Ferenc
11 °C
30 °C

A 'totális' MU a Chelsea-t is megszoríthatja

2005.08.26. 10:05
A Manchester United két játékosa is megsérült a szerdai, Debrecen elleni Bajnokok Ligája selejtezõn, az utolsó húsz percet emberhátrányban játszották, mégis könnyedén nyertek. Sir Alex Ferguson csapata a hetvenes évek holland válogatottjának 'totális' futballjára emlékeztetõ taktikával játszott.
Rio Ferdinand és C. Ronaldo
Rio Ferdinand és C. Ronaldo
Totális támadófutballt ígért a szezon elõtt Ruud van Nistelrooy, a Manchester United holland csatára, és a csapat be is váltotta azt. Elsõ négy meccsükön kilenc gólt lõttek az angolok, ám ennél is meggyõzõbb, hogy egyet sem kaptak.

A szerdai Debrecen-MU Bajnokok Ligája-selejtezõn viszont nem csak a támadók váltogatták a helyüket, de Sir Alex Ferguson edzõ a totális futballt az egész csapatra kiterjesztette: a középpályások és a védõk is több poszton játszottak.

Tolódott a védelem

A meccset a Gary Neville-Rio Ferdinand-Wes Brown-Gabriel Heinze védõnégyessel kezdték a vörös ördögök, de a jobbhátvéd, Neville, már alig negyedóra után kidõlt, és a csatár Kieron Richardson jöt be helyette.

Ferguson viszont meglepetésre balhátvédet játszatott a fiatal támadóval, a védelmet pedig eggyel beljebb tolta: Heinze ment be középre Rio Ferdinand mellé, míg Brown vette át Neville helyét. Mivel elõttük a Darren Fletcher-Alan Smith-Paul Scholesközéppálya jól védekezett, könnyedén megoldották az új szituációt.

Húsz percet tízen játszottak, de nem tûnt föl

A szünetben aztán újra változtatott a skót mester, és Scholes helyett az eddig ismeretlen Phil Bardsleyt küldte be. A tehetség lett az új jobbhátvéd, a Heinze-Rio-Brown trió visszatolódott, míg Richardson egy sorral följebb nyomult, a lecserélt Scholes helyére.

A hollandok találmánya a totális futball
A 'totális' futballt a hetvenes évek elejének holland válogatottja teremtette meg. A Johan Cruyff vezette, Rinus Michels edzette csapatban a posztok le voltak ugyan osztva, de a szituációtól függõen váltották egymást a pálya különbözõ részein a játékosok. Ehhez hasonlóan védekezett a Manchester United a Debrecen ellen.
Egy óra után Fletchert Liam Miller váltotta, de ez a csere nem okozott változást, a háromfõs középpálya jobboldali embere ment le, az új pedig átvette a szerepét.

Bõ tíz perc múlva, a hetvenedik körül viszont újra módosítania kellett az MU-trénerének. Richardson sérült meg, és mivel cserelehetõségük már nem volt, tízen maradtak az angolok.

Ferguson kedvére variálhat

Az emberhátrány viszont egy percig sem tûnt föl, mert azonnal 4-4-1-re álltak vissza. Smith mellé behúzódott középre Miller, Cristiano Ronaldo a jobb, Ryan Giggs a bal oldalon lépett vissza a középpályára. Van Nistelrooy maradt az egyetlen csatár.

A Debrecennél ebben a szezonban valószínûleg csak nehezebb ellenféllel fog találkozni a Manchester, ám a Puskás-stadionban kiderült, lesz variálási lehetõsége Fergusonnak. További bíztató jel lehet a skótnak, hogy a balhátvéd Gabriel Heinze remekül használta ki, hogy a szögleteknél és szabdrúgásoknál elõre engedték, és két gól fejelt remek védõmunkája mellett.

A Premier League-ben a Chelsea egyelõre verhetetlennek tûnik, de az MU lehet a legnagyobb ellenfele.

Alan Smith védekezõ középpályásként is bizonyított
Elõször játszott védekezõ középpályást az elsõ perctõl Alan Smith, a Manchester United fiatal csatára. Sir Alex Ferguson szerint a támadók közé nem fér be, így csak a középpályán, Roy Keane helyén kaphat lehetõséget ebben a szezonban.

Kétséges volt, hogy a csatárokétól teljesen eltérõ poszton mire lesz képes, ám a Debrecen ellen bizonyított. Remekül helyezkedett, összeszedte a labdákat, ráadásul támadásokat indított, szinte egy rossz átadása sem volt. Mindezek mellett a szögletek után volt két jó lövése, és egy bombafejese is, amely alig ment mellé. Az MU egyik legjobbja lett.