Emőke
-4 °C
9 °C

Nemzetközi botrány Gera Zoltán körül

2005.10.04. 16:29
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a nemzetközihez fordult, mert Gera Zoltánt angol klubja, a West Bromwich Albion nem engedte el a világbajnoki selejtezőkre készülő magyar válogatotthoz. Matthäus bízik abban, hogy Gera hamarosan megérkezik, és a sok sérült állapota is javul a hétvégéig. Új játékosok meghívását nem tervezi a német szakember, pedig a korábbi légiósok közül Dárdai és Dragóner sincs rossz formában, és már Lisztes Krisztián sem sérült.
A szombati bulgáriai és a négy nappal későbbi, Horvátország elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar labdarúgó-válogatott tizenkilenc fős keretéből heten sérüléssel bajlódnak, Gera Zoltán pedig még meg sem érkezett az edzőtáborba, ráadásul a csapatkapitány körül nemzetközi botrány van kialakulóban.

A válogatott orvosa is szeretné megvizsgálni Gerát

"Gera klubja, a West Bromwich Albion sokadszorra gátolja a munkánkat. A klubtól olyan információkat kaptunk, mely szerint két-három hétig nem léphet pályára Zoli, ugyanakkor a hétvégi Blackburn elleni vesztes bajnokin végig játszott. Ezért mi is szeretnénk megvizsgálni őt, hogy valóban súlyos-e a sérülése. Érthetetlen, miért nem akarják elengedni hozzánk, hogy mi is megbizonyosodhassunk erről. Ragaszkodunk hozzá, hogy legkésőbb ma estig megérkezzen az edzőtáborba" - mondta Lothar Matthäus szövetségi kapitány a keddi sajtótájékoztatón, hozzátette, semmiképp sem akarják kockáztatni az esetleges súlyosabb sérülést a szerepeltetésével, de az állapotáról szeretnének teljes képet kapni.

Gerának a szövetség a kedd reggeli gépre foglalt helyet, és arra csekély az esély, hogy estig befusson, a szövetség viszont bizakodik abban, hogy szerda reggel vagy legkésőbb délután megérkezik.

Matthäus csalódna, ha nem érkezne meg a csapatkapitány

A témával kapcsolatban Bozóky Imre MLSZ-elnök is megszólalt: "jeleztük a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek, a FIFA-nak az esetet. Bízunk benne, hogy gyorsan döntenek az ügyben, és nekünk adnak igazat."

Gera: Komolyan kell kezelni a sérülésemet
"Én örülnék a legjobban annak, ha a sérüléseim kapcsán szóba sem kerülne a nevem, és ott gyakorolhatnék Budapesten a többiekkel. Ehhez viszont arra lenne szükség, hogy teljesen egészséges legyek. Nem szeretnék, és azt hiszem nem is lenne szerencsés véleményt formálnom a válogatott és a klubom vezetőinek egyeztetéseivel, megbeszéléseivel kapcsolatban. Mindenki tudja rólam, hogy szeretek a pályán lenni és játszani, és soha nem vontam ki magam semmilyen kötelezettség alól, amennyiben azt a szervezetem megengedte. Hosszú hetek óta problémáim vannak a sérüléseimmel, melyeket már minden orvos szerint komolyan kezelni kell, mielőtt nagyobb baj nem lesz belőle. Úgy gondolom, hogy hallgatnom kell az orvosokra, mert az egészségügyi gondok láthatóan már a teljesítményemre is kihatnak. Az lenne most a legfontosabb, hogy a végére járjunk ezeknek, és ne betegen kelljen pályára lépnem válogatott vagy klubszínekben" - mondta az MTI-nek Gera, aki a svédek elleni meccsen is gyógyszeres kezelés alatt állt.

Matthäus csalódott lenne, ha a támadó nem utazna Magyarországra, ugyanakkor kijelentette, ebben az esetben sem kellene különösebb következményekkel számolnia a játékosnak.

Jó formában vannak a korábbi válogatottak

A keretből Gera kivételével már mindenki megérkezett az edzőtábor szokásos helyszínéül szolgáló Petneházy Country Clubba. Ugyanakkor Nikolov Balázs, Éger László, Balog Zoltán, Vanczák Vilmos, Hajnal Tamás és Gyepes Gábor is sérüléssel bajlódik. Közülük előbbi kettő szereplése az igazán kérdéses, a két debreceni futballista szerdán újabb ultrahangos vizsgálaton esik át, és az orvosi stáb annak eredményétől függően dönt a folytatásról.

A védekező középpályás posztján számításba vett Takács Ákos a hétvégi bajnokin dőlt ki a sorból, helyére senkit sem hívott a kapitány, ám lehet, hogy most erre kényszerül. Akár még a két német légiós: Lisztes Krisztián és a szombaton gólt szerző Dárdai Pál játéka is szóba jöhetne, ám eddig ettől elzárkózott az egykori aranylabdás.

Böőr Bulgáriában nem léphet pályára

Tovább nehezíti Matthäus dolgát, hogy a délelőtti első edzésen Bárányos Zsolt és Halmosi Péter külön gyakorolt, mivel ők hétfőn még bajnoki mérkőzést játszottak, míg a Törökországból hazatérő Böőr Zoltánra sárga lapjai miatt majd csak a horvátok elleni találkozón számíthat.

"Reméljük a játékosok többsége szombatra teljesen rendbe jön, de ellenkező esetben sem tervezem új futballista behívását, hiszen ha szükséges, akkor pénteken még az U21-es csapatból is áthívhatok valakit. Takács Ákos sérülése miatt például Vadócz Krisztián szinte biztosan pályára lépett volna, de az utánpótláskorúak továbbjutási esélyei miatt róla és Máté Péterről lemondtam" - nyilatkozott a kapitány.

Jó hangulatú gyakorlás

A bulgáriai mérkőzésre rátérve a német szakember elmondta, a riválist nagyon jó és tapasztalt futballisták alkotják, így rendkívül nehéz összecsapásra van kilátás, amelyen annak ellenére fontos az eredményesség, hogy a vb-részvételre mindkét csapat elveszítette reményét. A harmadik hely megszerzése ugyanis az Európa-bajnoki selejtezők során kedvezőbb besorolást jelenthet.

"Egy biztos, aki pályára lép, az a maximumot fogja nyújtani. Az első tréningen pozitív benyomást tettek rám a fiúk, nagyon jó hangulatban zajlott a gyakorlás" - zárta szavait Matthäus.

A magyar válogatott kerete:
Kapusok: Király Gábor (Crystal Palace), Rabóczki Balázs (FC Köbenhavn)
Védők: Balog Zoltán (Ferencváros), Bodnár László (Roda), Éger László (Debreceni VSC), Gyepes Gábor (Wolverhampton Wanderers), Stark Péter (Győri ETO FC), Vanczák Vilmos (Újpest)
Középpályások: Böőr Zoltán (Manisaspor), Buzsáky Ákos (Plymouth Argyle), Korsós György (Rapid Wien), Bárányos Zsolt (Vasas), Hajnal Tamás (St. Truiden), Halmosi Péter (Debreceni VSC), Huszti Szabolcs (Metz), Nikolov Balázs (Debreceni VSC)
Csatárok: Gera Zoltán (West Bromwich Albion), Kerekes Zsombor (Willem II), Torghelle Sándor (Panathinaikosz), Kovács Zoltán (Újpest)