Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Ibrahimovics kilőtte a futballválogatottat a vb-ről

2005.09.07. 22:55
Hiába játszott jól, sőt, világklasszisokkal felálló ellenfelénél is jobban a magyar futballválogatott, Lothar Matthäus együttese a hosszabbításban kapott bombagóllal vereséget szenvedett Svédországtól a szerdai, budapesti vb-selejtezőn. Ezzel eldőlt, a nemzeti csapat nem lesz ott a 2006-os németországi világbajnokságon.
A meccs képei

Egy hosszabbításban esett góllal bukott el a svédek ellen a magyar futballválogatott, így elúsztak a világbajnoki esélyei.

Lothar Matthäus szövetségi kapitány változtatott a győztes csapaton, Halmosi Péter került a kispadra, helyette a 4-0-ra legyőzött Málta ellen meglepetésre nem kezdő Huszti Szabolcs kapott lehetőséget a Svédország elleni szerdai futballvilágbajnoki selejtezőn.

Horvát botlás Máltán

A magyar válogatottnak csak a győzelem volt elfogadható a világbajnoki remények életben tartása érdekében, míg a vendégek nagy esélyt kaptak, hogy a csoport élén végezzenek, és egyenes ágon kvalifikálják magukat a németországi vb-re. Az eddig élen álló Horvátország ugyanis csak 1-1-es döntetlenre volt képes Máltán.

A vendég svédek kezdték jobban a mérkőzést, az első negyedórában elsősorban Ibrahimovics volt kezdeményező a skandinávoknál. Igazi gólhelyzetig nem jutottak, de inkább a magyar térfélen zajlott a játék.

Gyorsan ellaposodott

A döntetlen igazságosabb lett volna, Matthäus sokkban
"Nagyon jó meccset játszottunk. A magyarok támadó szellemben léptek pályára, ahogy azt vártuk, ezért nekünk kiegyensúlyozottan és türelmesen kellett futballoznunk, s végül ez egy világklasszisunk villanása révén eredményre vezetett. A döntetlen igazságosabb lett volna, ugyanakkor a második félidőben ellenfelünknek már csak kontrákból voltak lehetőségei, s akkor már kontrolláltuk a mérkőzést" - értékelt az európai 8. selejtezőcsoport élére ugrott svédek kapitánya Lars Lagerbäck.

"Még mindig sokk alatt vagyok. Köszönetet szeretnék mondani a játékosoknak és a szurkolóknak, mert azt hiszem, mindenki nagyszerű meccset élt át, csak sajnos nem megfelelő eredménnyel. Még mindig túl sok lehetőség kell nekünk a gólhoz. A csapat hozzáállása megfelelő volt, így nem érheti kritika. Büszke vagyok az együttesre" - nyilatkozta Matthäus a meccs utáni sajtótájékoztatón.
Negyedórát kellett várni az első nagy magyar helyzetre: Bodnár futott el a jobboldalon, beadott, úgy tűnt, rövid a passza Huszti Szabolcsnak, aki tizennégy méterről kapásból lőtt, a középre tartó kísérletet Isaksson nagy bravúrral védte.

A félidő közepére leült kissé a mérkőzés, igaz ehhez az ítéleteivel a folyamatos játékot ellehetetlenítő Farina játékvezető is hozzájárult.

Nagy helyzetek a szünet előtt

A félidő hajrájára felélénkült a játék, előbb Aleksandersson lőtt alig mellé, aztán a magyar oldalon Torghelle Sándor jól futott le az alapvonalig, a visszalőtt labda nagy helyzetet teremthetett volna, de Hajnal Tamás elől tisztáztak. A utolsó öt perc még izgalmasabb volt, Henrik Larsson fejelhetett öt méterről, majd Bodnár László huszonkettőről lőtt nagyon nagy erővel, Isaksonnak kellett védenie a középre tartó labdát. A lefújás előtt Gera Zoltán ívelt oldalról, éles szögből kapura - szép mozdulat volt, alig centikkel ment mellé, igaz, egy svéd védő a kapufa mellett számított a kísérletre.

Az első félidő életben tartotta reményeinket, de úgy tűnt, a kapitánya szerint a győzelemért érkezett svéd csapat nem a legnagyobb elánnal vetette bele magát a szerdai meccsbe.

Nem fáradt a magyar csapat

A folytatás sokkal inkább hasonlított az első negyvenöt perc lapos periódusaira. A svédek játszottak inkább mezőnyfölényben, de igazi helyzetekre nem tudták váltani ezt. Majdnem húsz perc kellett az első gólt ígérő magyar megmozdulásig, Huszti ötösről leadott lövésébe nyúlt bele a védő Teddy Lucic.

