Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Kiütöttük magunkat Szófiában

2005.10.08. 19:30
Bulgária 2-0-ra győzött Magyarország ellen a szófiai labdarúgó vb-selejtezőn. Lothar Matthäus csapata a vereséggel elvesztette a harmadik helyét a csoportjában, de az már a meccs előtt eldőlt, hogy nem jut ki a világbajnokságra.
Nem volt már tétje a Bulgária-Magyarország vb-selejtezőnek, mert korábban eldőlt, egyik csapat sem lehet ott a 2006-os világbajnokságon. Ennek ellenére meglepően nagy iramban kezdődött a meccs, a bolgároknak volt egy veszélytelen lövésük, a másik oldalon viszont Torghelle a kapufát találta el.

A félidő közepére a hazai csapat átvette az irányítást, de a magyar jól védekezett, mígnem a 30. percben Gyepes és Király összehozták az első gólt. Egy pontatlan előre ívelésre kimozdult a kapus, de védője átfejelte fölötte a labdát, ami Berbatovhoz került. A Leverkusen csatára két méterről gurított az üres kapuba (1-0).

Az első félidő maradék része események nélkül telt, de a másodikban erősített a Matthäus-csapat. Több lövésünk volt, de egy újabb buta hiba miatt megint gólt kaptunk. Georgij Iliev két magyar védővel a nyakán ment el a tizenegyespontig, egy ügyetlen testcsellel tisztára játszotta magát, és a teljesen üresen érkező Lazarov elé gurított. Bár úgy tűnt, a bolgár támadó nem állt lesen, és hét méterről az üres kapuba lőtt (2-0).

A hajrában visszavettek vendéglátóink, tűrhetően küzdöttünk, Torghelle ezúttal húsz méterről lőtt óriási kapufát, majd a tizenhatoson belül buktatták a csatárt. Delevic, a szerb bíró nem látott szabálytalanságot.

Torghellének a hosszabbításban végül sikerült a hálóba találnia, de ezt meg les miatt érvénytelenítette a játékvezető. A Panathinaikosz csatára dühében elrúgta a labdát, megkapta második sárga, ezzel piroslapját is. A lassításokból ítélve valóban les volt.

A lefújás után Lothar Matthäus megvárta, míg csak a játékvezetői hármas marad a gyepen, a pályára ment, és heves mozdulatokkal, illetve verbálisan is megszidta a bírókat a szerinte tévesen befújt lesek, és a magyar büntető elmaradása miatt.

A selejtezőcsoportunkban 2-0-ás vereségünkkel elveszítettük a harmadik helyet, már Bulgáriáé ez a pozíció. Utolsó meccsükön Horvátország ellen javíthatunk.

Bulgária-Magyarország 2-0 (1-0)
Szófia, 2000 néző, v: Delevic (szerb-montenegrói)
gól: Berbatov (30.), Lazarov (55.)
piros lap: Torghelle (92.)
sárga lap: Sz. Petrov (66.), illetve Torghelle (33., 92.)

Bulgária: Ivankov - Kisisev, Topuzakov, V. Iliev, Venkov - G. Iliev, Sz. Petrov (Kamburov, 73.), Jankov (Gargorov, 68.) , Lazarov (Georgiev, 61.) - M. Petrov, Berbatov

Magyarország: Király - Bodnár, Stark, Gyepes, Vanczák - Huszti, Balog, Buzsáky (Kovács, 77.), Hajnal - Halmosi (Kerekes, szünetben), Torghelle

A 8. csoport állása:
1. Svédország 21 pont/8 mérkőzés, 2. Horvátország 20/8, 3. Bulgária 14/9, 4. MAGYARORSZÁG 13/9, 5. Izland 4/9, 6. Málta 2/9
később: Horvátország-Svédország 20:15 ó