Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

'Körülöttünk' mindenki vb-résztvevő

2005.10.13. 12:00
Ismét bebizonyosodott, hogy a nemzetközi futballszövetség (FIFA) világranglistája nem ad valós képet a válogatott foci erőviszonyairól. Az ukránok Európából elsőként kvalifikálták magukat a 2006-os vb-re, miközben a listán előttük álló három csoportellenfelük közül kettő nem lesz ott. A magyar válogatott rangsorbeli közvetlen környezetéből is több együttes kijutott a németországi viadalra.
Már hetekkel korábban eldőlt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott nem jut ki a jövő évi labdarúgó-világbajnokságra. A magyar válogatott jelenleg a 66. a nemzetközi futballszövetség (FIFA) világranglistáján, ami hat hellyel jobb helyezés, mint a vb-selejtezősorozat elején elfoglalt pozíció.

Az ukránoknál nem számított a ranglista

Ez a helyezés azonban nem kellene, hogy egyenesen azt jelentse: esélyünk sincs kiharcolni bármely világeseményre a részvételt. Az ukránok például úgy jutottak ki - a rendező németeket nem számítva - első európaiként a vb-re, hogy a csoportjukban legfőbb riválisaik még a selejtezősorozat vége felé is előttük állnak.

Miközben Sevcsenkóék szeptemberben a 39. helyet foglalták el, legfőbb vetélytársaik az első húszban vannak. A pótselejtezőre kényszerülő, 2002-ben vb-harmadik törökök a 12., a kiesett dánok a 14., míg a szintén elbukó, Európa-bajnok görögök a huszadik helyen állnak.

Gyengék voltak a riválisaink is

A mieink "erejére" jellemző, hogy csoportunkból csak a svédek vannak az első tízben (a tizedik helyen állnak Ljunbergék), míg szerdai ellenfelünk, Horvátország a 24., a múlt hétvégén minket könnyedén elverő bolgárok pedig a 45. helyen állnak.

A ranglista érdekessége, hogy a magyar együttes közvetlen közeléből még több együttesnek is reális esélye van a kvalifikáció megszerzésére. A 62. helyen található Ghána már kijutott, de a közvetlenül előttünk található Angola is lefoglalhatja már a németországi szállását. Az afrikai válogatott a ranglista leggyengébbje a vb-résztvevők közül, vagyis nem lesz Németországban a magyarnál hátrébb rangsorolt csapat. Amennyiben azonban szerdán a mögöttünk található bosnyákok megverték volna a szerbeket Belgrádban, úgy számukra is elérhető közelségbe került volna a vb-szereplés.

"Túlzsúfoltság" az 55. hely körül

Érdekesség, hogy a CONCACAF-zóna - vagyis Észak- és Közép-Amerika - első három csapata automatikusan részt vehet a 2006-os világbajnokságon, míg a negyedik helyezett az ázsiai selejtező ötödikjével vív osztályozót a vb-indulásért. Ez a negyedik a szerdai állás szerint már csak Trinidad és Tobago vagy Guatemala lehetett, míg az ázsiai jobb helyezésért Bahrein és Üzbegisztán küzdött. Mostanra aztán kiderült, Bahrein-Trinidad-Tobago párharc lesz a vb-részvételért.

Az eset érdekessége, hogy Bahrein jelenleg az 53., míg Üzbegisztán az 57. helyen található, míg "köztük" az 56. Trinidad-Tobago, az 57. pedig Guatemala. Az egy "fennmaradó" helyen, az 54.-en pedig a már biztos résztvevő Togo áll.

Nagy javítások

A helyezésekben persze minden esetben szerepet játszik a mostani selejtezőben nyújtott teljesítmény: 2004 januárjában Elefántcsontpart, valamint Trinidad és Tobago a 70., Ghána a 79., Angola a 83., Togo 95. volt.