Piroska
-2 °C
5 °C

Lakótelepi sörcsapat a Bajnokok Ligájában

2005.09.14. 14:20
Terv és elgondolás nélküli szlovák bajnokcsapat, akaratgyenge, látványosan csaló Internazionale, és gyenge színvonal az első pozsonyi Bajnokok Ligája-meccsen. A Disznólegelő melletti Slovan-stadionban partjelzőnő lengetett, a szlovákok reményt adtak a magyar futballnak, mert a játékosok gyakran úgy tűntek, labda helyett homokzsákot terelgetnek.
Itthonról azt gondolhattuk, milyen jó szlovák focidrukkernek lenni mostanság, hiszen a szlovák bajnok Artmedia Petrzalka feljutott a Bajnokok Ligája főtáblájára. Már akkor is jó volt szlováknak lenni, amikor az első fordulóban a hosszabbítás utolsó percében kiverték a kazah, és a labdától irtózó Almati csapatát. A nagyképű skót Celtic ellen azonban máig érthetetlen módon öt gólt lőttek és a visszavágón nagy szerencsével csak négyet kaptak, holott nyolc is lehetett volna. A szerb Partizan Belgrád ellen pedig a gól nélküli meccsek után a tizenegyeseknél jobban összpontosítottak.

Se láz, se futball


Klikk a képre!

Tényleg komolyan lehetett arra gondolni, hogy ez a háromszázmillió forintos költségvetéssel bíró csapat csodás értékei hamarosan szembetűnően előjönnek, és ámulatba ejtik Európát.

Itthonról azt gondolhattuk, most aztán futball-láz lesz Pozsonyban, még akkor is, ha pár hete a németek ellen mindössze kilencezren ünnepelték a válogatott 2-0-s győzelmét. A valóság viszont kiábrándító volt, se láz nem volt, és mint később kiderült: futball sem. A városban nem járkáltak mezekben, zászlókkal az emberek, hűvösen várták, hogy a nagyhírű Internazionale ellen mire megy a kiscsapat.

Induló nélkül, folyamatos hullámzásban

Igaz nehéz egy olyan csapatnak drukkolni, amelyik tíz éve jutott fel az első osztályba, és annak ellenére, hogy Európa egyik legnagyobb lakótelepe nevét viseli, még indulója sincs. A Hevesi Tamást messze felülmúló műsorközlő és hangulatfelelős megfeszített harca ellenére sem skandálták a bemutatás előtt a csapat nevét. (Ligetfalut még se mondhattak, ugye.) A kemény mag lehetett vagy kétszáz fős. A fotósok a BL-himnusz alatt csak az Intert fényképezték.

A magas jegyárak - a legolcsóbb három-, a legdrágább kilencezerbe került - ellenére végül telt ház lett a Disznólegelő melletti Slovan-stadionban, és meglepetésre az első negyedórában ötször is megszólalt a korábban nagy óhajjal várt "Petrzalka, Petrzalka" kórus, majd a tömeg lelkesen hullámozni kezdett, és lényegében az egész meccset a folyamatos hullámzás kedélyes állapotában töltötte, néha hosszan fütyült, ha bántották az övéit, illetve amikor kárörvendeni kellett Verón piros lapja után. A stadiont betöltő biztatás a negyvenedik percben hangzott fel utoljára.

Rejtélyes öt gól

A szlovák bajnok az első félidőben nem lőtt kapura, az Inter meg látványosan nem akart futballozni, igaz egy gólt így is összehoztak, Adriano centerezése után Cruz estében a kapuba lőtt.

Az első félidőben legtöbbször csak szánakozni lehetett a szlovákokon, és a kérdés igen sokszor felvetődött a sajtópáholyban, miként rúghatott ötöt a Celticnek ez a csapat - a futball nagy rejtélyei közé könnyen bekerülhet az a meccs -, amelyik lassú volt, körülményes, egyetlen tervszerű támadást sem vezetett, egyetlenszer sem lőtte be a szélről pontosan a labdát, számtalan bántó technikai hibát vétett.

Urbanek mintha homokzsákot kergetett volna


Tekintse meg képeinket!

A hármas Stano önmagára is veszélyes luftot rúgott az Inter kapujától huszonöt méterre, nagy szerencséje volt, hogy nem húzódott meg. A ballábas Urbanek pedig egyetlen pontos passzt sem adott, olyan buta volt a labdával, mintha homokzsákot terelgetne. Mondjuk lehet, a nőiességét álcázó partjelzőnő hozta zavarba. (Nem sikerült kinyomozni, ő külön öltözőt kapott-e.) Borbély Balázs távollétében a kapitányi posztot betöltő Jan Kozák alkalmatlanságával általában lefékezte csapatát, hozzá képest a megszeppent nyuszi valóságos oroszlánnak tűnt.

Öregfiúcsapatra emlékeztetett az Inter

A második félidőre sem változott meg jelentősen a játék képe, hetvennégy perc és húsz másodperc elteltével feljegyezhettük a szlovákok első kapuralövését, bár az a labdának nagyon fájhatott, amíg elszenvedte magát Cesar kapus kezéig. Ekkor, Verón 54. percbeli kiállítása után egyre gyakrabban lehetett felfedezni a bulimeccs hamisítatlan jegyeit, hiszen az Inter öregfiúk módjára passzolgatott, a szerencsétlen szlovákok meg futkároztak, és egy régóta - söralapon - szervezett és igen lelkes lakótelepi csapat benyomását keltette. Ettől még egyenlíthettek volna a hajrában, pedig akkor a fék szerepét betöltő Figót nagy tapsviharban lecserélték.

A sok rossz mellett persze becsülendő, hogy a szlovákok eljutottak erre a szintre. A Debrecen most átkozhatja balsorsát, miért nem a szlovákokat kapta a Manchester helyett, mert az Artmediánál feltehetően a játék minden elemében jobbak lennének. Vascak és a frissen igazolt Hartigon kívül senki sem ütötte meg a középszerű mércét sem, ennek a csapatnak - megkockáztatható, a leggyengébb a jelenlegi sorozatban - nem kell tartania, hogy szétszedik a menedzserek.