A meccs képei

Küzdelmes, játék nélküli meccs, szokták ilyenkor kínból írni a sportlapok. Úgy tűnt, a svédek kényelmesek, a legnagyobb sztárt, a Barcelonában játszó Henrik Larssont például az újpesti Vanczák Vilmos tudta kikapcsolni. Az is lehet, hogy igazat mondott a Juventusban futballozó Zlatan Inrahimovics, aki szerint sokat kivett belőlük a bolgárok ellen 3-0-ra megnyert szombati találkozó.

A félidő közepén élénkült a magyar csapat játéka, nagy helyzeteket mégsem eredményezett az új lendület.

Torghelle a Málta elleni mérkőzéshez hasonlóan az esetek jelentős részében lesen volt, Gera Zoltán nem tudott látványos teljesítménnyel kirukkolni.

A magyar csapat azonban folyamatosan előre játszott, kifejezetten dicséretes volt, hogy Hajnalék a hajrában sem fáradtak, az utolsó percig hajtottak. A középpályások többször is a kapura törhettek, de Hajnal és Böőr ígéretes kísérlete is elhalt a svéd védőkön.

Az utánpótlás csapat is kikapott
A nagycsapathoz hasonlóan az utánpótlás válogatott is 1-0-ás vereséget szenvedett Svédországtól, az Üllői úton rendezett Európa-bajnoki selejtezőn. Holmén révén hamar vezetést szereztek a svédek, a magyar válogatott két percen belül egyenlíthetett volna, de Takács kapáslövése a felső kapufán csattant. A folytatásban a svédek átvették az irányítást és elsősorban a bal szélen gyakran a magyar védők mögé kerültek. A második 45 percet lendületesen kezdte a magyar együttes, de pár perc elteltével ismét a svédek kerültek fölénybe. A 76. percben Larsson kiállítása után a svédek átengedték az irányítást, de a szervezetten védekező vendégegyüttes ellen a magyarok nem tudtak veszélyes helyzetet kialakítani.

Magyarország-Svédország 0-1 (0-1)
Üllői út, 300 néző, v.: Chirchetta (svájci)
gólszerzők: Dahlberg (9.)
kiállítva: Larsson (76.)

Ibrahimovics eldöntötte

A keveset mutató svédek mégis elérték, amiért jöttek és elütötték a magyar válogatottat a vb-re jutástól. Zlatan Ibrahimovics a vb-selejtező-forduló találatát szerezte, már a hosszabbításban. A bosnyáknak született világklasszis a tizenhatos szélén Gyepes mellett tolta meg a labdát és jobb külsővel hihetetlen gólt lőtt. Király nem akarta elhinni, hogy a lövés befért a kapujába: 0-1. Esély már nem maradt az egyenlítésre.

Marad Mexikó

A mérkőzésben valóban nem volt benne a magyar vereség, de a 0-1-el a matematikai esély is elszállt a még pótselejtezőt jelentő második hely megszerzésére. A futballválogatott 1986 óta nem jutott ki nagy világversenyre.

Matthäus kiakadt

Az indulatait néha nem fékező Lothar Matthäus az RTL Klubnak nyilatkozott a mérkőzés után és játékosai dicsérete után azt mondta, "mi voltunk a jobbak, de egy kibaszott (fucking) gól döntött."

Jegyzőkönyv
Magyarország-Svédország 0-1 (0-0)
Puskás Ferenc Stadion, 22 000 néző, v.: Stefano Farina (olasz)
Magyarország: Király Gábor - Juhász Roland (Gyepes Gábor, a szünetben), Éger László, Vanczák Vilmos - Bodnár László, Böőr Zoltán (Halmosi Péter, 87.), Takács Ákos, Hajnal Tamás (Kerekes Zsombor, 90.), Huszti Szabolcs - Gera Zoltán - Torghelle Sándor
Svédország: Andreas Isaksson - Alexander Östlund, Olof Mellberg, Teddy Lucic, Christoffer Andersson - Tobias Linderoth - Christian Wilhelmson (Mattias Jonson, 82.), Fredrik Ljungberg, Niclas Alexandersson - Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic (Marcus Allba:ck, 93.)
Gólszerző: Ibrahimovic (91.)
Sárga lap: Takács (8.), Böőr (9.), Torghelle (80.), illetve Östlund (33.), C. Andersson (35.)