Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jégkorong
Percről Percre

Életrajzi könyv a világ legismertebb magyarjáról

2005.09.30. 13:57
A magyar labdarúgó-válogatott egykori csapatkapitányáról, a hetvennyolc éves Puskás Ferencről pénteken jelent meg önéletrajzi könyv. Az olimpiai bajnok, vb-ezüstérmes futballista betegsége miatt nem vehetett részt a bemutatón, de felesége szerint "icipicit jobban van." A háromszoros BEK-győztes játékos a világ jelenlegi legismertebb magyarja.
Puskás címmel pénteken megjelent a magyar labdarúgás történetének legnagyobb alakjáról készült életrajzi könyv. A művet az élő legenda nevét viselő stadion kezdőkörében mutatták be.

Grosics: Ő volt a legnagyobb, akivel valaha találkoztam

"Tökéletes ez a helyszín, amikor ennek a stadionnak az avatóján álltunk a kezdőkörben, még nem tudhattuk, hogy ennyi idő elteltével már Öcsi nevét viseli a pálya. Pályafutásom alatt rengeteg kiváló játékossal találkoztam, de mind közül ő volt a legnagyobb. A neve összeforr a magyar labdarúgás legkiemelkedőbb korszakával, és szerencsésnek mondhatom magam, hogy én is részt vehettem vele együtt a győzelmekben" - nyilatkozta Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa.

Elárulta, posztjából adódóan kevésszer tudott szót váltani vele a pályán, de amikor gólt kapott, soha nem szidalmazta, sokat sejtetően széttárta a kezét, mintha azt sugallná: "már ezt sem tudod megfogni?"

Nagyszerű ember, és azután futballista

A több mint kétszáz oldalas könyv beavat Puskás teljes élettörténetébe, közel négyszáz illusztráció színesíti a kiadványt, amelyek legtöbbje eddig még sohasem volt látható. A Külügyminisztérium kimutatása szerint pillanatnyilag az 1927-ben született Puskás a világ legismertebb magyarja.

"Puskás nagyságát az mutatja a legjobban, hogy bárhol beszéltek róla, úgy jellemezték, mint nagyszerű embert és csak utána tették hozzá: minden idők egyik legjobb futballistája" - mondta Szöllősi György, a könyv szerzője.

Icipicit jobban érzi magát

Az eseményen megjelent Puskás Ferencné is, aki elmondta, hogy az Aranycsapat, a Kispest-Honvéd és a Real Madrid támadója - aki évek óta Alzheimer-szerű kórban betegeskedik - az elmúlt hetekben "icipicit jobban érezte magát."

Gondolatok Puskásról
"Ha egyszer belerúgott a labdába, abból két gól lett" - Czibor Zoltán, az Aranycsapat csatára.
"...azt mondta nekem az igazgató: fiam, te nem fogsz leérettségizni. Csakhogy én készen álltam a válasszal: Puskás Ferenc sem érettségizett le, mégis az egész világ őt ünnepli" - Koós János.
"Játékosként és emberként is tízes. Minden magyarnak segített, olyan volt a magyaroknak, mint egy nagykövetség. A pénzét rájuk költötte" - Alfredo di Stefano, spanyol világklasszis.
"Hogy mi fogott meg benne először? A vidámsága. Optimista volt, semmiből sem csinált problémát, hihetetlenül mulatságos, és nagyon éles eszű fiú volt" - Puskás Ferencné.
"Emberi tulajdonságai, szociális érzékenysége és segítőkészsége a század egyik legnagyobb egyéniségévé tették - a pályán és azonkívül egyaránt" - Lennart Johansson, az UEFA elnöke.

"A legnagyobb magyar egyéniséget mutatjuk most be, bár ő nem is szorul rá erre, hiszen a földkerekségen mindenütt tudják ki ő, és szeretik. Azt hiszem, Puskás Ferenc az egyetlen magyar, akinek a nevét bárhol a világon ismerik" - mondta Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke.

Négy nyelvre akarják lefordítani a könyvet

A könyv péntektől kapható 7990 forintos áron. A tervek szerint angol, francia, spanyol és görög nyelven is hamarosan megjelenik. Görögül azért, mert Puskás legnagyobb edzői sikerét a Panathinaikosszal érte el, bejutottak a '71-es BEK-döntőbe.