Erzsébet
1 °C
4 °C

Magyarország-Argentína 1-2

2005.08.17. 19:59
A világranglista második helyén álló argentin labdarúgó-válogatott két fejesgóllal győzte le a magyart. Lothar Matthäus csapata néhány percet leszámítva egyenrangú ellenfél volt, veszélyes helyzeteket alakított ki, Torghelle gólja mellett Gera kapufát fejelt. A második félidőben megfogyatkozó vendégcsapat már nemigen foglalkozott a támadásokkal, de nem sikerült az újabb egyenlítés.
A magyar labdarúgó-válogatott eddig hat mérkőzést játszott az argentinok ellen, és eddig egy győzelem illetve egy döntetlen mellett négyszer kikapott. A legutóbbi győzelmünket, közel harminc éve, 1976-ban arattuk, akkor Nyilasi és Fazekas volt a két gólszerző.

Argentína már kijutott a jövő évi németországi világbajnokságra, és egyértelműen a dél-amerikai társulat volt az esélyes, a magyar kapitány, Lothar Matthäus azonban nyerni szeretett volna, és bátor játékkal felkészülni a két hazai, szeptemberi - Málta és Svédország elleni - világbajnoki selejtezőre.

Argentin gól, magyar kapufa

Az első negyedórában szinte semmi sem történt, aztán vezetéshez jutottak az argentinok. Crespo cselezgetett a magyar tizenhatos baloldali vonalánál, majd kipasszolta a labdát a felzárkózó Sorin elé, aki ballal középre ívelt, és az üresen érkező Rodriguez öt méterről jobb sarokba fejelt.

Kevéssel a gól után kis szerencsével egyenlíthetett volna a magyar csapat, miután Bodnár nagy bedobására borzasztó ütemben mozdult ki az argentin kapus, Gera így szabadon fejelhetett és a labdája a felső lécen csattant. A kipattanót Halmosi azonnal középre húzta, Juhász azonban nyolc méterről, szemből, a kapu fölé bólintott.

Torghelle egyenlített, Halmosi vezetést is szerezhetett volna

A huszonkilencedik percben aztán sikerült az egyenlítés egy szép, ritkán látható magyar támadás végén. Huszti küzdött meg a labdáért a saját térfelén, előreívelt, Torghelle Böőrhöz játszott vissza, ő a jobboldalon felfutó Bodnárt szöktette, akinek pontos beadását Torghelle az ötös sarkáról a hosszú alsóba továbbította. (A csatár bevallása szerint a védő is beleért a labdába.)

Kapitányi értékmérő
José Pekerman: Nagyon érdekes, magas színvonalú meccs volt, mindkét csapat azt hozta, amit vártak tőle, mi lehettünk a boldogabbak, mert nyertünk. Igazságos eredmény született, Argentína - ha kevéssel is -, de jelenleg jobb a magyaroknál.

Lothar Matthäus: A nézőknek biztosan elégedettek lehetnek, hiszen szép meccset játszottunk, és úgy érzem, jó teljesítményt nyújtottunk. Sajnos nem mindenki hozta azt ki magából, ami benne rejlik. A döntetlent elérhettük volna, és ez a kilencven perc is megmutatta, hogy képesek vagyunk bárki ellen eséllyel felvenni a harcot. Bántott, hogy kétszer is fejesgólt kaptunk, hiába beszéltük meg, kinek, kire kell figyelnie, pedig már az ifiben is azt tanítják, hogy a beadásnál meg kell támadni az ellenfelet. Örömteli, hogy a gólunk egy begyakorolt támadás végén született.

A válogatott egyre bátrabban játszott, megszűnt az argentinok mezőnyfölénye, és a félidő előtt újabb magyar találat születhetett volna. Vanczák keresztpasszal játszotta meg Gerát a jobboldalon, aki külsővel nagyszerűen passzolt a baloldalon üresen álló Halmosi elé, aki nem lőtt egyből - pedig ez lett volna a jó megoldás -, hanem visszaadta a labdát Torghelle elé, aki elől kivágták azt a visszazáró védők.

Magyar helyzetek, de ismét egy vendéggól

A fordulás után ismét a mieink játszottak veszélyesebben, Halmosi lövését vetődve hárította Franco, Gera pedig miután remek csellel befűzte a tizenhatos baloldali vonalánál Scalonit, éles szögből jobbal kapura csavart, és csak centikkel ment el a labda a hosszú sarok mellett.

Az első negyedóra végén az argentinok egy újabb fejesgóllal jutottak vezetéshez. D' Alessandro ballábas szabadrúgása után Király nagy bravúrral ütötte szögletre a labdát, a beívelésre Heinze kiválóan érkezett, és Vanczákot megelőzve, hat méterről, középről a léc alá fejelt.

Messi húsz másodperces bemutatkozása

Pár perc múlva beállt az argentin futball legtehetségesebb játékosának tartott, a Barcelona által kiszemelt Messi, azonban mindössze húsz másodpercet töltött a pályán - a Maradona utódjának kikiáltott játékos első válogatottsága így igen kurtára sikeredett -, miután megütötte az őt visszahúzó Vanczákot.

A hajrában a magyar válogatott becsülettel harcolt, és ha Torghelle nagy helyzetekor rövidebben veszi át a labdát, ha Huszti nem erőből akarja megoldani lehetőségét, vagy ha a ráadásban Tóth Norbert lövése erőteljesebben vágódik a léc alá, akkor akár az egyenlítés is sikerülhetett volna.

Lyukak a magyar csapatban

Így újabb vereség lett a vége, de ez a magyar társulat harcosságáért és bátorságáért mindenképpen dicséretet érdemel, a közönség nagyrabecsülését is kivívta ezzel. Az összkép alapján viszont elmondható: néhány poszton még mindig meglehetősen lyukas. A ferencvárosi Takács Ákos csapatba állítása ezúttal is nagy tévedésnek bizonyult, és az újpesti Vanczák sem a legjobb megoldás a védelem baloldalán.

A Horvátország-Brazília találkozó, Krancjar illetve Ricardinho góljaival, 1-1-es döntetlennel végződött.

Jegyzőkönyv:
Magyarország-Argentína 1-2 (1-1)
Puskás Ferenc Stadion, 20 ezer néző, v.: Markus Merk (német)
gól: Torghelle (29.), illetve Rodriguez (19.), Heinze (62.)
kiállítva: Messi (65.)
sárga lap: Bodnár (16.), Vanczák (66.), illetve Scaloni (36.), Rodriguez (52.)
Magyarország: Király Gábor - Juhász Roland, Éger László, Vanczák Vilmos (Tóth Norbert 87.), Huszti Szabolcs - Bodnár László, Takács Ákos, Böőr Zoltán (Kenesei Krisztián 69.), Halmosi Péter (Priskin Tamás 69.) - Gera Zoltán, Torghelle Sándor (Kerekes Zsombor 69.)
Argentína: Leonardo Franco - Lucas Bernardi, Roberto Ayala, Gabriel Heinze - Lionel Scaloni, Maximiliano Rodriguez, Juan Pablo Sorín, Andres D,Alessandro (Mario Santana 89.), Luis Gonzalez (Pablo Zabaleta 82.) - Hernan Crespo, Lisandro Lopez (Lionel Messi 64.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?