Alfréd
-3 °C
3 °C
Tóth Ivett
ma 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

'Ebben a szakmában nem lehet korrektnek maradni'

2005.09.09. 10:40
A magyarrá lett szerb futballmenedzser, Vladan Filipovics komoly üzleteket hozott össze az idei átigazolási szezonban. Gera Zoltán tavalyi, áttörést jelentő eladása után három magyar válogatottat juttatott külföldi szerződéshez. A menedzser bevallotta: először kiröhögték, amikor kitudódott, magyar játékosokkal foglalkozik, de ma már, állítása szerint, képes a Real Madridnál próbajátékot elintézni. A Lothar Matthäusszal ápolt jó kapcsolata miatt korábban támadták, a futballkapitánnyal azonban összekülönbözött és az okokat nem akarja felfedni.
A belgrádi születésű, 2004-ben magyar állampolgárságot kapott FIFA-licences futballmenedzser, Vladan Filipovics az augusztus végén lezárult átigazolási időszak egyik legaktívabb szereplője volt, aki nem mellékesen anyagilag is jól járt.

Válogatottak sorát értékesítette

Három magyar válogatott - Böőr Zoltán, Huszti Szabolcs, Gyepes Gábor - és a debreceni bajnokcsapat szerb csatára, Igor Bogdanovics került külföldre közreműködésével. Tavaly Gera Zoltán eladásában segédkezett, Molnár Balázst és Tóth Balázst már korábban szerződéshez juttatta Törökországban - így jelenleg az egyik legsikeresebb hazai játékosügynöknek tekinthető.

Filipovics nem volt jegyzett játékos a magyar élvonalban, négy csapatban - Békéscsaba, Sopron, Videoton Diósgyőr - fordult meg, mégis a másodosztályú BKV Előrében érezte a legjobban magát, onnan is vonult vissza. "Megnyertük a bajnokságot, de pénzügyi okok miatt nem kerülhettünk fel. Magyar légióskodásom alatt ott fordult elő először, hogy mindig időben hozzájutottam a fizetésemhez" - emlékezett vissza.

Bizalmatlanul fogadták

A kilenc éve Magyarországon élő Filipovics elismerte, pályafutása alatt találkozott álmenedzserekkel, és már ekkor tudatosult benne, ha erre a pályára téved, akkor mit nem szabad tennie. A magyar játékosok három éve bizalmatlanul fogadták, alig tudta meggyőzni őket, hogy jót akar nekik. Korolovszky Gábor és Tőzsér Dániel 2003-as ciprusi, illetve törökországi szerződése után változott meg a légkör.

"Nem ismertek, nem hittek nekem, mások minden rosszat összehordtak rólam, és mert korábban számtalan rossz tapasztalatot szereztek, nehéz volt a bizalmukba férkőzni. Én azonban a fejembe vettem, hogy befutok ezen a pályán, és mindenkivel őszinte leszek. Tudtam, hogy lesznek irigyeim, de felvállaltam" - mondta. Az is nehezítette a helyzetét, hogy a versenytársai próbajátékokra vittek játékosokat, akik ezt látva elhitték, hogy könnyen a klubhoz kerülhetnek, bár ezek után általában szóba sem került a szerződés.

Próbajáték a Real Madridnál?

"Ha azt mondják nekem, hogy valaki egy hétre szeretne a Real Madridhoz menni, elintézem neki, mert ezen általában nem múlik semmi, hiszen azt már jó előre, kazettákon kinézik, kiket akarnak megszerezni. Egy kivétel van: Anglia. A szigetországban több csapat is ragaszkodik a próbajátékhoz, köztük a most feljutott Wigan is, hiszen nincs játékosmegfigyelőjük, meg inkább a királyságban néznek körül, ha vásárolni szeretnének."

A menedzser úgy gondolkodott, számára csak jó a konkurencia, mert így láthatóvá válnak a kínálati különbségek. Nem akar ígérgetni, ha egy futballista azt mondta neki, hogy ő egyedül is képes arra, hogy elkerüljön Magyarországról, nem állt az útjába, csak annyit mondott: nem biztos.

A szerb kapcsolatok a sikeresség hátterében

"Szerbiában hangosan nevettek ki, amikor azt mondtam, magyar játékosokat akarok külföldre eladni, és a neves kluboknál is először azt hitték, viccelek" - elevenítette fel a kezdeteket. Nem tagadta, hogy a szerb futball respektje, illetve a kapcsolatai nagyban hozzájárultak sikeres üzleteihez.

"A kapcsolatrendszerem kilencven százaléka a szerb kollégákon alapszik, közülük a legnevesebb a '98-as BL-döntőben győztes gólt szerző Predrag Mijatovics. Huszti Szabolcs így kerülhetett Luis Figo válogatottjába egy jótékonysági meccsen, júliusban" - nyilatkozott az Indexnek.

