Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Togo és Angola a vb küszöbén

2005.09.05. 15:27
Ismeretlen csapatok juthatnak ki Afrikából a 2006-os futball-világbajnokságra. A régi "nagyok" közül csak Kamerun részvétele tűnik biztosnak, Nigéria, Szenegál és Marokkó részvétele kérdéses. Togónak és Angolának viszont óriási az esélye, hogy ott legyen Németországban, míg Ghána utazása már szinte biztos.
Egy fordulóval a németországi labdarúgó-világbajnokság afrikai selejtezőinek októberi zárása előtt úgy tűnik, lezárulhat egy korszak a fekete kontinens futballjában: a földrész eddig meghatározó válogatottjai közül a Dél-afrikai Köztársaság biztosan nem jut ki a jövő évi eseményre, de Szenegál, Nigéria és Marokkó részvétele is kérdéses.

Kamerun az utolsó kör előtt állt az élre

#alt#
Togo útban a foci-vb felé fotó: epa
Helyettük várhatóan olyan, eddig ismeretlen csapatok játszhatnak majd a vb-n, mint Togo, Angola vagy a régebben sikeres Ghána.

Az öt, egyenként hatcsapatos csoportból csak az elsők kvalifikálják magukat a vb-re, és az előzetesen favoritnak tartott együttesek közül egyedül Kamerun áll az élen.

A "szelídíthetetlen oroszlánoknak" is nagy riválisa akadt, Elefántcsontpart, amelyet a hétvégi fordulóban éppen idegenben sikerült legyőzniük. Ezzel a három ponttal előzték meg a Didier Drogba vezette nagy riválist.

Ghána akár veszíthet is, Togónak elég a döntetlen

Az 1. csoportban Togónak két pont az előnye a 2002-ben vb-induló Szenegál előtt, azaz a záró körben elég egy pont is Kongóban a németországi repülőjegyért. Szenegállal szemben ugyanis jobban jön ki az egymás elleni meccsek eredményeiből, ami pontegyenlőség esetén számít.

A második hatosban Ghánának mindössze egy pontra van szüksége a vb-részvételhez, mivel hárommal lemaradva követi a Kongói Demokratikus Köztársaság és a Dél-afrikai Köztársaság, azonban utóbbi az egymás elleni eredmények miatt már elveszítette esélyét a vb-részvételre.

Ghána valójában még ki is kaphat az utolsó fordulóban, csak arra kell figyelnie, hogy gólaránya ne legyen rosszabb Kongóénál. Essienéknek nem kell aggódniuk: az övék pillanatnyilag +9, míg Kongóé +4.

Angola utazik, ha nyer

A 3. csoportban Kamerun vezet egy ponttal Elefántcsontpart előtt, és ha nem hibázik hazai pályán Egyiptom ellen, akkor kijut Németországba.

A negyedikben Angola és Nigéria egyaránt 18 pontot gyűjtött, de az egymás elleni eredmények előbbinek kedveznek (1-0, 1-1), így utóbbi csak akkor juthat ki a vb-re, ha riválisa nagy meglepetésre pontokat veszít a csoportban utolsó Ruanda otthonában.

Tunézia és Marokkó közül az egyik indulhat

Az utolsó csoportban az Afrika-bajnok Tunézia eddig egy ponttal gyűjtött többet Marokkónál, a két gárda egymással találkozik a záró fordulóban. Tunéziában a hazaiaknak elég döntetlent kiharcolniuk ahhoz, hogy negyedszer, sorozatban pedig harmadszor ott legyenek a világbajnokságon.

Togo, Angola és Ghána először jutna ki a világtornára.

A csoportok állása az utolsó forduló előtt
Az 1. csoport állása: 1. Togo 20 pont, 2. Szenegál 18, 3. Zambia 16, 4. Kongó 10, 5. Mali 8, 6. Libéria 4
Az utolsó forduló párosítása: Kongó-Togo, Szenegál-Mali, Libéria-Zambia
A 2. csoport állása: 1. Ghána 18 pont, 2. Kongói Demokratikus Köztársaság 15 (12-8), 3. Dél-afrikai Köztársaság 15 (10-12), 4. Burkina Faso 12, 5. Zöld-foki Köztársaság 10, 6. Uganda 7
Az utolsó forduló párosítása: Zöld-foki Köztársaság - Ghána, Dél-afrikai Köztársaság - Kongói Demokratikus Köztársaság, Uganda-Burkina Faso
A 3. csoport állása: 1. Kamerun 20 pont, 2. Elefántcsontpart 19, 3. Egyiptom 16, 4. Líbia 12, 5. Szudán 6, 6. Benin 2
Az utolsó forduló párosítása: Kamerun-Egyiptom, Szudán-Elefántcsontpart, Benin-Líbia
A 4. csoport állása: 1. Angola 18 pont, 2. Nigéria 18, 3. Zimbabwe 15, 4. Gabon 9, 5. Algéria 7, 6. Ruanda 5
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol: Angola-Nigéria 1-0, Nigéria-Angola 1-1
Az utolsó forduló párosítása: Ruanda-Angola, Gabon-Algéria, Nigéria-Zimbabwe
Az 5. csoport állása: 1. Tunézia 20 pont, 2. Marokkó 19, 3. Guinea 14, 4. Kenya 10, 5. Botswana 9, 6. Malawi 3
Az utolsó forduló párosítása: Tunézia-Marokkó, Botswana-Guinea, Malawi-Kenya