Benedek
-5 °C
5 °C

Kiutasították, mert nem ismeri a Chelsea-t

2005.10.12. 23:04
Hat órán át faggatták, majd Angliából visszaküldték hazájába azt a huszonnégy éves izraelit, aki nem tudott egyetlen Chelsea-játékost sem megnevezni az útlevél-ellenőrzésnél.
#alt#
Adod Kalfon
(fotó: totallyjewish.com)

Életében először ült repülőre és hagyta el országát nemrég az izraeli Oded Kalfon. Londonba készült, de csak Heathrowig jutott, mert nem ismeri a Chelsea játékosait.

A focira lecsaptak

A huszonnégy éves büfés nagyon izgatott volt, amikor megérkezett London legnagyobb repülőterére. "Az útlevelemet ellenőrző hivatalnok kérdezgetni kezdett, mit akarok csinálni Londonban. Azt mondtam, meg akarom nézni a nevezetességeket, és talán elmegyek egy futballmeccsre is" - számolt be a fiatalember a totallyjewish.com-nak.

Nem ismerte John Terryt

#alt#
Frank Lampardot (felugorva)
illik felismerni (fotó: epa)

Erre lecsapott a Kalfonban valószínűleg potenciális illegális bevándorlót látó egyenruhás és a futballról kezdte el kérdezgetni. "És melyik csapatot akarja látni?", amire a megilletődött srác azt mondta, a Chelsea-t vagy az Arsenalt. A hivatalnok ezután ki akarta faggatni a fiatalt, ismeri-e Jose Mourinho csapatának játékosait.

Kalfon azonban szabadkozni kezdett, hogy ő valójában nem nagy futballszurkoló, csak látni akarja, milyen az, ha egy csapat ötvenezer ember előtt játszik, ráadásul olyan színvonalon, mint az említett londoni sztárklubok.

A Highbury sem ment

Ezután már egy külön helyiségben folytatódott a kihallgatás, Kalfonnak azt is kellett volna tudnia, hol játszik az Arsenal. "Azt mondtam, hogy a Wembleyben, de tudtam, ez rossz válasz." (Annál is inkább, mivel a nemzeti büszkeségnek számító stadiont most alakítják át, csak jövőre nyit újra.)

A helyes válaszok
A Chelsea a legutóbbi bajnokiján a következő összeállításban lépett pályára: Cech, Del Horno, Gallas, Ricardo Carvalho, Terry, J.Cole, Duff, Essien, Lampard, Makelele, Drogba.

Az Arsenal jelenlegi stadionja: Highbury (Arsenal Stadium, Highbury, London, N5 1BU), 38500 férőhely. A kérdés azonban beugratós, mert az Arsenal a következő szezontól az újonnan épült Emirates-stadionba költözik.

Hat órán keresztül faggatták az izraelit, majd alig nyolc órával megérkezése után ismét egy Tel-Aviv felé tartó járaton találta magát - kiutasították és nem kártalanították semmivel.

Megalázták

A hivatalos indoklás szerint három okból: nem tudta egyetlen Chelsea-játékos nevét sem, nem tudta, hogy az Arsenal a Highburyben játszik és csak háromszáz font (110 ezer forint) volt nála úgy, hogy nem volt szállodai foglalása.

"Megalázottnak és kegyvesztettnek éreztem magam. Egyedül egy idegen országban szörnyű érzés, ha így bánnak az emberrel. Nagyon mérges voltam, megértettem volna, hogy ez történik, ha van valami biztonsági ok. De ezek nem voltak jó indokok" - véli a balul sikerült kirándulásról a fiatalember.

A nőknek egyébként is jobban megy
A nők jobban ismerik a focit, mint a férfiak - ez derült ki egy brit felmérésből. A lesszabályt pontosan meghatározni a megkérdezett hölgyek 59 százalékának sikerült, míg a férfiak mezőnyében csupán 55 százalékos volt az arány. A partjelzőt a nők 65 százaléka említette helyesen, a férfiaknak viszont csak 60 százaléka, 40 százalékuk ugyanis vonalbírónak titulálta a zászlós rohangálással járó segédbírói tisztséget.

A csapatismeret terén viszont jóval nagyobb tudásúak a férfiak: 80 százalékuk ismeri a tabella első húsz helyén álló csapatot, míg a hölgyeknek csak 33 százaléka.

A felmérés kétezer főn alapult. (MTI)