Juhász az argentinok ellen játszotta be magát az Anderlechthez

Filipovics ismerte a tényt, hogy 2003-ban mindössze négy magyar játékos szerződött külföldre. A jelenlegi fellendülésben szerinte leginkább az játszik szerepet, hogy Magyarország tavaly tagja lett az Európai Uniónak és három országon - Spanyolország, Olaszország, Hollandia - kívül nem számít külföldi munkavállalónak a hazai futballista.

"Emellett a Debrecen Hajduk elleni játéka, és a válogatott egy-két jó meccse is hozzájárult az eladásokhoz. Juhász Roland például az argentinok ellen győzte meg az Anderlecht vezetőit, ha nincs az a találkozó, akkor valószínűleg a holland Rodában köt ki, amelyik szintén várta."

Matthäusszal már nem jó a viszonya

Érzése szerint az is élénkítő erő, hogy Gera és a többiek - akik többnyire ismeretlenek voltak a nemzetközi piacon - jó teljesítményt nyújtottak, és ez csak gerjeszti a külföldiek bizalmát. Azt azonban cáfolta, hogy a szövetségi kapitány, Lothar Matthäus nevének is komoly szerepe lett volna az eladásokban. Önmagának is csekély jelentőséget tulajdonított a fellendülésben.

Korábban számos bírálatot kapott, mert Lothar Matthäusszal jó kapcsolatot ápolt, és a pletykák szerint az ő pártfogoltjai sokkal könnyebben kerültek a nemzeti csapat közelébe, illetve a válogatott tagjai közül szerzett így ügyfeleket. "Én nem szólhatok bele a csapat összeállításába, és nem is szólhattam" - utasította vissza.

Filipovics fájdalma

A jó viszony különben már hónapok óta megszűnt, az okokról azonban nem vallott, még akkor sem, ha tudja, hogy ezzel a címlapokon lehetne szerepelni. "A márciusi bolgár meccs óta még csak VIP-jegyet sem kapok a válogatott meccseire, pedig nekem ott dolgoznom kellene, felhívni a figyelmet a játékosokra" - fájlalta.

A felvetésre, miszerint Matthäus azt is kifogásolta, hogy Böőrnek nem a török Manisasporhoz kellett volna szerződnie, úgy védekezett: aki a legutóbbi másfél évben sokszor bajlódott sérüléssel, azt értelemszerűen nem könnyű értékesíteni. "Az Atletico Madridtól és az Aston Villától is komoly ajánlat érkezett, mert Böőr univerzális játékos, a középpálya mindkét oldalán bevethető, de a spanyoloknál még EU-n kívülinek számít" - közölte.

Az elhíresült Gera-biznisz

Az újabb korábbi vádpontra, Gera árára - a West Bromwich Albion másfélmillió fontot fizetett, a Ferencváros azonban másfélmillió eurót kapott meg, a különbözet (száznyolcvanmillió forint) pedig eltűnt -, így reagált: "Ha elégedett mindkét klub, elégedett a játékos, miért kell mindig irigynek, kötekedőnek lenni. Az elégedettség a legfontosabb. Sajnos többször csak azt látják az emberek, hogy micsoda pénzeket tesznek el a menedzserek, ám azt nem, hogy van, akivel három éven keresztül kell foglalkozni, utánajárni az ügyének, az is igen komoly összegbe kerül" - állapította meg. (Gera egyébként egy tizenöt perces kazetta után keltette fel az érdeklődését az angol klubnak.)

Szerbeket már nem hoz Magyarországra

Általánosságban érintette, hogy menedzserként nem könnyű mindenkit, valamennyi érdeket képviselni. "Sokaknak nem fog tetszeni, amit mondok, de vállalom: ebben a szakmában nem lehet korrektnek lenni. Amikor a két klub, plusz még a játékos között kell közvetíteni, óhatatlanul sérülnek az érdekek, kívánságok" - magyarázta.

Elárulta azt is, hogy szerb labdarúgókat azért nem hoz már Magyarországra, mert szinte minden nap problémájuk akadt a korántsem ideális és amatőr itthoni állapotok miatt. A legfőbb probléma az volt, hogy csak számlán keresztül juthattak hozzá a fizetésükhöz, már ha egyáltalán megkapták. (A kivételt a ZTE-ben játszó két szerb jelenti.)

Baráti kapcsolat, Gera más egyéniség

"Igyekszem baráti viszonyt kialakítani a játékosokkal, átérezni a helyzetüket, kapcsolatot tartani velük, de valamennyien egyenlők, igaz előfordulhat, hogy van első az egyenlőek között. Gera más egyéniség, ő zárkózottabb a többieknél, de már több mint három éve felvettem vele a kapcsolatot, és akkor mondta nekem: régi nagy álma, hogy Angliában játszhasson. Örülök, hogy segítethettem neki" - összegzett, egyúttal hangoztatva, hogy Gera eladása hozta meg számára az áttörést, és hogy Szerbiában annál is inkább nehezen érvényesült volna, mert ott ötvenöt menedzserrel kellene harcolnia.