Olivér
5 °C
8 °C

Állásajánlatokkal bombázzák a visszavonult Collinát

2005.08.31. 10:58
Az ötször is a világ legjobbjának választott játékvezetőt számos csatorna hívja szakkomentátornak, de mehetne meccset vezetni Angliába is, miközben a politikusi pályán is gondolkozik.
Biztosan nem marad munka nélkül az elmúlt évek több jelentős futballmérkőzésének egyik főszereplője, Pierluigi Collina, aki hétfőn kilépett az olasz játékvezetői testületből (AIA), s ezzel gyakorlatilag befejezte pályafutását.

Órák alatt tucatnyi lehetőség

A hírek szerint döntése után néhány órával már meg is rohamozták a helyi tévécsatornák, amelyek egytől-egyig azt szeretnék, ha a tar fejéről és szúrós tekintetéről is ismert bíró a jövőben szakkommentátorként tevékenykedne náluk.

Ez azonban csak egy a Collina előtt álló lehetőségek közül, ugyanis a helyi média úgy tudja: az ötször egymás után a világ legjobbjának választott játékvezető még azon is gondolkodik, esetleg az angol Premier League-ben vezet majd meccseket, de az is elképzelhető, hogy politikai pályára lép.

Az angolok várják

#alt#
Collina egyelőre tanácstalan
Mindenesetre tény, David Dein, a FA (Angol Labdarúgó Szövetség) elnöke már egy éve jelezte, szívesen látná őt a szigetországban. Akkor úgy nyilatkozott: "Az olasz első osztályban hamarosan abba kell hagynia a bíráskodást, Angliában viszont még jó ideig vezethetne meccseket".

Opel, Milan, nyolcszázezer euró

A negyvenöt éves játékvezető - aki kora ellenére az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) különengedélyével még további egy évig vezethetne mérkőzéseket - azért határozott úgy, hogy kilép hazája bírói testületéből, mert jelenleg nem tevékenykedhet élvonalbeli találkozókon.

Ennek oka, hogy két hónapja, amikor úgy tűnt, a korhatár túllépése miatt vissza kell vonulnia, nyolcszázezer eurós (kétszázmillió forint) szerződést kötött az Opel céggel - amely egyben az AC Milan mezszponzora is -, s ezt a kontraktust az AIA határozott utasítására sem hajlandó felbontani.

Az első médiasztár a bírók között

Collina volt az első játékvezető, aki szimpatikus modora és egyéni megjelenése miatt médiasztár lett. A 2002-es vb egyik reklámarca volt, több nagy sportszergyártó cég hirdetéseiben is szerepet kapott a futballcsillagok mellet.

A civil foglalkozására nézve adóügyi tanácsadó 1977-ben kezdett bíráskodni, 1991-ben került a Serie A-ba, majd 1996-ban kapta meg a nemzetközi szövetségtől a FIFA-licencet. Pályafutása során négy nagy döntőt vezetett: 1996-ban az atlantai olimpián, 1999-ben a Bajnokok Ligájában, 2002-ben a világbajnokságon, tavaly pedig az UEFA-kupában dirigálta a finálét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?