Edina
-12 °C
-3 °C

Az esélytelenség lehet a fegyverünk

2005.09.07. 11:07
Szerdán ismét létfontosságú vb-selejtezőt játszik a magyar labdarúgó-válogatott. A képlet egyszerű: csak győzelem esetén marad esélyünk kiharcolni a résztvételt a jövő évi németországi világbajnokágra. Ezúttal nem mi vagyunk az esélyesek.
Amíg a múlt szombati Málta elleni vb-selejtezőn az esélyesség terhe nyomta a magyar labdarúgó-válogatottat, addig a szerdai svédek elleni összecsapáson éppen az esélytelenség lehet Geráék legfőbb fegyvere. Az mindenesetre tény, amennyiben a magyar válogatott nem nyer a szerda esti vb-selejtezőn, úgy matematikailag is elszáll a remény, hogy részt vegyen a jövő évi németországi világbajnokságon.

Mindkét fél bizakodó

A nemzeti együttes tagjai azonban magabiztosak, és hiába állnak a svédek sokkal jobban a világranglistán, hiába erősebbek "klubnevek tekintetében", a Lothar Matthäus vezette csapat tagjai győzni akarnak.

Maga a kapitány is úgy érzi, van esélyünk, azonban hogy ezzel élni tudjunk, nem szabad megijedni a nagy nevektől, és vállalni kell az egy-egy elleni küzdelmet. Az elmúlt napokban többször is szóba került, hogy a német szakember meghosszabbítja e év végén lejáró szerződését az MLSZ-el, azonban erről a kérdésről nem akart beszélni, mondván őt jelenleg csak a svédek elleni meccs érdekli.

A csoport állása:
1. Horvátország 19 pont/7 mérkőzés,
2. Svédország 18/7,
3. Magyarország 13/7,
4. Bulgária 8/7,
5. Izland 4/8,
6. Málta 1/8

Három éve jobb volt a magyar csapat

A svédek ugyanakkor nem titkolják: győzni jöttek Magyarországra. Elismerik ugyan a magyar együttes tudását, de szinte valamennyi nyilatkozatukból árad a magabiztosság és elképzelni sem tudják, hogy ne ők nyerjék a párharcot.

Lars Lagerbäck kapitány szerint azonban a három évvel ezelőtti csapatunk jobb volt, tapasztaltabb és ügyesebb játékosokból állt, Lothar Matthäus gárdája viszont egységesebb.

Gond az edzések körül

Ezt kedd este meg is tapasztalhatták, amikor kisebb kalamajka alakult ki a magyar labdarúgó-válogatott edzése közben. A svédek ugyanis már 18 órakor, a tréning befejezése előtt megjelentek, s szerették volna mihamarabb birtokba venni a szerdai világbajnoki-selejtező pályáját, a Puskás Ferenc Stadiont.

A magyar edzés még tartott, így a vendégek az oldalvonalon csendesen labdázgatni kezdtek, majd 15 perc múlva mindezt megunva elfoglalták a pálya egyik szegletét. A nagyobb bonyodalom elkerülése érdekében Matthäus együttesével a túl oldalra sétált nyújtani és lazítani, végül befejezettnek nyilvánította a gyakorlást.

A svédek edzésük során elsősorban a támadások befejezését gyakorolták, majd a végén kétkapus játék szerepelt a programjukban. Mint a skandináv újságírók elárulták, az északi országban mindenki győzelmet vár Lars Lagerbäck együttesétől, és Király Gáboron kívül nem igen ismernek más magyar futballistát.

A csoportunkban még két találkozót rendeznek. a vb-részvételről már biztosan lemaradó bolgárok Izlandot fogadják egy tétmnélküli meccsen, míg a csoportot vezető horvátok Máltán szilárdíthatják meg vezető pozíciójukat.

A várható kezdőcsapatok:
Magyarország:
Király - Bodnár, Vanczák, Juhász, Halmosi - Böőr, Takács, Hajnal, Huszti - Gera - Torghelle
Svédország:
Isaksson - Östlund, Mellberg, Lucic, Alexandersson - Wilhelmson, Linderoth, Källström, Ljungberg - Larsson, Ibrahimovic