Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

'A magyar fociban Kalasnyikovval kell közlekedni'

2005.10.06. 12:00
A Magyar Labdarúgó Liga négy hónapja megválasztott elnöke, Kisteleki István kendőzetlenül beszélt a magyar futball komoly bajairól, és neki mindenáron az a célja, hogy rend valamint tisztesség övezze a hazai focit. Elmondta, itthon Mózes Tízparancsolatát is értelmezni akarják a futballvezetők, nem hisznek a szabályok sérthetetlenségében. Lothar Matthäus öntörvényűségét sem kerülte meg, mint ahogy nyíltan vallott az alkalmatlanokról is.
A korábban több élvonalbeli klubot is szakvezetőként irányító Kisteleki István június tizennegyedikén lett a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) elnöke, miután a májusban megválasztott Tarsoly Csaba négy napot követően lemondott, mert megsértette ellenfelét, a posztra szintén pályázott, korábbi világválogatott Mészöly Kálmánt. Kisteleki neve már többször felmerült, mint lehetséges MLSZ-elnök a kilencvenes évek végén, de rajthoz sem állt a választáson. Most azonban elérkezettnek látta az időt, hogy szerepet vállaljon a futballban.

Nagyon szörnyű állapotokkal szembesült megválasztás után

"Amikor megkerestek az élvonalbeli klubok vezetői közül néhányan, kérdőn néztem rájuk, hogy viccelnek-e, biztosan engem akarnak-e? Mondtam nekik, hogy óvnám őket egy olyan elnöktől, amilyen én leszek, mert én a rendet, a fegyelmet, a tisztességet, a becsületességet tartom kizárólag elfogadhatónak" - elevenítette fel a kezdetet. Mivel az elképzelések - nem kis meglepetésére - egybeestek, Kisteleki vállalta a korántsem könnyű feladatot. Emlékeztetett arra: nem szenved rangkórságban, sokkal inkább a kihívás vezérelte, hogy ha a világ bármelyik pontján komoly üzlet a futball, Magyarországon miért ne lehetne az, miért ne juthatnánk el Svájc vagy később Csehország szintjére.

Arról, hogy milyen állapotokat tapasztalt a szervezetnél az irányítás átvételekor, csak annyit válaszolt: szörnyűeket. "Ha bővebben akarnék válaszolni, akkor azt mondom, nagyon szörnyűeket, de eddig sem árultam el konkrétumokat, és ezek után sem szeretnék" - mondta.

Nézzen ki valahogy az a kutyaól

Az üzletemberként sikereket felmutató Kisteleki már az első beszédében kifejtette, hogy az egyszerű, de következetes üzleti szempontok szerint képzeli el a munkáját, és nem fog meghajolni, nem hagyja magát bedarálni, ha megtámadják.

"Egy kutyaól is lehet rendezett, és egy villa is lehet belül lelakott. Az én célom annyi, hogy ez a kutyaól, a magyar labdarúgás, kívülről és belülről nézzen ki valahogy. Varázsütésre nem fogja levenni a játékos a labdát futtában, de ha a néző azt érzékeli, hogy legalább a közeg hiteles, ha látja a jóra való törekvést, akkor már megérte."

A ligaelnök a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi futballvezetők nem alkalmasak a tisztségük ellátására. Ennek ellenére - saját bevallása szerint - korrekt viszonyban áll Bozóky Imre MLSZ-elnökkel, noha kölcsönösen lemondásra szólították fel egymást.

Feldühítette az elnök, ezért bírálta keményen

"Nem vagyok haragtartó, az egyébként is rossz tanácsadó, de dühített, hogy nem láthatjuk a kapitány és a válogatott menedzserének szerződéseit, és hogy a Honvéd kizárásának ügyében is csak a halogatást érzékeltem a konkrét lépések helyett. Ezért is fordultam a nyilvánossághoz. Én képes vagyok együttműködni vele, de a szövetségben is rendnek kell lenni" - magyarázta, és bízott abban, hogy az MLSZ-elnök is belátja hibáit, és az erős bírálat csak határozottabb munkára sarkallja.

Azt is megjegyezte, nincs kétsége Bozóky áldozatkész munkája felől, biztos benne, hogy az elnök a saját vállán is behúzná egy világbajnokságra a válogatottat. Az őt körülvevő emberek közül azonban nem mindannyian akarják ennyire elszántan a sikert, ezért is lenne szerinte szükség személyi változásokra az MLSZ-ben.

A Honvéd-ügy sokkolta őt

Nem tagadta, a Honvéd-ügy őt is sokkolta, mert személy szerint nagyon sokat tett azért, hogy ne születhessen meg a kizárásról szóló határozat. "Mi csak végrehajtók vagyunk, nem tudtunk mást tenni" - jelentette ki ismét.

