Szilárda
0 °C
6 °C

Súlyos debreceni vereség az UEFA Kupában

2005.09.15. 20:47
A Hajduk Split elleni bravúros győzelmek és a Manchester elleni papírforma vereségek után, a Debrecen labdarúgó-csapata súlyos vereséget szenvedett az ukrán Sahtar Donyeck otthonában az UEFA Kupa első fordulójában. A két csapat nem volt egy súlycsoportban, a magyar együttesből egyedül Halmosi nyújtott elfogadható teljesítményt.
A magyar bajnok Debrecen a Bajnokok Ligája előselejtezőjében parádés játékkal, 8-0-s gólkülönbséggel búcsúztatta a horvát bajnok Hajduk Split gárdáját. A folytatásban a sorozat megnyerésére is esélyesnek tartott angol Manchester United következett, mely igazolta a papírformát és kettős győzelemmel lépett túl Dombiékon, akik így az UEFA Kupában folytathatták.

Itt aztán a lehetséges ellenfelek közül a legnehezebbet, a tavaly a BL-ben szereplő, idén azonban a selejtezőn az olasz Inter ellen elbukó ukrán milliárdos bányászcsapatot, a Sahtar Donyecket kapták. (A Sahtar magyarul bányászt jelent.)

Gól az első percben

A hazája bajnokságában eddig remeklő - hét forduló alatt hat győzelem egy döntetlen - Sahtar aztán rögtön a találkozó elején előnybe került. Dombi egy ártalmatlan labdát az oldalvonalon túlra rúgott, a bedobás után pedig Brandao balról remekül adott középre, ahol a szabadon érkező brazil Elano a levegőből, kapásból lőtt a kapuba.

Szinte azonnal egyenlíthetett volna a magyar együttes, De Halmosi beadásáról lemaradtak középen. A folytatásban aztán már csak egy csapat volt a pályán, a Sahtar sorra vezette támadásait, a teljesen indiszponáltan játszó magyar csapat ellen.

Brandao a forduló gólját lőtte

A hazaiak önbizalmát jól jelzi, hogy még szögletből is megpróbáltak gólt lőni, azonban akkor Csernyánszky bravúrral védett. A 33. percben aztán ő is csak nézte, amint Marica beadása után Brandao minden bizonnyal a forduló gólját lőtte, amikor a kapunak háttal állva - senkitől sem zavartatva - sarokkal pörgetett a jobb alsó sarokba.

Egy büntető a végére

A hátralévő időben is a hazaiak irányították a játékot, és amikor már mindenki a félidő végét várta, tizenegyeshez jutott a Sahtar. Gyors akció végén - a Loki védői azt se tudták, hol a labda - az egész meccsen egyedüliként elfogadható teljesítményt nyújtó Halmosi buktatta Elanot. A jogos büntetőt Brandao a balra mozduló Csernyánszky mellett a jobb alsó sarokba lőtte.

A második játékrész elején a debreceniek távoli lövésekkel próbálkoztak, de ezek nem jelentettek komoly veszélyt Lastuvka kapujára. A biztos előnyük tudatában a hazaiak már nem nagyon erőltették meg magukat, a Debrecen pedig képtelen volt komoly helyzetbe kerülni.

Újabb hazai találat

Ennek ellenére szűk félórányi játék után tovább növelte előnyét az ukrán együttes. Egy gyors kontra végén, baloldali beadás után Vorobej - Brandao-t megelőzve - az egész meccsen roppant gyengén játszó Komlósi mellől fejelt a kapuba.

Sidibe az utolsó pillanatban szépített

A negyedik gól után a hazaiak teljesen visszaálltak, a Loki azonban hiába támadhatott többet, komoly helyzetet nem tudott kialakítani. Egészen az utolsó előtti percig, amikor Sándor emelt a védők mögé és a remekül helyezkedő Sidibe, miután levette a labdát, kilőtte a jobb alsó sarkot.

Összességében a hazaiak ilyen arányban is megérdemelten nyertek a magyar bajnok ellen. A Debrecen játékában semmit nem lehetett látni a Hajduk elleni magabiztos, tudatos futballból.

UEFA Kupa, 1. forduló, első mérkőzés:
Sahtar Doneck (ukrán)-Debrecen 4-1 (3-0)
Donyeck, 23 000 néző, v.: Joeri van de Velde (belga)

Sahtar Doneck: Lastuvka - Srna, Lewandowski, Seyhan, Rat - Duljaj, Matuzalem (Jadson, 76.), Elano - Brandao (Bjelik, 84.), Fernandinho, Marica (Vorobej, a szünetben)

Debreceni VSC-AVE Ásványvíz: Csernyánszki - Bernáth, Éger, Komlósi, Szatmári - Kiss, Nikolov (Mészáros, a szünetben), Dombi (Sidibe, a szünetben), Sándor T., Halmosi - Brnovic

gólszerzők: Elano (1.), Brandao (33., 45+2., utóbbit 11-esből), Vorobej (73.), illetve Sidibe (89.)
sárga lap: Seyhan (75.), illetve Szatmári (38.)

Supka: Nem erre készültünk
"Három hatalmas hiba előzte meg az első három gólt, a másodiknál például mi birtokoltuk a labdát, mégis mi kaptunk gólt. Nem támadtunk vissza, nem birtokoltuk a labdát, úgy pedig nehéz nyerni. Nem erre készültünk" - értékelte a találkozót Supka Attila, a debreceniek mestere a találkozó után a sporttelevíziónak.

"Tudtuk, hogy gyorsak, képzettek a Sahtar játékosai, remekül adnak be a szélről, míg a középpályán rengeteget mozognak. Sajnos mi csak a második félidőben játszottuk azt, amit elképzeltünk. Az egy gól sokat segíthet otthon, bízom benne, ha bátran és agresszíven játszunk a visszavágón, lehet esélyünk. Egy biztos, mindent megpróbálunk" - mondta a magyar bajnok szakvezetője.