Huba
17 °C
33 °C

Állásajánlatokkal bombázzák a visszavonult Collinát

2005.08.31. 10:58
Az ötször is a világ legjobbjának választott játékvezetőt számos csatorna hívja szakkomentátornak, de mehetne meccset vezetni Angliába is, miközben a politikusi pályán is gondolkozik.
Biztosan nem marad munka nélkül az elmúlt évek több jelentős futballmérkőzésének egyik főszereplője, Pierluigi Collina, aki hétfőn kilépett az olasz játékvezetői testületből (AIA), s ezzel gyakorlatilag befejezte pályafutását.

Órák alatt tucatnyi lehetőség

A hírek szerint döntése után néhány órával már meg is rohamozták a helyi tévécsatornák, amelyek egytől-egyig azt szeretnék, ha a tar fejéről és szúrós tekintetéről is ismert bíró a jövőben szakkommentátorként tevékenykedne náluk.

Ez azonban csak egy a Collina előtt álló lehetőségek közül, ugyanis a helyi média úgy tudja: az ötször egymás után a világ legjobbjának választott játékvezető még azon is gondolkodik, esetleg az angol Premier League-ben vezet majd meccseket, de az is elképzelhető, hogy politikai pályára lép.

Az angolok várják

#alt#
Collina egyelőre tanácstalan
Mindenesetre tény, David Dein, a FA (Angol Labdarúgó Szövetség) elnöke már egy éve jelezte, szívesen látná őt a szigetországban. Akkor úgy nyilatkozott: "Az olasz első osztályban hamarosan abba kell hagynia a bíráskodást, Angliában viszont még jó ideig vezethetne meccseket".

Opel, Milan, nyolcszázezer euró

A negyvenöt éves játékvezető - aki kora ellenére az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) különengedélyével még további egy évig vezethetne mérkőzéseket - azért határozott úgy, hogy kilép hazája bírói testületéből, mert jelenleg nem tevékenykedhet élvonalbeli találkozókon.

Ennek oka, hogy két hónapja, amikor úgy tűnt, a korhatár túllépése miatt vissza kell vonulnia, nyolcszázezer eurós (kétszázmillió forint) szerződést kötött az Opel céggel - amely egyben az AC Milan mezszponzora is -, s ezt a kontraktust az AIA határozott utasítására sem hajlandó felbontani.

Az első médiasztár a bírók között

Collina volt az első játékvezető, aki szimpatikus modora és egyéni megjelenése miatt médiasztár lett. A 2002-es vb egyik reklámarca volt, több nagy sportszergyártó cég hirdetéseiben is szerepet kapott a futballcsillagok mellet.

A civil foglalkozására nézve adóügyi tanácsadó 1977-ben kezdett bíráskodni, 1991-ben került a Serie A-ba, majd 1996-ban kapta meg a nemzetközi szövetségtől a FIFA-licencet. Pályafutása során négy nagy döntőt vezetett: 1996-ban az atlantai olimpián, 1999-ben a Bajnokok Ligájában, 2002-ben a világbajnokságon, tavaly pedig az UEFA-kupában dirigálta a finálét.