Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Világhírű edzők szerződtették Vadóczot

2005.08.25. 15:14
A francia válogatott egykori kapitánya, Jacques Santini lesz az edzője a húszéves magyar középpályásnak, Vadócz Krisztiánnak a francia Auxerre-nél. Vadócznak voltak előnyösebb ajánlatai is, mégis Kovács Kálmán egykori csapatát választotta.
A hétvégén története egyik legsúlyosabb vereségét - 7-0-ra kaptak ki a Lens otthonában - szenvedő francia kupagyőztes Auxerre öt évre igazolta le a Bp. Honvéd húszéves magyar középpályását, Vadócz Krisztiánt.

Jól járt a Honvéd is, de nem tudni mennyire

"Arra vágytam, hogy ilyen fiatalon egy komoly klubnál folytathassam pályafutásomat. Örülök neki, hogy klubváltásommal a nekem oly sokat jelentő nevelőegyesületem is jól járt, és nagyon jól esik, hogy a kisgyermekkorom óta engem támogató szurkolók is osztoznak az örömömben" - bár azt magyaros szokás szerint nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyi pénzt fizettek a franciák a játékosért.

Vadóczot keresték Olaszországból is, a jelenleginél előnyösebb feltételekkel, de ő hosszú távra tervezett, és a céljainak leginkább az Auxerre felelt meg. A klubnál két világhírű szakember készíti majd fel, hiszen az egykori francia szövetségi kapitány Jacques Santini lesz az edzője. A klub alelnöke pedig Guy Roux, aki a legutóbbi szezon végén, kupagyőzelemmel és negyvennégy évnyi szolgálat után állt fel a kispadról.

A kihagyott tizenegyes ellenére is kellett

Santini a 2004-es Európa-bajnokságon vezette a francia csapatot, és a nyolc között a görögök búcsúztatták. Santini akkor már úgy dirigálta a csapatot, hogy megegyezett az angol Tottenhammel, ahonnan pár forduló után menesztették.

Az Auxerre vezetői ötször jártak Magyarországon, amíg döntöttek a szerződtetésről. Az UEFA-kupában érdekelt csapat megfigyelőjét az sem zavarta, hogy Vadócz a Fradi elleni utolsó bajnoki találkozón tizenegyest hibázott.

Tanítgatnak, erősítenek, aztán továbbadnak

"Öt évre szerződtem, sok munka vár rám, de adnak időt, hogy beleszokjak az itteni ritmusba. A klub évek óta amolyan nevelőegyesületként működik, azaz fiatalokat vesznek, akiket tanítgatnak, erősítenek, majd tovább adják őket más bajnokságokba. Több világsztár pályafutása indult innen, de én egyelőre nem akarok a távoli jövővel foglalkozni, sokkal inkább itt akarok bizonyítani. Szerencsére Kovács Kálmánnak köszönhetően itt jó a magyar futball megítélése, hiszen Kálmán a klub történetének egyik legeredményesebb játékosa. Úgy tudom, ő is csupa jót mondott rólam a franciáknak" - magyarázta Vadócz.

A klubnak pillanatnyilag nincs világklasszisa, de a cseh védő René Bolf a válogatottban alapembernek számít, a svéd Kahlenberg is bemutatkozott már a nemzeti csapatban. Rajtuk kívül az egyik legjegyzettebb játékos a csatár Luyindula.

Franciául szólalt meg Vadócz

Vadócz egyébként Gera tanácsára kezdett el angolul tanulni, és franciául is tudott szót váltani a vezetőkkel valamint az újságírókkal. A játékosnak egyelőre még nincs száma, de akár már a hétvégén bemutatkozhat.

A válogatottban is bemutatkozott játékos akkor sem esik kétségbe, ha az őszi selejtezőkön nem jut szóhoz, mert esetleg nem tudja gyorsan beverekedni magát az első csapatba. "Reálisan gondolkozom, és akkor sincs gond, ha a közeljövőben a nagyválogatott helyett az utánpótlás csapatban kapok majd helyet, hiszen ott csapatkapitánynak lenni nagy megtiszteltetés" - összegzett.

Guy Roux: Olyan középpályásra vágytunk, mint ő

Guy Roux így vélekedett a játékosról: "Krisztián egy olyan fiatal játékos, aki megítélésem szerint tökéletesen passzol az elképzeléseinkhez, és aki remek helyen lesz nálunk. Mindig nagy gondot fordítottunk a fiatal tehetségek képzésére, menedzselésére, és mindig kiváló képességű labdarúgókat keresünk ehhez a munkához."

"Tudjuk, hogy technikailag nagyon képzett, ugyanakkor egyszerűen játszik, nem lassítja, hanem gyorsítja a csapat játékát. Olyan, a pályán jól látó, sokat és pontosan passzoló középpályásra vágytunk, mint ő. Biztos vagyok benne, hogy jól érzi majd magát nálunk, és abban is tökéletesen biztos vagyok, hogy nagyon jó kezekbe kerül. Remélem, hogy a magyar szurkolókkal közösen sok örömünk lesz majd ebben a fiúban" - összegzett.