Gizella
9 °C
14 °C

Gera Zoltán: Van miért szeretni ezt a válogatottat

2005.08.29. 14:44
A magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus számára fontosabb a Málta elleni világbajnoki-selejtező, mint a svédek elleni, mert a magyar mentalitást ismerve, úgy véli, a játékosok a könnyebb ellenfelet nem veszik komolyan. A szakember szerint két győzelemmel kinyílhat a világbajnokság kapuja. A szokásos optimista hangvétel mellett a szurkálódás sem maradt el.
"Két döntő fontosságú világbajnoki selejtező előtt állunk, ha szombaton megverjük Máltát és a jövő szerdán a svédeket, akkor tágra nyílik előttünk a világbajnokság ajtaja" - kezdte szokásos optimizmusával hétfői sajtótájékoztatóját a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus.

A magyar mentalitásról

Gera Zoltán támadásban az argentinok ellen
Gera Zoltán támadásban az argentinok ellen

Azt nem részletezte, milyen matematikai logikát követett, mert a horvátoktól hat, a svédektől pedig öt pont választja el a magyar csapatot, és ha a hátralévő négy meccsét megnyeri, akkor sem biztos, hogy a pótselejtezőre jogosító második pozíciót eléri.

A német szakvezető kifejtette, az itt eltöltött idő alatt már megtapasztalhatta a magyarok mentalitását, így pontosan tudja, hogy a neves csapatok ellen sokkal motiváltabban lépnek pályára a játékosok, mint a kevésbé neves ellenfelekkel szemben.

Van esélyt a hat pont megszerzésére

"Az lesz az első feladatom, hogy ezt a gondolkodást megváltoztassam, és megértessem a kiválasztottakkal: komolyan kell venni Máltát, mert ellenkező esetben elúszhat a várva várt győzelem, és a svédek elleni találkozónak akkor már nincs is értelme. Számomra sokkal fontosabb az első meccs, annál is inkább, mert csak fokozatosan haladhatunk előre" - jelentette ki, és szerinte esély van a hat pont megszerzésére.

A kapitány megígérte, a válogatott a két meccsen különböző harcmodorban fog pályára lépni, Málta ellen nyilván támadóan, a svédekkel szemben visszafogottabban. "Az argentinok ellen is csak egy vérbeli csatár volt a pályán, de ez nem akadályozott meg bennünket abban, hogy lendületes akciókat vezessünk" - értékelt.

Vincze Ottó pellengerén

A jelenlegi keretről szólva elmondta, hogy Gyepes Gábor azért nincs még Budapesten, mert Glenn Hoddle elkérte őt a keddi, Queens Park Rangers elleni bajnokira, ahol lehetőséget akar neki adni. Hajnal Tamás eddig még csak a tartalékcsapatban léphetett pályára sérülése után, de "ő fontos láncszem, szükségünk van rá."

Aztán kisebb szurkálódásba fogott az egykori aranylabdás. Kritizálta az általa eddig favorizált Vincze Ottó hozzáállását, mert nem vette figyelembe azt, amit mondott neki, illetve az erőnlétét is kifogásolta. "Ha a Győrt nem tudja segíteni, akkor a válogatottat sem" - adott magyarázatot arra, miért nem tagja a keretnek a középpályás. Emellett hiányolta az összejövetelről a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vezetőit, akik közül senkit nem jelent meg, de ezúttal elmaradtak a biztonsági őrök is a játékosok mellől.

Gera: több kell, mint az argentinok ellen

A csapatkapitány, Gera Zoltán nyilatkozatában azt említette elsőként, hogy a következő két meccsen jobb teljesítményre van szükség, mint az argentinok ellen. "Máltán megszenvedtünk a sikerért, így hát mindenkinek komolyan kell venni a meccset. Úgy gondolom, van miért szeretni ezt a fiatal, légiósokra épülő csapatot, és remélhetőleg a szurkolók továbbra is mellettünk maradnak" - összegzett a West Bromwich Albion légiósa.

A keret és a csoportállás
A MAGYAR KERET:
Király Gábor (Crystal Palace), Rabóczki Balázs (FC Křbenhavn), Fülöp Márton (Tottenham Hotspurs) - kapusok;
Gyepes Gábor (Wolverhampton Wanderers), Juhász Roland (MTK Budapest), Éger László (Debreceni VSC), Vanczák Vilmos (Újpest FC), Máté Péter (Debreceni VSC), Balog Zoltán (Ferencváros), Bodnár László (Roda JC), Huszti Szabolcs (FC Metz), Halmosi Péter (Debreceni VSC), Takács Ákos (Ferencváros), Vadócz Krisztián (Auxerre), Böőr Zoltán (Debreceni VSC), Hajnal Tamás (Sint Truiden), Buzsáky Ákos (Plymouth Argyle), Priskin Tamás (Győri ETO), Rajczi Péter (Újpest FC), Gera Zoltán (West Bromwich Albion), Kenesei Krisztián (Győri ETO), Torghelle Sándor (Panathinaikos FC), Kerekes Zsombor (Willem II) - mezőnyjátékosok.

A csoport állása:
1. Horvátország 6 mérkőzés/16 pont, 2. Svédország 6/15, 3. Magyarország 6/10, 4. Bulgária 6/8, 5. Izland 7/4, 6. Málta 7/1.