Gergely
6 °C
23 °C

Matthäus: Lépést tudunk tartani a legjobbakkal

2005.08.18. 11:00
A világranglista második helyén álló argentin labdarúgó-válogatott ugyan legyőzte a magyar együttest, a dél-amerikaiak szövetségi kapitánya mégis elismerőleg beszélt Lothar Matthäus csapatáról. A német szakember ugyanakkor még mindig többet vár együttesétől. Véleménye szerint bárkivel felvehetik a harcot, ha bátrabban játszanak és nagyobb felelősséget vállalnak be a játékban.
"Nagyon érdekes, magas színvonalú meccset játszottunk, úgy érzem, mindkét együttes azt a játékot nyújtotta, amit előzetesen vártak tőle, mi ehhez pluszként tehetjük hozzá, hogy nyertünk is" - értékelte a szerdai Magyarország-Argentína barátságos labdarúgó mérkőzést José Pekerman, a dél-amerikai együttes szövetségi kapitánya.

Az aktuális FIFA-világranglista második helyén álló gárda 2-1-re nyert a jól játszó magyarok ellen, de Lothar Matthäus szövetségi kapitány csapata szorosabb eredményt is elérhetett volna, mert a második félidő második felében, Messi kiállítása után emberelőnyben játszott.

Pekerman dicsérte a magyarokat


Nézegessen képeket!

"Sikerült megmutatnunk, mennyire képzettek a játékosaink. Az első félidőben többet birtokoltuk a labdát, sokat tartottuk az ellenfél térfelén, több gólt is szerezhettünk volna ebben a játékrészben" - folytatta összegzését Pekerman.

Ugyanakkor nem felejtette el megjegyezni, hogy a második félidőben a magyar válogatott nagyon feljavult, a mérkőzésen debütáló Lionel Messi kiállítása után szorosabb lett a meccs, és a mieink játékában benne volt az egyenlítés lehetősége.

Messit nem hibáztatja

A kiállított Messiről nem akart bővebben beszélni, annyit azonban elmondott, ő nem látta az esetet, de úgy érzi, először az argentin játékos ellen szabálytalankodtak. Ugyanakkor a Barcelona sztárján nagy bizonyítási vágy volt, és az ilyen esetek előfordulhatnak ilyen fiatal játékosokkal, amikor a nagy akarásnak nyögés lesz a vége.

'Több klasszis kell a magyaroknak'

A magyar csapatról elmondta, hogy leginkább Gera Zoltán, Huszti Szabolcs és Takács Ákos játéka tetszett neki. "A magyar csapatban van két-három technikás játékos, de ez kevés, hiszen minden poszton kiemelkedő tudású játékosokra van szükség, és akkor olyan szinten lehetnek, mint Argentína. Az, hogy jelenleg a magyar válogatott csak a hatvannegyedik a FIFA ranglistáján semmit nem jelent, mert a mai meccs is mutatta, versenyképes válogatottja van".

Jövőre világbajnokok akarnak lenni

Saját együtteséről kicsit bővebben beszélt. "Az egész csapattal elégedett vagyok, az eredmény igazságos, Argentína, ha csak kicsivel is, de jobb, mint Magyarország". Végül egy mondat erejéig kitért a jövő évi németországi vb-re is: "Nálunk a minimum a döntőbe kerülés, de szinte ugyanígy elvárják tőlünk a végső győzelmet is."

"A nézőknek minden bizonnyal tetszett a mai találkozó, de véleményem szerint is szép meccs volt. Csapatom jól játszott, de nem mindenkiből jött ki, ami benne rejlik" - értékelte a találkozót Lothar Matthäus, a magyar csapat szövetségi kapitánya.

Matthäus dicsér és kritizál

Matthäus

"Az argentinok ellen is sikerült megmutatnunk, lépést tudunk tartani a világ legjobbjaival is, hiszen rengeteg gólhelyzetet alakítottunk ki, ezek azonban sajnos kimaradtak. Hiányzik a játékosokból a higgadtság, a tapasztalat, amit jól jelez, hogy ismét csak helyzetekig jutottunk" - folytatta a német szakember.

Matthäus elmondta, hogy a találkozó után az argentin szakvezető kifejezetten boldognak látszott, hogy sikerült győzniük a magyar csapat ellen.

Egy begyakorolt és két elkerülhető gól

A kapitány szerint csapata már bárki ellen felveszi a harcot, amit jól jelez, hogy a világ egyik legjobbjának tartott válogatottja elleni meccsben is benne volt a döntetlen lehetősége. Éppen ezért elvárja a játékosoktól, hogy kellő önbizalommal lépjenek pályára és vállalják fel a felelősséget, ne csak a biztosra menjenek. "Nyugodtabban kell játszani, és ajkkor nem mindig nekünk kell az eredmény után futni".

A magyar gól kifejezetten tetszett neki, hiszen ez egy begyakorolt figura volt, ugyanakkor a két kapott fejesgól miatt roppant bosszús volt. "Fáj a két kapott fejesgól, hiszen be voltak osztva az emberek, mindenki tudta, kire kell figyelnie. Azt azonban már az ifi I-ben is tudják, hogy ilyen esetekben nem szabad szabadon hagyni, aki beadja a labdát, hanem meg kell támadni. Ennek a megtanítása azonban nem az én feladatom lenne" - mondta Matthäus.

Sok a beszéd, de nincs eredmény

Kitért a magyar edzőkkel való viszonyára is, amit mostanra sokkal jobbnak ítél meg, mint a korábbiakban. Ugyanakkor nem felejtette el megjegyezni, "a magyar edzők túl sokat beszélnek, de nem látni az eredményeket." Összegzésképpen elmondta, a teljesítménnyel elégedett, az eredménnyel azonban nem. Ugyanakkor látja, jó úton halad a csapat.