Emőke
6 °C
20 °C

Magyarország-Argentína 1-2

2005.08.17. 19:59
A világranglista második helyén álló argentin labdarúgó-válogatott két fejesgóllal győzte le a magyart. Lothar Matthäus csapata néhány percet leszámítva egyenrangú ellenfél volt, veszélyes helyzeteket alakított ki, Torghelle gólja mellett Gera kapufát fejelt. A második félidőben megfogyatkozó vendégcsapat már nemigen foglalkozott a támadásokkal, de nem sikerült az újabb egyenlítés.
A magyar labdarúgó-válogatott eddig hat mérkőzést játszott az argentinok ellen, és eddig egy győzelem illetve egy döntetlen mellett négyszer kikapott. A legutóbbi győzelmünket, közel harminc éve, 1976-ban arattuk, akkor Nyilasi és Fazekas volt a két gólszerző.

Argentína már kijutott a jövő évi németországi világbajnokságra, és egyértelműen a dél-amerikai társulat volt az esélyes, a magyar kapitány, Lothar Matthäus azonban nyerni szeretett volna, és bátor játékkal felkészülni a két hazai, szeptemberi - Málta és Svédország elleni - világbajnoki selejtezőre.

Argentin gól, magyar kapufa

Az első negyedórában szinte semmi sem történt, aztán vezetéshez jutottak az argentinok. Crespo cselezgetett a magyar tizenhatos baloldali vonalánál, majd kipasszolta a labdát a felzárkózó Sorin elé, aki ballal középre ívelt, és az üresen érkező Rodriguez öt méterről jobb sarokba fejelt.

Kevéssel a gól után kis szerencsével egyenlíthetett volna a magyar csapat, miután Bodnár nagy bedobására borzasztó ütemben mozdult ki az argentin kapus, Gera így szabadon fejelhetett és a labdája a felső lécen csattant. A kipattanót Halmosi azonnal középre húzta, Juhász azonban nyolc méterről, szemből, a kapu fölé bólintott.

Torghelle egyenlített, Halmosi vezetést is szerezhetett volna

A huszonkilencedik percben aztán sikerült az egyenlítés egy szép, ritkán látható magyar támadás végén. Huszti küzdött meg a labdáért a saját térfelén, előreívelt, Torghelle Böőrhöz játszott vissza, ő a jobboldalon felfutó Bodnárt szöktette, akinek pontos beadását Torghelle az ötös sarkáról a hosszú alsóba továbbította. (A csatár bevallása szerint a védő is beleért a labdába.)

Kapitányi értékmérő
José Pekerman: Nagyon érdekes, magas színvonalú meccs volt, mindkét csapat azt hozta, amit vártak tőle, mi lehettünk a boldogabbak, mert nyertünk. Igazságos eredmény született, Argentína - ha kevéssel is -, de jelenleg jobb a magyaroknál.

Lothar Matthäus: A nézőknek biztosan elégedettek lehetnek, hiszen szép meccset játszottunk, és úgy érzem, jó teljesítményt nyújtottunk. Sajnos nem mindenki hozta azt ki magából, ami benne rejlik. A döntetlent elérhettük volna, és ez a kilencven perc is megmutatta, hogy képesek vagyunk bárki ellen eséllyel felvenni a harcot. Bántott, hogy kétszer is fejesgólt kaptunk, hiába beszéltük meg, kinek, kire kell figyelnie, pedig már az ifiben is azt tanítják, hogy a beadásnál meg kell támadni az ellenfelet. Örömteli, hogy a gólunk egy begyakorolt támadás végén született.

A válogatott egyre bátrabban játszott, megszűnt az argentinok mezőnyfölénye, és a félidő előtt újabb magyar találat születhetett volna. Vanczák keresztpasszal játszotta meg Gerát a jobboldalon, aki külsővel nagyszerűen passzolt a baloldalon üresen álló Halmosi elé, aki nem lőtt egyből - pedig ez lett volna a jó megoldás -, hanem visszaadta a labdát Torghelle elé, aki elől kivágták azt a visszazáró védők.

Magyar helyzetek, de ismét egy vendéggól

A fordulás után ismét a mieink játszottak veszélyesebben, Halmosi lövését vetődve hárította Franco, Gera pedig miután remek csellel befűzte a tizenhatos baloldali vonalánál Scalonit, éles szögből jobbal kapura csavart, és csak centikkel ment el a labda a hosszú sarok mellett.

Az első negyedóra végén az argentinok egy újabb fejesgóllal jutottak vezetéshez. D' Alessandro ballábas szabadrúgása után Király nagy bravúrral ütötte szögletre a labdát, a beívelésre Heinze kiválóan érkezett, és Vanczákot megelőzve, hat méterről, középről a léc alá fejelt.

Messi húsz másodperces bemutatkozása

Pár perc múlva beállt az argentin futball legtehetségesebb játékosának tartott, a Barcelona által kiszemelt Messi, azonban mindössze húsz másodpercet töltött a pályán - a Maradona utódjának kikiáltott játékos első válogatottsága így igen kurtára sikeredett -, miután megütötte az őt visszahúzó Vanczákot.

A hajrában a magyar válogatott becsülettel harcolt, és ha Torghelle nagy helyzetekor rövidebben veszi át a labdát, ha Huszti nem erőből akarja megoldani lehetőségét, vagy ha a ráadásban Tóth Norbert lövése erőteljesebben vágódik a léc alá, akkor akár az egyenlítés is sikerülhetett volna.

Lyukak a magyar csapatban

Így újabb vereség lett a vége, de ez a magyar társulat harcosságáért és bátorságáért mindenképpen dicséretet érdemel, a közönség nagyrabecsülését is kivívta ezzel. Az összkép alapján viszont elmondható: néhány poszton még mindig meglehetősen lyukas. A ferencvárosi Takács Ákos csapatba állítása ezúttal is nagy tévedésnek bizonyult, és az újpesti Vanczák sem a legjobb megoldás a védelem baloldalán.

A Horvátország-Brazília találkozó, Krancjar illetve Ricardinho góljaival, 1-1-es döntetlennel végződött.

Jegyzőkönyv:
Magyarország-Argentína 1-2 (1-1)
Puskás Ferenc Stadion, 20 ezer néző, v.: Markus Merk (német)
gól: Torghelle (29.), illetve Rodriguez (19.), Heinze (62.)
kiállítva: Messi (65.)
sárga lap: Bodnár (16.), Vanczák (66.), illetve Scaloni (36.), Rodriguez (52.)
Magyarország: Király Gábor - Juhász Roland, Éger László, Vanczák Vilmos (Tóth Norbert 87.), Huszti Szabolcs - Bodnár László, Takács Ákos, Böőr Zoltán (Kenesei Krisztián 69.), Halmosi Péter (Priskin Tamás 69.) - Gera Zoltán, Torghelle Sándor (Kerekes Zsombor 69.)
Argentína: Leonardo Franco - Lucas Bernardi, Roberto Ayala, Gabriel Heinze - Lionel Scaloni, Maximiliano Rodriguez, Juan Pablo Sorín, Andres D,Alessandro (Mario Santana 89.), Luis Gonzalez (Pablo Zabaleta 82.) - Hernan Crespo, Lisandro Lopez (Lionel Messi 64.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!