Bernadett
-2 °C
4 °C
Kékesi Márton
ma 02:15
Kékesi Márton
Alpesi sí

'Nem lehetett tőlünk álomfocit várni'

2005.10.13. 09:08
A horvátok vb-részvevő válogatottjának kapitánya gratulált a magyarnak, Lothar Matthäusnak, szerinte minőségi munkát végzett a német szakember, jó barátja. Matthäus úgy nyilatkozott, értékes eredményt értünk el a gól nélküli döntetlennel, és ez elégedettséggel tölti el, hasonlóan a második félidei játékhoz. Megerősítette, szívesen dolgozna Magyarországon, bár a sorsa nem a kezében van. Megjegyezte: a magyarok szeretnek álmodozni, és nem látják a realitásokat.
A magyar válogatott tizedik világbajnoki selejtezője után két elégedett szövetségi kapitány érkezett a FIFA által előírt sajtótájékoztatóra. A boldogabb értelemszerűen a horvát Zlatko Kranjcar volt. A két kapitány között kiváló a viszony, hiszen Lothar Matthäus Bécsben együtt dolgozott horvát kollegájával.

Gól nélkül, egy ponttal, a csoport élén

"Jó mérkőzést játszottunk egy aktív magyar csapat ellen, a célunkat elértük, nem kaptunk gólt és nem kaptunk ki, egyúttal megszereztük a csoport első helyét. Számítottam a magyarok motiváltságára, adódtak is lehetőségeik. Fel is hívtam erre a játékosaim figyelmét, akiket nem volt könnyű felrázni, hiszen a svédek ellen mindent kiadtak magukból. Nekünk a neheze csak most jön, de nem tartom kizártnak, és titkon reménykedem is benne, hogy a világbajnokságon elérhetjük ugyanazt a sikert, amit '98-ban, vagyis bronzérmet szerzünk" - értékelt Kranjcar.


Nézegessen vb-selejtezőt!
Ezek után gratulált a magyar kapitánynak, Matthäusnak, és úgy vélte, hogy minőségi munkát végzett, és a tavaly szeptemberi meccshez képest mindenképpen lát biztató jeleket. "Jó lenne, ha Magyarországnak erős válogatottja lenne, mert az csak növelné a 2012-es Eb-rendezési esélyeinket" - tette hozzá, a Málta elleni meccs után a Megyeri úton is rendbontást okozó szurkolókról azonban nem szeretett volna nyilatkozni. (A pályázatnak aligha tesznek jót a sorozatos balhék.)

A második félidővel elégedett, az első félórával nem

"Jó lezárása volt ez a sorozatnak, és egy olyan csapat ellen értünk el értékes döntetlent, amelyik a svédeket kétszer is legyőzte. Azt hiszem, a hollandok mellett a horvátok nyújtottak állandó és végig megbízható teljesítményt" - mondta Matthäus elöljáróban.

Nem titkolta: nem volt könnyű dolga, mert nagyon sokan hiányoztak csapatából, és újat kellett összerakni. A második félidővel annak ellenére elégedett volt, hogy nem volt helyzetünk, az első félórában azonban hiányzott az összehangoltság, és túlzottan tisztelte ellenfelét a magyar gárda. "Nem lehetett tőlünk álomfocit várni, de elégedettnek kell lennünk az eredménnyel" - nyomatékosította.

Matthäus: Hagyjanak bennünket nyugodtan dolgozni

Matthäus kitért arra is, hogy az elmúlt napokban különösen nehéz volt a futballra koncentrálni játékosainak, hiszen "más állt a középpontban." Célzott ezzel a ligaelnök Kisteleki István határozott fellépésére, és a nyilatkozatháborúra, amelyiknek ő is részese volt.

"Hagyjanak bennünket nyugodtan dolgozni" - kérte, de a jövőjével kapcsolatosan csak annyit mondott, hogy mások döntenek róla, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége.

"Szívesen dolgozom itt, sikerült egy fiatal, jó úton járó csapatot összehozni, és a feladat, valamint a kötelezettségem tudatában mondtam nemet a görög PAOK Szaloniki hívó szavára" - nyilatkozott.

Kik ültek a kispadon?

A felvetésre, miszerint a bolgárok döntetlenjének tudatában, miért nem vállaltunk határozottabb támadójátékot a győzelem érdekében, így reagált: "meg kell nézni a cserepadot, kik ültek rajta, öt csatárunk esett ki."

"Csodát nem lehetett várni, bár tudom, hogy a magyarok szeretnek álmodozni. Látni kellene azonban a valóságot, csak meg kell nézni, milyen klubokban játszanak a horvátok, és hol a mieink. Ha a saját feladatait mindenki úgy oldaná meg a magyar futballban, ahogyan mi, akkor előreléphetünk" - összegzett, jóllehet érkezésekor ő közölte, hogy ki akarja vinni a válogatottat a világbajnokságra.

Noha ez a vágy nem teljesült, a közönség ezúttal is a kapitány mellé állt, hiszen a meccs végén kórusban skandálta a nevét a B-közép.