" - mondta a vasárnap az újonc Wigan ellen győztes gólt szerző Chelsea-támadó.

Gera tanulna

"Várom a mérkőzést, amely nehéznek ígérkezik, hiszen nagyon erős csapat lesz az ellenfelünk. De ezért adhat sokat mindannyiunknak ez a mérkőzés, hiszen az ilyen tudású riválisoktól csak tanulni lehet" - vélekedett Gera Zoltán, az angol West Bromwich Albion támadója. "Számomra mindig különleges élményt jelentenek ezek a feladatok, hiszen mindig kiderül, milyen nagy még a lemaradásom. Remélem, hogy felvesszük a ritmust, s jó eredményt érünk el."

Sztárokat hiányolnak

Az argentinok keretét látva a Népszabadság megjegyzi, a dél-amerikai együttes tartalékos csapattal áll fel szerdán a Puskás-stadionban. A lap rámutat, a június Konföderációs-kupa-döntőn pályára lépett tizennégy játékosból csak hat tagja a mostani keretnek.

Várható kezdőcsapatok
Magyarország: Király - Juhász, Vincze O., Vanczák - Bodnár, Böőr, Takács Á., Huszti, Halmosi - Gera, Kenesei K.
Argentína: Lux - Milito, Ayala, Heinze - Sabtana, M. Rodriguez, Sorín, D'Alessandro, L. Gonzalez - Crespo, Figueroa
Ez volt ugye az argentinok legutóbbi a tétmérkőzése. A cikk a Nemzeti Sport korábbi írása alapján azt írja, a két szövetség között létrejött szerződés szerint az argentinok a legjobbjaikkal állnak ki, márpedig a Népszabadság hiányolja többek között Javier Zanettit, Riquelmét, Samuelt, Verónt, Saviolát és Tevezt is.

'Ez a legjobb argentin csapat'

"Jose Pekerman úgy ítélte meg, hogy ezeket a játékosokat kell behívnia, tehát most ez a legerősebb argentin csapat" - reagált az Indexnek az írásra Ganczer Gábor, az MLSZ sajtófőnöke. A szerződés vélt tartalmáról megjegyezte, az csak a két félre tartozik.

Ganczer szerint utolsó tétmeccsként az argentinok esetében érdemes inkább a brazilok elleni világbajnoki selejtezőt alapul venni, abból a gárdából sokan itt lesznek Budapesten is. "A keddi lapok közül egyedül a Népszabadság szólt negatívan a szerdai mérkőzésről, máshol a meccs jelentőségét emelik ki" - tette hozzá a sajtófőnök. Itt lesz viszont Messi, az egyik legnagyobb tehetség, és Argentína, a vb-re kijutott első együttesként már a németországi legjobb csapatát keresheti.

Akkor a tények
Valóban tartalékosak lennének az argentinok? Ennek eldöntésére érdemes összehasonlítani a júniusi tétmeccsek és a szerdai találkozó kereteit.

Argentína június 8-án győzte le vb-selejtezőn Buenos Airesben a nagy ellenfél brazilokat és a 3-1-es sikerrel kiharcolta a világbajnoki részvételt.

Argentína: Abbondanzieri - Coloccini, Ayala, Heinze- L. Gonzalez (J. Zanetti), Mascherano, Riquelme, Sorin, Kily Gonzalez - Saviola (Tevez), Crespo. (A kispadon maradt Leonardo, Milito, Aimar, Delgado és Bernardi.)

Pontosan három héttel később, a Németországban rendezett Konföderációs-kupa fináléjában a következők együttes szenvedett 4-1-es vereséget a nemrég legyőzött braziloktól.

Argentína: Lux - J. Zanetti, Coloccini, Placente, Heinze - Bernardi, Cambiasso (Aimar), Riquelme, Sorin - Delgado (Galletti), Figueroa (Tevez). (A kispadon maradt Franco, Caballero, Samuel, Saviola, G. Rodriguez, Milito, Santana, M. Rodriguez, Demichelis.)

A szerdai, budapesti összecsapás argentin kerete: Leonardo Franco, Germán Lux (kapusok), Roberto Ayala, Gabriel Heinze, Martín Demichelis, Gabriel Milito, Facundo Quiroga (védők), Lionel Scaloni, Maximiliano Rodriguez, Pablo Zabaleta, Lucas Bernardi, Juan Pablo Sorín, Luís González, Mario Santana, Lionel Messi, Andrés D,Alessandro (középpályások), Luciano Figueroa, Lisandro López, César Delgado, Hernán Crespo (csatárok).

(Vastag betűvel a valamelyik tétmeccsen pályára lépők, dőlttel a csak a kispadon helyet kapók neveit szedtük.)

Az aktuális húszas keretből hatan nem voltak ott az utóbbi időszak két legfontosabb tétmeccsének valamelyikén, a fennmaradó tizennégyből kilencen pályára léptek, öten viszont csak a kispadot koptatták a brazilok elleni csatákban.

A két meccsen összesen huszonegy játékos lépett pályára, ehhez kell viszonyítani a kilencet.

Voltak emellett összesen kilencen, akik legalább az egyik mérkőzésen kerettagok voltak, de pályára nem léphettek, közülük, mint már említettük, öten lesznek itt.

A számok és nevek alapján azt mondhatjuk, ha nem is az elképzelhető legerősebb összeállításában lép pályára Argentína, sokan itt lesznek a brazilokkal kétszer összecsapó együttesből.

Bemutatkozhat a nagy tehetségnek tartott Messi, a Konföderációs-kupa döntőjével ellentétben játszhat majd Crespo, míg a Népszabadság által hiányolt Verón több mint másfél éve nem szerepelt tétmeccsen a szerdai vendégeknél.