Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

'Nekünk kellett volna nyerni'

2005.09.08. 03:01
Jobban játszott ellenfelénél a magyar válogatott a szerdai, Svédország elleni vb-selejtezőn, egy jól eltalált lövéssel mégis a skandinávok nyerték a meccset. Játékosaink csalódottan nyilatkoztak, bár a szövetségi kapitány Lothar Matthäus szerint is saját csapatának kellett volna nyernie.
"A szurkolók megtapsoltak minket a vereség ellenére is, és ez nagyon jól esett" - nyilatkozta az Indexnek az 1-0-ás vendéggyőzelemmel végződött szerdai Magyarország-Svédország vb-selejtező után Éger László, a válogatott középhátvédje.

A debreceni játékos "szomorú" volt, mert a meccs végig 0-0-ra állt, a magyar csapat jobban játszott, "többször is gólt szerezhetett volna", de Zlatan Ibrahimovics a 92. percben egy hihetetlen lövéssel meghozta a győzelmet a skandinávoknak.

Király sem hitte, hogy gólt kapott

"Kivételesen jól eltalálta, csak azon az egy ponton mehetett be - elemezte a nem mindennapi gólt Király Gábor, válogatottunk kapusa. - Olyan hangja volt a labdának, mintha az oldalhálóról csorgott volna le, és csak akkor néztem hátra, amikor Ibrahimovics gólt kiáltott. Azonnal a hálóra pillantottam, hátha mégis oldalt vágódott be, de az nem volt megnyúlva".

A majd' kétméteres, bosnyák származású csatár a világ legjobbjai közé tartozik, rá épült a vendégek taktikája, szinte mindig neki passzolták föl a labdát a társai. Bár legtöbbször megtartotta azt, igazi helyzetbe nem került, gólját is szokatlan pozícióból rúgta.

Juhász és Gyepes jól fogták Ibrahimovicsot


Klikk a képre!

"Sem nekem, sem Juhász Rolandnak nem okozott gondot, hogy őt kellett fognunk - mondta a szünetben sérülés miatt lecserélt Juhászt váltó Gyepes Gábor. - Nehéz feladat ellene játszani, de három éve már volt ő az emberem, amikor Stockholmban 1-1 lett a vége. Azóta viszont sokat fejlődött, még jobb lett, világsztárrá vált. Képes olyan helyzetekből gólt lőni, ami valójában nem is helyzet. Ma is ez történt, szerintem ő sem gondolta, hogy onnét betalálhat, valószínűleg meg is lepődött, hogy bement a labda. Mázli volt".

"Jó csapat a válogatott"

Lothar Matthäus, a magyarok szövetségi kapitánya a találkozó utáni sajtótájékoztatón nem tagadta, sokkolta az utolsó pillanatban bekapott gól, de Gyepes elárulta, az öltözőben nem látszott letörtnek: "Matthäus azt mondta, hogy mi voltunk a jobb csapat, és nekünk kellett volna nyerni, de kiemelte, hogy nem lőttünk be a helyzeteinket, ami hiba volt".

A Wolverhampton Wanderers védője szerint szerdán "bebizonyosodott, hogy jó csapat a válogatott, és a jövőben nagy feladatokat is képes lesz végrehajtani".

Fejlődnünk kell

Torghelle Sándornak egyetlen csatárként kellett megküzdenie a svéd védelemmel, megbirkózott vele, ám a lehetőségeit ő sem tudta kihasználni. "Egyetlen hiba döntötte el a meccset, a végén egy pillanatra kihagytunk, és a svédek büntettek is. Megvoltak a helyzeteink, de elpuskáztuk azokat. Leginkább ebben kell fejlődnünk, jobban kell koncentrálnunk a döntő pillanatokban" - kritizált a Panathinaikosz támadója.

Torghelle: Maradjon Matthäus!

Mind a nemzeti csapatot, mind Lothar Matthäust rengeteget bírálta a sajtó egy része, mióta Magyarországon dolgozik, és egyáltalán nem biztos, hogy a hamarosan véget érő vb-selejtezők után is ő marad a kapitány. A játékosok viszont hisznek benne, és Torghelle is azt akarja, hogy maradjon: "Lothar Matthäus új mentalitást hozott a magyar futballba, és úgy tűnik, sikerült nekünk átadnia. Remélem, ezt már a sajtó is látja, és támogatni fog minket. Egy kis időre még szükségünk van, de nagyon bízom benne, hogy továbbra is ő lesz a kapitány".

A Matthäus-csapat a világbajnokságra már nem juthat ki, de a hátralévő, Bulgária és Horvátország elleni meccseken tovább bizonyíthatja, hogy jó irányba fejlődik. "Bulgária ellen is így akarunk játszani" - fejezte be Torghelle.