Sára, Márió
2 °C
6 °C

Már csak öt hely kiadó a foci-vb-n

2005.10.14. 08:31
Szerdán a világ valamennyi földrészén lezárultak a jövő évi labdarúgó-világbajnokság selejtezői. A kialakult végeredmények után, már csak az öt pótselejtező van hátra, melyek után kialakul a németországi viadal harminckettes mezőnye.
Huszonnyolc csapat már nyugdtan készülhet a jövő évi labdarúgó-világbajnokságra és a december 9-i, lipcsei sorsolásra. Még öt pótselejtező van hátra, három európai hely mellett, egy-egy dél-, közép-amerikai, ázsiai és óceániai együttes kényszerül rájtszásra.

#alt#
A franciák nehezen, de végül továbbléptek
(fotó: epa)
Európából a németek a rendező jogán kvalifikálták magukat, hozzájuk csatlakozott a nyolc csoportgyőztese - Hollandia, Ukrajna, Portugália, Franciaország, Olaszország, Anglia, Szerbia és Montenegró és Horvátország - és a két legjobb csoportmásodik - Lengyelország és Svédország.

Európa: Nagyobb meglepetés nélkül

A pótselejtezőkre hat együttes maradt, akik közül a nemzetközi futballszövetség (FIFA) világranglistáján elfoglalt helyezéseik alapján hármat - Csehország, Spanyolország, Törökország - kiemelnek, és hozzájuk sorsolják a Szlovákia, Svájc, Norvégia hármast. Ez azt is jelenti, a selejtezők igazi szenzáció nélkül értek véget, a "nagycsapatok" közül szinte valamennyi kvalifikálta - vagy kvalifikálhatja - magát. A világversenyek "szokásos" résztvevői közül a románok, az oroszok a dánok és az írek fognak hiányozni, illetve meglepetés, hogy az Európa-bajnok görög válogatott képtelen volt a részvétel kiharcolására.

Dél-Amerika:Uruguay szokás szerint

Dél-Amerikából a címvédő Brazília és Argentína "természetesen" egyenes ágon, a csoport két első helyén osztozva jutottak ki, míg mögöttük Ecuador és Paraguay jutottak tovább. Az ötödik, pótselejtezőt érő helyen Uruguay végzett, Recobáéknak azonban még - akárcsak négy éve - Ausztráliával kell pótselejtezőt játszaniuk. Ez azt is jelenti, a sokáig továbbjutó helyen álló Kolumbia nem lesz ott Németországban.

Ázsiai papírforma, nagy afrikai meglepetések

Az egyik afrikai újonc: Angola (fotó: epa)
Az egyik afrikai újonc: Angola (fotó: epa)
Ázsiából az "esélyesek", azaz Japán, Korea, Irán és Szaud Arábia jutott ki, így az előző vb-n sokak által megkedvelt Kína nem lesz ott Németországban. Ugyancsak hiányozni fognak az "afrikai nagyok" is, hiszen a selejtezők során elbukott Kamerun, Szenegál, Nigéria és Dél-Afrika is. Így Tunézia mellett négy világbajnoki újoncegyüttes, Angola, Ghána, Elefántcsontpart és Togo képviseli a kontinenst.

Trinidad és Tobago vagy Bahrein

Észak- és Közép Amerikából (CONCACAF-zóna) a három lokális futballnagyhatalom, Mexikó, az USA és Costa Rica simán vette a selejtezőket, a pótselejtezőt érő negyedik helyért azonban az utolsó pillanatokig nagy harc volt Trinidad és Tobago, valamint Guetamala között, melyet végül az előbbi nyert, így ő mérkőzhet az ázsiai térség pótselejtezősével, Bahreinnel.

A vb-résztvevők:
Európa (házigazda+13 hely):
Németország (házigazda), Anglia, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Ukrajna, Portugália, Horvátország, Svédország, Szerbia és Montenegró, Franciaország
A fennmaradó három helyért Spanyolország, Norvégia, Svájc, Szlovákia, Csehország és Törökország vív pótselejtezőt. A párosítást pénteken készítik el.

Dél-Amerika (4 automatikus hely+1 rájátszás):
Argentína, Brazília (címvédő), Paraguay, Ecuador
Uruguay Ausztráliával mérkőzik a vb-részvételért.

Afrika (5 hely):
Angola, Ghána, Elefántcsontpart, Togó, Tunézia

CONCACAF-zóna (3 automatikus hely+1 rájátszás):
Mexikó, Egyesült Államok, Costa Rica

Ázsia (4 automatikus hely+1 rájátszás):
Irán, Japán, Szaúd-Arábia, Koreai Köztársaság
Bahrein Trinidad és Tobagóval mérkőzik a vb-részvételért.