Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Matthäus: Nem rajtam múlik, maradok-e

2005.09.19. 13:03
A futballválogatott szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus szerint húsz éve nincs koncepció a magyar labdarúgásban, ami jól érzékelhető a szerződéshosszabbítása körül kialakult helyzeten is.
Elmarad a sportnapilapban napok óta beharangozott nagy kitálalás: Lothar Matthäus hétfőn az MTI-nek nyilatkozva nemcsak a magyar futball és vezetői, de a Nemzeti Sport szerkesztői ellen is kirohanást intézett.

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya úgy véli, a magyar labdarúgásnak húsz éve nincs szakmai koncepciója, amely alapján működne a sportág Magyarországon. A német szakember szerint ez jól látszik a szerződéshosszabbítása körül kialakult helyzetben is, melyben szerinte nem az ő személye a fontos.

Matthäus kontra U-17-es vb

Matthäus az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta, szerinte nem az a fontos, mi lesz az ő sorsa, hanem az, miért nem gondolt az Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) vezetősége már korábban arra, hogyan oldják meg a kapitánykérdést, ha eljön a hosszabbítás ideje.

Ugyancsak furcsának találja, hogy a szövetség első embere ebben az időben Peruban, az U-17-es világbajnokságon van, miközben itthon fontos döntéseket kellene meghoznia. "Az nem baj, hogy nincs itthon, de az már nem szerencsés, hogy erre az időszakra nincs egy olyan helyettese, aki a napi problémás ügyeket megoldja, és felelős döntéseket hoz" - mondta Matthäus Bozóky Imre elfoglaltságairól.

A német válogatottsági rekorder tisztában van azzal, hogy Bozóky támogatottságáról biztosította, de véleménye szerint fontosabb, hogy mit tesz a gyakorlatban.

'Ne velem akarják eladni az újságot'

Ugyanakkor nem tartja szerencsésnek, hogy több lap is az ő nevével akarja növelni a példányszámot. Elmondása szerint a Nemzeti Sportban tudatos ferdítés történt, ő ugyanis senkivel nem beszélt arról, hogy hétfőn úgymond kipakol. Ugyancsak sajnálja, hogy a Sport Plusz szerint azért erőlteti a szerződéshosszabbítást, hogy a bolgárok és a horvátok elleni meccs esetleges kudarca estén is biztos legyen a helye.

Az elmúlt héten a szövetség vezetőségének nyolc tagja nyílt levelet írt, melyben szeretnék tisztán látni a kapitány, az MLSZ és a Derball Kft. - a német szakembert Magyarországra hozó és itt menedzselő Peter Pellady cége - kapcsolatát és a felek közötti pénzmozgást. Ezzel szemben Matthäus nem érti, miért neki kell magyarázkodnia.

Tele van reformprogramokkal

Szeretne egy olyan szakmai programot elkészíteni, melynek segítségével jobb és eredményesebb lenne a magyar futball. Egyik ilyen ötlete lenne, hogy az MLSZ egy százalékkal részesüljön azon játékosok árából, akik klubcsapataikból soha nem kerültek volna külföldre, a válogatottban nyújtott produkciójukkal harcolták ki a külföldi szerződést.

"Én építettem be a válogatottba többek között Torghelle Sándort, Huszti Szabolcsot, Juhász Rolandot. Gera Zoltán nálam lett nemzetközi klasszis. Ma már valamennyien külföldön futballoznak, klubjaik is jelentős bevételekhez jutottak az eladásukból" - érvelt a kapitány.

Januártól is edző, kérdés, hogy hol

Matthäus tisztában van vele, hogy nem sikerült kiharcolni a vb-részvételt, ugyanakkor nagy sikernek könyveli el, hogy jelenleg a harmadik helyen áll a selejtezőcsoportban csapata, ami az ötödik kalapból érkezve sikernek számít. Ugyanakkor az előrelépéshez mindenki segítségére szükség van, és azt a hozzáállást, amely az elmúlt húsz évben jellemző volt a magyar futballban, el kell felejteni.

Tisztában van a szurkolók felé irányuló szeretetével, azonban máshol is tudják, hogy nem leszünk ott a vb-n, így értelemszerű, hogy máshonnan is érdeklődnek iránta. "Ha a szövetség úgy dönt, hogy szerződéshosszabbítást ajánl nekem, akkor maradok. Ezt azonban most még nem lehet tudni. Egy dolog biztos: január 1-jén lesz csapat, amelyiknél dolgozhatok. Hogy ez melyik lesz, az nem rajtam múlik."