Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Tóth Ivett
szerda 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Matthäus megállapodott a PAOK Szalonikivel

2005.09.21. 16:00
A görög PAOK vezetői szerint szóban megállapodtak Lothar Mathäusszal, hogy októbertől ő lesz a szaloniki futballklub edzője. A magyar válogatott kapitánya azt állítja, maradna a nemzeti csapatnál, de a görögökhöz ő maga jelentkezett be menedzsere útján.

"Mindenben megegyeztünk, hétfőn aláírja a kétéves szerződését" - jelentette be Jannisz Gumenosz, a PAOK tulajdonosa, hogy októbertől Lothar Matthäus, a magyar futballválogatott jelenlegi szövetségi kapitánya lesz a szaloniki klub edzője. A negyvennégy éves német szakember vasárnap a helyszínen tekinti meg leendő együttese és az Egaleo bajnoki mérkőzését, állította a klubvezető.

Matthäus bejelentkezett

A lelépési díj százezer euró
Az MLSZ főtitkára, Berzi Sándor nem kívánta kommentálni a hírt az MTI-nek, Ganczer Gábor sajtófőnök az Indexnek úgy nyilatkozott, továbbra is csak azt mondhatja, a szövetségi kapitánynak december 31-ig él a szerződése.

Az MTI értesülése szerint amennyiben Matthäus bontja fel a szerződést, az MLSZ részére százezer euró (körülbelül huszonötmillió forint) kártérítést kell fizetnie. A görög lapok úgy tudják, ezt az összeget a PAOK állná.

Hrutka János, a magyar labdarúgó-válogatott menedzsere megerősítette, hogy Lothar Matthäus tárgyalt a PAOK Szalonikivel, de szerinte még nem dőlt el a magyar válogatott szövetségi kapitányának sorsa. "A német szakember valóban kapott egy szerződéstervezetet a görög klubtól" - mondta Hrutka az MTI-nek. "A kapitány jelenleg Münchenben tartózkodik és vasárnapra van repülőjegye Görögországba. Ez azonban nem jelenti azt, hogy el is fog utazni. Döntését alapvetően befolyásolja, hogyan alakulnak a következő napokban az itthoni események."

"Majdnem biztos, hogy Lothar Matthäus lesz a PAOK edzője" - mondta az Indexnek Kiriakosz Kiriakosz, a görög egyesület sajtófőnöke. "Szóban megállapodtunk a német szakemberrel, de a megállapodást nem írtuk alá. Nem mondhatom, hogy száz százalék, hogy hozzánk szerződik, mert bármi közbejöhet, de most biztosnak tűnik."

A készségesen válaszoló illetékes szerint gyors ötletről van szó, az eddigi tréner, Nikosz Karageorgiu pénteken ajánlotta fel lemondását, miután csapata csak 1-1-es döntetlent ért el az ukrán Metallurg Donyeck (a selejtezőben a Sopront búcsúztatta az együttes) ellen hazai pályán az UEFA-kupa első fordulójában.

A szalonikiekhez nem sokkal ezután futott be Lothar Matthäus menedzsere, a korábbi Real Madrid-világklasszis Predrag Mijatovics ajánlata. A hétvégén a felek már tárgyaltak is Münchenben, de döntés még nem született. A sajtófőnök szerint ő az első számú jelölt, a klub vezetői addig nem akarnak mással tárgyalni, amíg Matthäus ügye nem dőlt el.

A hétvégén aláírhatják a szerződést

"Lothar Matthäus a hétvégén valószínűleg Szalonikibe jön és megállapodhatunk vele. Megnézi a vasárnapi meccsünket, biztosan látni akarja, milyen csapatot vene át" - tájékoztatott Kyriakosz. A német szakembernek az lenne a feladata, hogy összerakja a fiatal játékosokból álló csapatot. Egyelőre eredményeket nem várnának tőle, de egy-két éven belül címet szeretnének nyerni. Ha a magyar válogatott kapitánya Görögországba szerződik, a világbajnoki selejtezők után, az Olympiakosz ellen mutatkozhat be új csapatánál.

A PAOK három forduló után két ponttal a tizenharmadik a tizenhat csapatos görög bajnokságban; két döntetlen mellett egyszer kikapott.

Egymillió eurót keresne

A görög Ethnosport című lap már korábban kész tényként közölte, hogy a német a PAOK-nál folytatja. A lap szerint hosszas tárgyalások után Matthäus hétfő éjszaka még visszautasította a PAOK 900 ezer eurós (kétszázhúszmillió forint) ajánlatát, de kedd este, órákig tartó tárgyalások után végül igent mondott. A német edző egymillió eurót kap két évre, a szerződés aláírására azonban még várnak.

#alt#
Matthäus: maradna, de mégis kikacsintgat

A lap is úgy tudja, Matthäus vasárnap este Szalonikibe utazik, hogy személyesen nézze meg a csapatot. Hétfőn sajtótájékoztatót tart, de még nem kezdi el a munkát a hátralévő világbajnoki selejtezők miatt.

Mégis maradna?

"Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk, de néhány kérdést még tisztáznunk kell. Hét-tíz napon belül eldől, hol folytatom" - idézte kedden a görög APE hírügynökség Lothar Matthäust, a magyar válogatott szövetségi kapitányát azzal kapcsolatban, hogy a szaloniki PAOK csapatához szerződik-e.

A szakembernek hivatalosan december 31-én jár le a szerződése a magyar szövetséggel, de a szeptember 7-i, svédekkel vívott és elveszített vb-selejtező után - melyen végleg eldőlt, hogy a magyar válogatott nem lehet ott a jövő évi világbajnokságon - úgy fogalmazott, jó lenne minél előbb tisztázni, hogy vele, vagy nélküle képzeli el a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) vezetősége a folytatást. Matthäus szerint ugyanis, ha váltani akarnak, akkor azt már az októberi, bolgárok elleni selejtező előtt meg kell tenni, hogy az új kapitánynak minél több ideje legyen az új csapatot kialakítani.

Nyolcan kiváncsiskodtak

Az MLSZ elnöke ugyan feltétlen támogatásáról biztosította a német szakembert, az elnökség nyolc tagja azonban döntése előtt kíváncsi volt, az MLSZ és marketingpartnere, a Derball, illetve az MLSZ és Lothar Matthäus között kötött szerződésekre. Ezt kedden meg is mutatta nekik Berzi Sándor főtitkár, de a testület ennek ismeretében is csak október 13-án, a horvátok elleni, utolsó selejtező után ül össze.

Matthäus dühös lett

Matthäus eközben többször is kifakadt, többek között azt nehezményezte, ilyenkor miért nincs senki, aki az MLSZ elnökének távollétében felelős döntést hozhatna, (Bozóky Imre jelenleg Peruban az U-17-es vb-n van) és miért támadják őt, amikor a magyar futball - mely húsz éve egy helyben áll - csak köszönhet neki. A sportnapilap szerdai számában ugyanakkor már arról beszél, hat hónapja várja, hogy leüljenek vele tárgyalni.