Mihály
2 °C
16 °C

Collina kilépett az olasz játékvezetőktől

2005.08.29. 16:45
Közel került a visszavonuláshoz a világ egyik legjobb futballbírójának tartott Pierluigi Collina, miután kilépett az olasz játékvezetői testületből.

Önszántából vetett véget olaszországi pályafutásának Pierluigi Collina hétfőn. A negyvenöt éves, kopasz sípmester - aki az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) különengedélyével még további egy évig vezethetne mérkőzéseket - azért döntött így, mert jelenleg nem tevékenykedhet élvonalbeli találkozókon.

Pierluigi Collina

Két hónapja, amikor még úgy tűnt, vissza kell vonulnia, nyolcszázezer eurós (kétszázmillió forint) szerződést kötött az Opel céggel - amely egyben az AC Milan mezszponzora is. Ezt a kontraktust nem hajlandó felbontani, az olasz szövetség pedig ezért nem engedi, hogy élvonalbeli meccset vezessen.

Talán marad Európa

Collina elvileg így már csak európai kupameccseken juthatna szerephez 2006. június 30-ig, bár azzal, hogy kilépett hazája játékvezetői testületéből, valószínűleg ott sem kap feladatot. A 2006-os németországi világbajnokságon kora miatt már amúgy sem fújhatna.

A civil foglalkozására nézve adóügyi tanácsadó 1977-ben kezdett bíráskodni, 1991-ben került a Serie A-ba, majd 1996-ban kapta meg a nemzetközi szövetségtől a FIFA-licencet. Pályafutása során négy nagy döntőt vezetett: 1996-ban az atlantai olimpián, 1999-ben a Bajnokok Ligájában, 2002-ben a világbajnokságon, tavaly pedig az UEFA-kupában dirigálta a finálét.