Piroska
3 °C
4 °C

Furulyás: Ennél többet nem tudok tenni

2005.08.24. 09:28
Még mindig az államra vár a Ferencváros és elnöke, Furulyás János, így továbbra sincs, aki befektetne a klubba. A zöld-fehér vezető nem fél attól, hogy az évet nagyon rosszul kezdő futballcsapat kieshet az első osztályból. Interjú.
Januárban úgy nyilatkozott, a futballcsapatot működtető társaságnak háromszázötvenmillió forintos hiánya van. Jelenleg hogy állnak?

Ebből 238 milliót kifizettünk, de közben jött is, ment is a pénz. Jelenleg úgynevezett szállítási tartozásaink vannak, különböző beszállítók felé. Ide értendő az edzőtábor, a volt kommunikációs iroda, gyógyszerek.

Köztudomású, hogy ezt a pénzt egy banki kölcsönből tudták előteremteni, végül így indulhatott el a futballcsapat a bajnokságban. Az összeget október 30-ig vissza kell fizetni. Mi történik, ha nem sikerül törleszteni?

Abban az esetben, a hátralévő tizenegy éves pályahasználati jog visszaszáll a Sportfolió Kht.-ra. Így ők értékesíthetnék a területet, de csak úgy, hogy a Ferencváros érdekei semmiben ne szenvedjenek kárt.

Mit jelent, hogy visszaszáll?

A huszonöt éves használati jogunkból még tizenegy van hátra, de minden bevétel 25 százaléka így is a Sportfolióra száll. Ez csak azért is érdekes, mert az Újpest például egy teljesen új pálya után is csak 11 százalékot fizet. Ez még nem is lenne baj, de cserébe szinte semmit nem kapunk. Amíg a földművelésügyi tárca hatósága alá tartoztunk, addig legalább voltak fejlesztések, a BL-szereplés alkalmával például, egy hét alatt felhúzták a sajtópáholyt. Most társadalmi munkában takaríttatjuk a pályát és meszeltetjük például a mellékhelyiségeket.

Furulyás még mindig csak a tartozásokat számolhatja
Furulyás még mindig
csak a tartozásokat számolhatja
Az elmúlt másfél évben többször is szó volt már befektetőkről, akik azonnal tudnák hozni a pénzt. Azonban még mindig sehol senki. Meddig?

A befektetők érkezését alapvetően meghatározza, hogy mi lesz a stadion sorsa. Az elmúlt év március 12-én megállapodás született a sporttárca, az állami létesítményeket kezelő Sportfólió Kht. és a Ferencvárosi Torna Club között, miszerint az Üllői úti stadion nyolchektáros területéből hat hektár negyvenkilenc évre vagyonkezelői joggal a Ferencvárosi Torna Clubhoz kerül. A megállapodásban az állam képviselői írásban vállalták, hogy 2004. április 30-ig erről szerződést kötnek a Ferencvárossal. Ennek értelmében a Fradi negyvenkilenc évre megkapná a nyolchektáros területből a stadiont is magában foglaló hat hektárnak a vagyonkezelői jogát. Szó van továbbá arról, hogy a fönnmaradó két hektár hasznosítására az állam pályázatot ír ki. Ha történt volna valamilyen lépés az elmúlt tizennégy hónapban a kormányzat részéről, mára már nem lenne tartozásunk. Simán megélne nem csak a Torna Club, de az Rt. is.

Jelenleg kik és miért akarnak befektetni az FTC-be?

Három cég ajánlatáról tudok. Ebből kettőnek írásos ajánlata van, melyekből eljuttattak a kormánynak is, egyikük azonnal kifizetné a két hektáros részt, ezt a társaságot elsősorban a terület érdekli, nem a futball. Van olyan is köztük, amely az Rt.-be tenne pénzt, de nem szeretne többségi tulajdonos lenni.

Mit lehet róluk tudni?

Az egyik egy magyar cég, a másik egy magyar cég külföldi partnerrel, míg a harmadik egy külföldi érdekeltségű cég, de Magyarországon is van több befektetése.

