József, Bánk
-6 °C
0 °C

Meglepné a milliárdos bányászcsapatot a Debrecen

2005.09.15. 12:32
A magyar kupacsapatok közül az egyedül versenyben lévő Debrecen hat órakor lép pályára az ukrán bajnok Sahtyor Donyeck otthonában. Az ukránok nem becsülik le ellenfelüket, de bíznak abban, hogy megélik a kupatavaszt.
A Bajnokok Ligája-selejtezői után az UEFA-Kupa első fordulójában a kapható ellenfelek közül újra a legnehezebbet kapta a Debrecen, mert az ukrán Sahtyor Donyeck Kelet-Európa egyik legtehetősebb klubja, így az esélyesség terhét nem kell elviselnie a magyar bajnoknak.

Tavaly a BL-ben szerepelt a donyecki csapat

Ez a mérkőzés azonban már egy komoly fokmérő lesz, a Debrecen lemérheti, hol tart egy nem topligás, de nemzetközi rutinnal rendelkező nem kevés pénzen összevásárolt hét nemzet - többek közt, román, szerb, horvát, cseh, nigériai - válogatottjait felsorakoztató csapat ellen. (A csapat keretében hat brazil és hat ukrán van.)

Mit játszik a Debrecen?

 • 203
  Split után Donyeckben is nyer
 • 110
  Legyőzik, de rúg gólt
 • 101
  nagy verést kap
 • 41
  Látványos döntetlent
 • 12
  Unalmas ikszet

A Sahtyor - magyar fordítva bányász - tavaly a Bajnokok Ligájában volt érdekelt, miután a belga Bruges ellen a főtáblára került, és ott a Milan és a Barcelona mögött a Celticet megelőzve a harmadik helyen végzett. Idén az olasz Internazionalét kapták, és a hazai 2-0-s vereség után Milánóban 1-1-et ért el, vagyis kiesett.

Első pontjait veszítette el a Sahtyor

A két csapat a legnevesebb ellenfelet kapta tehát a BL-ben, most pedig mindkettő vigasztalódna. A kiváló formában lévő ukrán bajnok a hetedik fordulóban vesztette el első pontjait, miután az Arszenal Kijev otthonában gól nélküli döntetlenre futotta erejéből.

Ennek ellenére a bajnokságban biztosan vezet, de a túlzott és alaptalan optimizmus hiányzik belőlük, sokkal inkább tisztelik a Debrecent, mint a nagyképű horvát Hajduk, és vélhetően az a 8-0-s különbség teremtette meg a tisztelet alapját. A román szakvezető, Mircea Lucescu nem is véletlenül mondta, hogy érzése szerint a Debrecen az ukrán bajnokságban is a dobogóért illetőleg az aranyéremért harcolna.

Ott lesz-e a lelátón Ahmetov?

Lucescu ráadásként nem az az előremenekülő fajta, hogy indokolatlanul feldicsérné az ellenfelet, mert érzi vesztét. Emellett a kisebbik donyecki csapat, a Metallurg könnyen futott át pár hete a Sopronon, összesítésben 5-1-re verték a kupagyőztes. A városban így pontosan tudják, hol is tart a magyar futball, nem könnyű őket megtéveszteni, mégsem mert senki az edzővel vitatkozni kijelentése jogosságán.

A pénz szakértelemmel párosul
A tavalyi Bajnokok Ligája-sorozat az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) helyszíni igazgatója, vagyis meghosszabbított jobb keze, Huszár István volt. Huszár így látja az esélyeket. "A Debrecennek maximális tudását kell kiadnia magából, ha a továbbjutást ki akarja harcolni. A donyecki embereknek lényegében semmi más szórakozásuk nincs, csak a futball, ezért húszezren biztosan megtöltik a stadiont. Emlékszem, a Milan és a Barcelona ellen félelmetes hangulat fogadta a sztárokat, most azért erre nem kell felkészülni, de biztatásban ezúttal sem lesz hiány. Nagyon szeretném, ha a Debrecen úgy tudna játszani, mint a Sahtyor" - mondta az Indexnek a hazai szövetség nemzetközi igazgatója.

Huszár hozzátette: az egykori bányászcsapatnál nemcsak a pénz van meg a futballhoz, hanem a szakértelem is, és akivel beszélt eddig, azt ámulatba ejtette, és szerintük komoly nyugati csapatok is elfogadnák a létesítményeket.

Lucescu amúgy irigylésre méltó helyzetben van, hiszen jelenleg kevés olyan játékos van a térségből - valamint a brazil második vonalból -, akit ne vásárolná meg neki Rinat Ahmetov, a klub elnöke, akinek a vagyonát közel két és félmilliárd dollárra taksálják. Ahmetov viszont nem biztos, hogy a helyszínen nézi meg a meccset, mert már májusban elterjedt róla a hír, hogy a börtön elől menekülve elhagyta az országot. Pillanatnyilag sem tudni, hol tartózkodik - az eltűnése sem kizárt -, de nyilván az sem keltene feltűnést, ha a díszpáholyban szurkolna választottjainak.

Beelőzték a Dinamo Kijevet

A harmincnyolc éves Ahmetov zűrös pénzügyei a csapatot egyelőre a legcsekélyebb mértékben sem zavarják, kiváló körülmények között készülhetnek, hiszen a mecénás közel olyan létesítményt, márványpalotát építtetett, mint a korábban bálványozott Dinamo Kijev koncsa-zaszpai edzőbázisa. Tudta ugyanis, ha versenyre akar kelni a nagy múltú csapattal, akkor legalább azt kell kínálnia, mint ami a fővárosi csapatnál elérhető.

Alighanem óriási elégtételt jelentett számára, amikor legyőzték a Dinamót a hazai bajnokságban, az pedig egyenesen büszkeséggel töltötte el, hogy az őszre az ő csapata még áll a nemzetközi kupában, míg a kijevi csapat már nem. És persze azt is szeretné, ha a tavaszt is megélné az alakulat. Remélhetőleg ebben a Lokinak is lesz hozzászólása. Supka Attila szerint, ha masszívan játszanak, és nem ijednek meg, akkor egy jó eredményt elérhetnek.

Várható kezdőcsapatok:
Sahtyor Donyeck: Lastuvka - Srna, Lewandowski, Seyhan, Rat - Fernandinho, Timoscsuk, Matuzalem, Elano - Brandao, Marica
Debrecen: Csernyánszki - Bernáth, Éger, Komlósi, Szatmári - Dombi, Kiss, Nikolov, Sándor, Halmosi - Brnovic
Játékvezető: van der Velde (belga)
A találkozót a Sport2 közvetíti