Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Pár milliót kapnak a milliárdból a szlovák játékosok

2005.09.15. 09:31
A labdarúgó Bajnokok Ligájában kedden vereséggel bemutatkozó szlovák Petrzalka játékosai alig kapnak több pénzt sikerükért, mint tíz éve a fradisták. Pedig a csapat közel egymilliárd forintot kap az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA).
Az Artmedia Petrzalka a második szlovák csapat, amelyik részt vehet a labdarúgó Bajnokok Ligájában. (Magyarországról csak a Ferencvárosnak sikerült ez a bravúr 1995-ben.) Csehszlovákia megszűnése után az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a cseheket ismerte el jogutódként a hivatalos rangsorban, ami egyszersmind azt is jelentette a szlovákoknak, hogy a nulláról indultak.

A Kassa első próbálkozásra bejutott

Ennek következtében '97-ig nem indíthattak csapatot a legrangosabb kupasorozatban, addigra küzdötték fel magukat a ranglistán. Szlovákia függetlensége után a hokicsapat is a C-csoportba kényszerült, hogy aztán 2002-ben az A-csoportban is győztes legyen.

Akkor a Kassa - Telek Andrással felálló - csapata az orosz Szpartak Moszkvával került össze a selejtezőben, és hazai 2-1-es győzelme után idegenben 0-0-ra végzett. Aztán sikertelen próbálkozások után idén a Petrzalka főtáblára került.

Hét százalék az UEFA-tól kapott pénzből

A szlovák bajnok éves költségvetése mintegy háromszázmillió forintnak felel meg, ennek közel háromszorosát kapták meg a csoportkörbe jutásért az UEFA-tól, hiszen mind a harminckét csapat három és félmillió eurót kap a közös alapból.

A szlovákok tehát nyugodtan építkezhetnek, ha még pontot is szereznek, könnyen átléphetik az egymilliárd forintos álomhatárt. A játékosok - így a magyar származású dunaszerdahelyi védő, Borbély Szilárd is - egyébként a Blikk írása szerint az UEFA-tól folyósított összeg hét százalékát kapják meg, ezen kell osztozniuk.

A szlovák médiamogul a háttérben

Vagyis: egy játékos fejenként tizennégy ezer eurót kaphat, azaz három és félmillió forintot, ami meglehetősen szerény díjazásnak tekinthető, igaz Szlovákiban a futballal korántsem lehet olyan jól keresni, mint nálunk. A fradisták - tíz éve - közel ennyit tehettek zsebre.

A csapat tulajdonosa, Ivan Kmotrik tovább építkezhet, bár médiabirodalma alighanem biztos lábakon áll, hiszen a szlovák Való Világ az ő cégének közreműködésével kerül képernyőre. Az építkezésre, az erősítésre szüksége is lesz csapatának, mert még egyszer nem valószínű, hogy akkora szerencséje lesz, mint a nagyképű Celtic ellen.