Ferenc
11 °C
30 °C

Négy magyar játékos várja a BL-sorsolást

2005.08.25. 10:46
Csütörtök délután sorsolják a labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblája csoportjait. A kiemelések alapján létrejöhetnek akár "halálcsoportok" is, ugyanakkor összelehet állítani "könnyű" csoportokat is. Magyar csapat nem, de négy magyar futballista várhatja, milyen csoportba kerül.
Mint az elmúlt években megszokhattuk, idén sem lesz magyar csapat a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiben. A Debrecen hiába verte ki az előselejtező során remek teljesítménnyel (összesítésben 8-0-lal) a horvát Hajduk Splitet, a főtáblára kerülésért vívott csatában alulmaradt a jóval esélyesebb angol Manchester United ellen.


Nézegessen BL-meccseket!
Angol, olasz és spanyol uralom

A csütörtök délutáni sorsolást így is tizenhat nemzet csapatai várják. Legnagyobb létszámban, négy-négy csapattal az angolok, az olaszok és a spanyolok képviseltetik magukat. Három együttessel szállnak harcba a németek, míg két-két gárdával a franciák, a görögök, a belgák, a hollandok és a portugálok. Egy csapatuk van a skótoknak, a svájciaknak, a cseheknek, a szlovákoknak, a törököknek, az osztrákoknak és a norvégoknak.

A harminckét csapatban négy magyar játékost találunk. Fehér Csaba a PSV Eindhovenben, Torghelle Sándor a görög Panathinaikoszban szerepel. Az osztrák Rapidban játszik a BL-ben már eddig is legtöbbet szereplő magyar, Korsós György, illetve a kettős (magyar-osztrák) állampolgársággal rendelkező Garics György.

Az olasz és az angol bajnok csak a második kalapban

Az európai futballszövetség (UEFA) a csütörtöki, Monte Carlo-i sorsolás előtt az erőviszonyoknak és az elmúlt öt év nemzetközi kupákban mutatott teljesítményének megfelelően négy kalapba osztotta a harminckét csapatot. Az elsőbe, a kiemeltek közé három angol (Liverpool, Arsenal, M.U.), két-két olasz (Milan, Inter) és spanyol (Real Madrid, Barcelona), valamint egy német (Bayern München) csapat került.

Meglepetésre csak a második kalapba került az olasz (Juventus) és az angol (Chelsea) bajnok. Ugyanebben található a tavalyi győztes Porto, az idei elődöntős PSV, a másik holland csapat, az Ajax, illetve a Lyon, a Panathinaikosz, és az Evertont búcsúztató Villareal.

Kétszeres győztes a "gyengék" között

A harmadik kalapban a két-két belga (Bruges, Anderlecht) és német (Schalke, Werder) klubon kívül a skót Rangers, a francia Lille, a görög Olympiakosz és a Ferencvárost a tavalyi kiírásban az UEFA-Kupába száműző cseh Sparta van.

A leggyengébbnek tartottak között a korábbi kétszeres győztes Benficán kívül a rutinos résztvevőnek számító norvég Rosenborg, a török Fenerbahce, az osztrák Rapid, illetve egy-egy meglepetésre is képes olasz (Udinese) és spanyol (Betis) csapat, valamint a két legnagyobb meglepetés, a svájci Thun a szlovák Artmedia Petrzalka szerepel.

Védettség nélküli címvédő

A sorsolás szabályai szerint az azonos országból érkező csapatok nem kerülhetnek össze, kivétel ez alól a Liverpool, amely akár a Chelsea-t is kaphatja ellenfélül. A BL-címvédője eredetileg nem indulhatott volna a 2005-06-os sorozatban, az UEFA külön engedéllyel végül mégis engedte, ám a legkisebb 'védettség' nélkül, a harmadik selejtezőkörből.

Érdekes csoportok

Az Index képzeletben összeállított néhány érdekes csoportot, amelyek valóban ki is alakulhatnának a délután négy órakor kezdődő sorsoláson. A legerősebb négyest nem könnyű kijelölni, hiszen az első kalapban mind a nyolc gárda közel egyformán erős, ám véleményünk szerint talán a Milan, Chelsea, Schalke, Benfica összeállítás lenne a legütősebb.

A leggyengébbre szintén nehéz az elsőből találni csapatot, mert ott valójában nincs is olyan, de a Bayern vagy az Arsenal minden bizonnyal örülne, ha a Panathinaikosz, Sparta Praha, Artmedia trióval kellene megküzdenie. A "legbalhésabb" négyes viszont egyértelmű: Liverpool, Chelsea, Glasgow Rangers, Fenerbahce.

A kalapok, és az Index csapatai
1-es kalap (kiemeltek):
Liverpool, Arsenal, Manchester United, Milan, Internazionale, Real Madrid, Barcelona, Bayern München

2-es kalap:
Juventus, Chelsea, Porto, PSV, Ajax, Lyon, Panathinaikosz, Villareal.

3-as kalap:
Bruges, Anderlecht, Schalke 04, Werder Bremen, Glasgow Rangers, Lille, Olympiakosz, Sparta Praha

4-es kalap:
Benfica, Rosenborg, Fenerbahce, Rapid, Udinese, Betis, Thun, Artmedia Bratislava

A lehető legerősebb és leggyengébb csoportok az Index szerint:
Legerősebb:
Milan, Chelsea, Schalke, Benfica
Leggyengébb:
Internazionale, Panathinaikosz, Sparta Praha, Artmedia Bratislava
Legbalhésabb:
Liverpool, Chelsea, Glasgow Rangers, Fenerbahce