Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Szórakozva verte a Sahtar a Debrecent

2005.09.29. 22:19
Nem volt egy súlycsoportban a magyar és az ukrán bajnok az UEFA-Kupa első körének debreceni visszavágóján sem. A sérülésekkel tizedelt, tartalékos Debrecen két perc alatt kapott két gólt, és csak annak köszönhette elfogadható különbségű vereségét, mert a brazil légiósok sorra szórakozták el helyzeteiket.
A két héttel ezelőtti 4-1-es donyecki vereség után a Debrecennek nem maradt más hátra, minthogy szépen búcsúzzon el a nemzetközi kupától. A magyar bajnok ennek szellemében is lépett pályára, de ez a lendület mindössze öt percig tartott, és csak Virág távoli lövése veszélyeztette a kaput.

Komoly védelmi előzte meg az első ukrán gólt

Az egyeteln ukránnal felálló ukránok ezután átvették a meccs irányítását, érződött szándékuk, miszerint, ha gyorsan lőnek egy gólt, akkor végérvényesen bebiztosítják a továbbjutásukat. A gól a huszadik percben meg is született, de már előtte a román Marica hatalmas ziccert hagyott ki, miután lefutotta a rosszul és nehézkesen mozgó védőket, Csernyánszki remek reflexmozdulattal védett.

Pár perc múlva a brazil Brandao szemben a kapuval senkitől sem zavartatva centikkel tévedett nyolc méterről, hogy aztán Máté eladott labdájára - fel sem nézett, amikor passzolt - lecsapjon, azzal pedig Elanót szöktette, aki sarokkal játszotta vissza elé a labdát, és ezt a helyzetet már nem hibázta el a csatár. (A visszapasszolt labda Máté lábai között csúszott át.)

Egy kapuraívelésre futotta a Loki erejéből

Még ennél is nagyobb védelmi megingás okozta a második gólt, hiszen Brandao szöglete után Nikolov végignézte, hogy Mészáros elfordul a labda elől, a berobbanó Marica pedig négy méterről sarokkal perdített a kapuba. Elano hamarosan a harmadik gólt is belőhette volna, mert Bernáth lepattant róla, de a kapussal szemben ismét rossz megoldást választott, és aranyszival hibázott.

Az első félidőben a Loki látványosan tanácstalan volt, enerváltnak és lassúnak tűnt, az egyetlen kapura tartó lövést Halmosi jegyezte, de igazi veszélyt az sem okozott, mert sokkal inkább ívelés volt.

A könnyelműség miatt maradt el a kiütéses győzelem

A fordulás után a Debrecen némileg többet birtokolta a labdát, de ha a tempót jelentősen visszavevő ukrán légiósok nem szórakozzák el helyzeteiket, akkor akár kiütéses vereséget is mérhettek volna a tartalékos magyar csapatra. Csernyánszkinak több bravúrt kellett bemutatnia.

A mieink közül a csereként beálló Jeremiás lövése - a fiatal játékos ballal átvette a labdát, és jobbal azonnal ellőtte - és Sidibe fejese volt a két valamirevaló lehetőség, így még a szépítő találat is elmaradt. Az ukránok összesítésben 6-1-re bizonyultak jobbnak.

Októberre elfogytak a magyar csapatok

A magyar kupacsapatok közül tehát a Debrecen is befejezte, és megint az a szégyen esett meg a magyar futballal, hogy már októberre már egyik gárda sincs versenyben.

Jegyzőkönyv:
DVSC-AVE Ásványvíz - Sahtar Doneck (ukrán) 0-2 (0-2)
Debrecen, 7000 néző, v: Eriksson (svéd)
gólszerzők: Brandao (21.), Marica (23.)
sárga lap: Virág (12.), Halmosi (66.), Éger (92.)
DVSC-AVE Ásványvíz: Csernyánszi - Bernáth, Éger, Máté, Nikolov (Jeremiás, 69.) - Mészáros (Madar, 53.), Virág, Dzsudzsák (Szatmári, 53.), Halmosi - Kiss, Sidibe
Sahtar Donyeck: Lastuvka - Srna, Lewandowski (Hübschman, a szünetben), Seyhan, Rat - Matuzalem, Timoscsuk, Elano - Brandao, Marica (Aghawowa, 61.), Duljaj (Fernandinho, 69.)