Kisteleki határozottan állást foglalt a licenc nélküli edzők kérdésében is. (Zoran Kunticot úgy szerződtették Diósgyőrben, Selymes Tibort pedig Sopronban, hogy nem volt megfelelő papírja.) Húzott egy vonalat, és rögzítette, innentől kezdve nem ülhet a kispadra olyan szakvezető, akinek nincs meg a megfelelő képesítése. A helyzet azért faramuci, mert két élvonalbeli csapatnak is olyan edző foglalja el a padját, akinek egyelőre nincs meg az előírt képesítése.

A tízparancsolatot is másként értelmeznék itthon

"Én örököltem egy helyzetet, de világossá kell tenni, hogy eddig mehetett a kiskapuk keresése, de innentől kezdve nem fog, mostantól csak egyféleképpen lehet értelmezni a szabályokat. Magyarországon Mózes tízparancsolatát is elkezdenék értelmezni a futballvezetők, és nyolcat biztosan kihúztak volna a kőtábláról. Amíg én leszek a liga elnöke, nem lesz olyan helyzet, hogy kicsit ne ölj, mint ahogy olyan sincs, hogy egy nő kicsit terhes. Ezentúl állapot lesz: vagy megfelel a követelményeknek, vagy nem. Nem lehet örökösen sandítani, sunyin cselekedni. A rendnek és az átláthatóságnak ezek a minimálisan szükséges ismérvei."

Úgy véli, hogy az általa elfoglalt pozícióban fel kell vállalni olyan döntéseket is, amelyek nem nyerik el mindenki tetszését, de vannak helyzetek, amikor karakánul az asztalra kell csapni, különben kizárt az előrelépés.

Hiányzik az alázat

"Nincs bennem félelem, tudom, hogy támadni fognak engem, de a csatába csak kivont karddal lehet menni, a magyar futballban pedig Kalasnyikovval kell közlekedni. Kaphatok sebeket, de a rosszra nem lehet azt mondani, hogy jó, a védhetetlent nem lehet szolgai módon védeni" - összegzett.

A magyar futball legnagyobb bajának az emberi hozzáállást tekinti, hogy a benne lévők nem dolgoznak megfelelő alázattal és eréllyel. Úgy gondolja, hogy a cseh futball színvonalát elérheti a magyar, és ez is a leginkább követendő.

A liga programot indított az utánpótlás-edzőket tisztességes megfizetése érdekében, és hogy ezeken a posztokon is lelkiismeretes, és fanatikus emberek legyenek, nem pedig "fröccsözők". "Ha az általam oly sokszor hivatkozott üzleti szemlélet meghonosodik, akkor ezen a területen is majd az arra érdemesek dolgoznak, ők érvényesülnek. A Lada-gyár dolgozói sem tudnak elsőre összeszerelni egy Mercedest, de idővel összerakják azt is" - fogalmazott.

Jobb a pályán, mint esztergálni a gyárban

Ezek az üzleti szempontok néhány csapatnál már a fizetéseknél is megmutatkoznak, hiszen egyre több helyen kell a teljesítményért mutatni is valamit, a klubok már nem szórják felelőtlenül a pénzüket, csak annyit ígérnek, amit ki is tudnak fizetni. "A játékosok pedig csak belátják, hogy jobb edzeni, a gyepen lenni, mint esztergálni a gyárban" - mondta. Játékoslicenc bevezetésének viszont nem látja értelmét.

Szerinte üzleti szempontok fogják azt is eldönteni, hogy sok-e a tizenhat csapat az élvonalban, és inkább nem avatkozna be mesterségesen. "Ahhoz viszont nem fogunk asszisztálni, hogy nevetséges üzleti tervek alapján bárki is elindulhasson az élvonalban. Kis engedményeket sem akarok tenni, mert a piacon azt tapasztaltam, hogy azok mennek tönkre, akik engednek, akik kicsit kényelmesek" - állapította meg.

Matthäus mindekit hülyének néz

A kapitánykérdésről szólva kifejtette, hogy nem haszontalan Lothar Matthäus alkalmazása, de a német szakembernek feltétlenül változnia kell, nem lehet öntörvényű, mert "az nem megy, hogy egy eddig edzőként még nem bizonyított ember mindenkit hülyének nézzen."

Kisteleki örülne annak, ha a válogatottnál a "vállalható vereség"-eket hamarosan felváltanák a vállalható győzelmek, és nemcsak verbálisan lenne erős, hanem az eredményekben is. "Szövegben mi biztosan, hosszú ideig vb-elődöntősök lehetnénk" - zárta mondandóját.