Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Gyenge kezdés után négy gól Máltának

2005.09.03. 22:51
Két ellentétes félidőt hozott a Málta ellen 4-0-ra megnyert szombati futballvilágbajnoki selejtező. Lothar Matthäus csapata a fordulás előtt ötlettelenül játszott, majd könnyedén lépett át a vendégeken. A csoport legjobbjai nem hibáztak, így nem került közelebb a 2006-os világbajnokság.

Kínlódást hozó első félidő után bégül 4-0-ra tudott nyerni a magyar futballválogatott szombat este Málta ellen a Megyeri úton.

Nyerni kell - jelentette ki a Málta elleni világbajnoki selejtező előtt Lothar Matthäus, a magyar futballválogatott kapitánya. Valóban, ha a csoport leggyengébbjét nem tudják legyőzni Gera Zoltánék, akkor formalitás a következő három találkozó.

A horvátok és a svédek hozták a kötelezőt


Nézegesse Geráékat!
Igaz, ahhoz, hogy 2006-os vb-re jutásra maradjon még minimális esélye a magyar csapatnak, ahhoz a csoport legjobbjainak is botlaniuk kellene. A svédek nem tették ezt meg, a délutáni mérkőzésen 3-0-ra győzték le a bolgárokat. Igaz, Ibrahimovicsék csak úgy tudtak felülkerekedni Hriszto Sztiocskov csapatán, hogy majdnem egy félidőt emberelőnyben játszottak. A horvátok vesztésre álltak Izlandon, fordítottak (3-1), így továbbra is a csoport élén állnak.

Csalódást keltő kezdés

A magyar válogatott nem úgy kezdett a szerény képességű máltaiak ellen, ahogyan várni lehetett. Gera szinte egyedül mozgatta a csapatot, amely leginkább elképzeléstelenül játszott.

A vendégek nem ijedtek meg, sőt, már két kapura lövésnél tartottak, míg a másik oldalon Juhász Roland fejesét lehetett csak valódi próbálkozásnak tekinteni.

A gól felrázta a magyarokat

Matthäust lenyűgözte a meccs
"A csapat és a szurkolótábor most igazán egymásra talált. A nézők kilencven percen keresztül bíztattak bennünket, és mi pedig megmutattuk, hogy tudunk látványosan és sikeresen futballozni. Külön öröm a számomra, hogy a csapat 2-0-s vezetés tudatában sem állt le, sőt, a játékosaim ebben az időszakban is mindent megtettek az újabb gólokért. Megmondom őszintén ez engem is lenyűgözött, és ezért minden egyes futballista dicséretet érdemel" - értékelt a magyar kapitány, Lothar Matthäus.
"Csapatom általában jobban szokott teljesíteni az erősebb együttesek otthonában, mint ma este. A magyarok a játék minden elemében jobbak voltak a hazaiak, és miután bekaptuk a második gólt, érezhető volt, hogy már nem tudjuk tartani a lépést" - mondta a mérkőzés után Horst Heese, a vendégek szakvezetője, aki szerint a magyarok nagyobb arányban is győzhettek volna.

Félóra játék után jött a változás: a sokadik Kenesei-szöglet után a máltaiak nem tudtak jól felszabadítani. Halmosi Péter elé került a labda, belőtte azt a tizenhatoson belülre, ahol a leshatáron álló Torghelle Sándor magabiztosan értékesítette a ziccert a lesállást reklamáló vendégektől kísérve: 1-0.

A gól után rögtön jött az újabb gólszerzési lehetőség, Kenesei lőhetett volna gólt. A hajrában Böőr Zoltán távoli lövése csattant a felső kapufán.

Kellett a gól a magyar csapatnak, amely a találatig ijesztően játszott, Torghelle Sándort például szinte minden felé érkező labda lesen talált a góltól eltekintve.

Torghelle nagy helyzetei

A második félidőre változott valamelyest a játék képe. A hazai csapat egyre inkább nyomás alá helyezte a vendégek kapuját. Torghelle nagyon rövid időn belül két gólt is szerezhetett volna, de mindkétszer kisodródott, másodjára így is eltalálta a kapufát, öt méterről.

Tíz perc kellett a fordulás után az újabb gólhoz, ami a hazai csapatot dicsérte, akkor is ha máltai lábról került a hálóba a labda. Böőr Zoltán húzott el jól a jobboldalon, beadása nem juthatott el Torghelléig, mert Brian Said a saját kapujába talált.

Takács álomgólt lőtt

Újabb tíz perccel később Takács Ákos szerezte meg első válogatottbeli gólját. A ferencvárosi középpályás huszonkét méterről kapásból lőtt, Haber kapusnak esélye sem volt a tökéletesen helyezett kísérlettel szemben, amely a felső lécről pattant a hálóba.

Ezután már jött a frissítés, Keneseit a hazai pályán szereplő Rajczi Péter váltotta, Böőr helyett Huszti Szabolcs állt be, Gera Zoltán helyén újoncot avatott Lothar Matthäus: a szintén Angliában játszó Buzsáky Ákos állt be.

Rajczi is betalált

A második félidőben már tetszetősen is tudott játszani az elszántan küzdő magyar válogatott.

Rajczi Péter bizonyította, a Megyeri úton érdemes őt szerepeltetni, egy szöglet után keveredésből fejelte a negyedik hazai gólt.

Az első félidő gyenge játéka után a fáradó máltaiak ellen néhol tetszetős játékkal nyert 4-0-ra a magyar együttes. A siker viszonylag keveset ér, mivel a riválisok nem botlottak.

Jegyzőkönyv
Magyarország-Málta 4-0 (1-0)
Szusza Ferenc Stadion, 6000 néző, v.: Vitalij Godulian (ukrán)
Magyarország: Király Gábor - Bodnár László, Juhász Ádám, Vanczák Vilmos, Halmosi Péter - Böőr Zoltán, Takács Ákos, Hajnal Tamás - Gera Zoltán - Torghelle Sándor, Kenesei Krisztián
Málta: Justin Haber - Peter Pullicino, Stephen Wellman, Brian Said, Kenneth Scicluna - Claude Mattocks, Roderick Briffa, Ivan Woods, Massimo Grima - Andrew Cohen, Orosco Anonam
Gólszerző: Torghelle (35.), Said (öngól - 55.), Takács (64.), Rajczi (84.)
Sárgalap: Takács (44.), illetve Haber (36.), Pullicino (43.)