A Ferencvárosnál nem könnyű olyan embert találni, aki mindenkinek megfelel. Mennyire kell odafigyelni az esetleges befektető előéletére, nemére, bőrszínére, vallási hovatartozására?

Ez így van, hiszen nekünk a legnagyobb a szurkolótáborunk és abban megtalálható a szélsőjobboldalitól a szélsőbaloldaliig mindenki. De a Manchester példája is mutatja, a szurkolók ellenezték az amerikai Malcolm Glazer érkezését, bojkottal fenyegették a kupameccset, mégis több mint negyvenezren kimentek a Debrecen elleni találkozóra.

Mennyire szándékoznak beleszólni a befektető terveibe, azaz mit építhet a stadion mellé?

Nem akarunk beleszólni, mit építenek a rendelkezésükre bocsátott területen. Mi eredetileg egy huszonkétezres stadiont akartunk, de a 2012-es Eb-pályázatban úgy tervezik, Budapesten két helyszín lesz: a Puskás-stadion és a Fradi-pálya. Ennek értelmében 32-35 ezres arénát kell felépítenünk. Ez számunkra rang és egy nagyobb stadionba szponzort is könnyebb találni.

Mi az állam terve, ha eddig nem reagált a tavaly márciusban született megállapodásra?

Nem tudom. Azonban amíg ők nem lépnek, én sem tudok semmit sem tenni. Pedig van olyan befektető, aki jelenleg a banki kölcsön többszörösét le tudná tenni, és még többségi tulajdonos sem akar lenni. Az a baj, hogy ami nem az enyém, azt nem bocsáthatom áruba.

Nincs pénz, nincs befektető, gyors búcsú az UEFA-kupától, utolsó előtti hely a bajnokságban. Mennyire érzi magát felelősnek a jelenlegi helyzetért?

Szakosztályelnökként idehoztam egy komoly befektetőt, a Kordaxot és akkor télen kétszer is el tudtunk menni komoly edzőtáborba. Ezután sikerült kiharcolni a Bajnok Ligája főtáblájára kerülést. Később a szurkolók kitették a "Novák takarodj!" transzparenst... Később sikerült idehozni a Fotexet, az se volt jó. Annál többet, mint hogy negyvenkilenc évig miénk a stadion vagyonkezelői joga, nem tudok kierőszakolni.

Eközben már-már a meccsek velejárója a "Furulyás takarodj!" rigmus.

Igen, de egyre halkabb... Maga az eset számomra nagyon sértő, de ha valaki jegyet vesz, azt kiabál, amit akar. Az ő dolguk, de még mindig fenntartom a véleményem, hogy ez egy háttérből irányított dolog. Ugyanakkor rengeteg bíztatást is kapok, nemrégiben egy Kanadából hazatért szurkoló állított meg az utcán, hogy hallotta, mi megy a Fradinál, de ne hagyjam magam.

A csapat alaposan megfiatalodott. Sokan féltik őket, hogy a sorozatos kudarcok után komolyabb baj is lehet. Története során először kieshet az FTC az első osztályból?

Én látok fantáziát ebben a csapatban. Az első fordulóban is csak 1-0-ra kaptunk ki és ez lehetett volna fordítva is. Ugyanakkor cáfolnom kell a sajtóban megjelenteket, a Ferencvárosnál ugyanis nincs, és nem is lesz edzőkérdés. Tudom, hogy a csapatot nem lehet leváltani, de csak a legvégső esetben akarunk személycserében gondolkozni. A fiataloknak is elmondtam, ne úgy menjenek ki a pályára, hogy megússzuk a vereséget. Ez a Ferencváros, ezt érezzék át, itt mindig a dobogós helyezés a célkitűzés.

Mi a helyzet Kapiccsal és Penksával, akik feljelentéssel fenyegetőztek, amennyiben nem kapják meg a tartozásukat?

Én nem tudok róla, hogy bárhol is feljelentettek volna minket. Egyébként senki felé nincs tartozásunk, mindössze a tavalyi második helyért járó prémiummal tartozunk - nem csak feléjük, az egész csapat felé -, de ezt a harmincmillió forintot még mi sem kaptuk meg a ligától.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!