Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Önmagát újra legyőzheti a futballválogatott

2005.09.02. 16:01
A Málta elleni szombati labdarúgó-világbajnoki selejtezőn a magyar válogatott megnehezítheti saját helyzetét, mert a ritkán előforduló esélyességet is magán viseli. Jó lenne, ha nemcsak Gera Zoltán játékán múlna a siker, hanem mások is felnőnek mellé, tudatos, tervszerű és gyors támadásokat látnánk, nem pedig az esetlegességet és a szenvedést.

A napokban egyre többször lehetett hallani a futballválogatott környékéről, játékostól, edzőtől, hogy a Málta elleni világbajnoki selejtező nem "ujjgyakorlat" lesz, és hogy jó lenne egy gyors gól az elején, mert akkor sokkal könnyebben meg lehetne szerezni a három pontot.

Eltekintenénk a futball paródiájától

Abban általában mindenki egyetért, hogy az első gólig lesz nehéz a mérkőzés, de azért ugyanígy vitatkozni is lehetne ezzel a kitétellel. Az idegenben mutatott teljesítmény egyáltalán nem volt biztató, Máltának sokkal több helyzete volt, néhány "idegen test" is volt akkor a csapatban, akik egyáltalán nem találták a helyüket a pályán. Másrészt a magyar válogatott bármikor képes megnehezíteni a saját helyzetét, érthetetlenül visszaesni, kapkodni, a védelem pedig váratlanul meginogni, parodisztikus gólokat kapni.

A 8. csoport állása:
1. Horvátország 6 mérkőzés/16 pont
2. Svédország 6/15
3. Magyarország 6/10
4. Bulgária 6/8
5. Izland 7/4
6. Málta 7/1

Talán Lothar Matthäus fogalmazta meg a legtökéletesebben, hogy egy magyar játékos a nevesebb csapatok ellen képes felpörögni, de ugyanígy hajlandó lebecsülni a papíron nála gyengébbet, jóllehet semmi oka sincs rá. Ilyen a mentalitása, ily módon győzi le önmagát.

Ki nő fel Gera mellé

Ezért is mondta, hogy számára a Málta elleni meccs fontosabb lesz, mint a szerdai svéd, mert ha szombaton nem nyerünk, eddig is visszafogott bizakodásunk pontosan a nulla szintjére esik vissza.

A képességek, klubnevek alapján egyértelműen esélyesek vagyunk, és most igazán nagy baj lenne, ha megint Gera Zoltán játékán, váratlan húzásain múlna a győzelem. Most a többieknek - Torghelle Sámndor, Halmosi Péter, Huszti Szabolcs, Hajnal Tamás és nem utolsósorban Takács Ákos - is meg kellene mutatniuk, igenis érdemesek a válogatott mezre, fejlődésük pedig szembetűnő.

Jó lenne tervszerűséget látni

Maga Matthäus szokásos optimizmusával annyit mondott: hat pontot szeretne a két selejtezőn, és azzal most aligha lenne elégedett, ha úgy játszanának választottjai, mint Izland ellen, amikor saját bevallása szerint nem tudta, hogyan nyerték meg a meccset.

Most meg kellene mutatni, miként lehet összhangban mozogni a csapatrészeknek, szükség lenne néhány tudatos, egyben tetszetős valamint gyors támadásra, amivel igazolni lehetne, tényleg van esély a svédek ellen, nemcsak megint az esetlegességben rejlő eredményességben bízhatunk.

A szombat esti találkozót az RTL Klub élőben közvetíti háromnegyed kilenctől.