Valér
4 °C
8 °C

A FIFA-elnök kezében Matthäus sorsa

2005.10.17. 17:12
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Joseph Blatter válaszolt a magyar szövetség elnökének, Bozóky Imrének panaszkodó levelére. A következő elnökségi ülés időpontja még kérdéses, így Lothar Matthäus sorsa egyelőre függőben. A hatalmi harc tovább folytatódhat.
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) tizennégy tagú elnöksége eredetileg október tizenharmadikán döntött volna a kapitány Lothar Matthäus sorsáról, szerződésének meghosszabbításáról.

Matthäus ellen heten szavaztak volna

Az ülést azonban az elnök, dr. Bozóky Imre nem engedte megtartani, mert a Magyar Labdarúgó Liga elnöksége utasításba adta azon tagjainak, akiket az MLSZ elnökségébe is beválasztottak, hogy egyformán szavazzanak.

A tizennégy fős elnökségből hét tag minden bizonnyal Matthäus ellen szavazott volna, ami a német szakember magyar pályafutásának végét jelentette volna. Korábban ők szerették volna megtekinteni a kapitány szerződését, illetve a menedzser Peter Pellady megállapodásait a szövetséggel, amit márciusi megválasztásuk óta nem láthattak.

Hat éve már hallott rólunk a FIFA

Bozóky, miután értesült az akcióról, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez (FIFA) fordult, mondván alapszabály-ellenes, ha külső testület beavatkozik a véleményformálásba. A Liga elnöke, Kisteleki István nem értette, miért küldött levelet Bozóky, szerinte házon belül is elintézhették volna az ügyét.

Legutóbb 1999 elején volt a FIFA előtt terítéken a magyar futball ügye, akkor a hivatalba lépő sportminiszter, Deutsch Tamás felfüggesztette az akkori MLSZ-elnököt, Kovács Attilát, és helyére bizalmi emberét, Bodor Andrást ültette.

Blatter nem látja tisztán a kusza viszonyokat

Bozóky már a szeptember nyolcadiki svédek elleni találkozó után kijelentette, hogy ő mindenképpen szorgalmazza Matthäus maradását, még akkor is, ha a magyar válogatott csoportjának negyedik helyén végzett. Nem sikerült az ötödik kiemelési kalapból előbb kerülnie, illetve az első három helyezettel - horvát, svéd, bolgár válogatott - szemben mindössze egyetlen gólt ért el, és kilencet kapott.

Blatter a csütörtöki levél kézhezvétele után nem késlekedett, hétfőn már válaszolt is, és az eddiginél még részletesebb tájékoztatást kért, egyben sugallja, hogy addig következő elnökségi ülésre ne kerülhessen sor.

Patthelyzet

A szükséges iratokat alighanem még a héten megkapja Blatter, Ganczer Gábor sajtófőnök elmondása szerint napokon belül elküldik neki. Közvetve tehát Blatter kezében a magyar kapitány, Lothar Matthäus sorsa, aki hétfőn ellátogatott a pro-licences edzőképzés magyar hallgatóihoz.

A FIFA-elnök válaszlevele
Tisztelt Elnök Úr, Kedves Barátom,
Tudatom, hogy megkaptam az október 13-án kelt levelüket.
További sportpolitikai és jogi vizsgálatokat megelőzően úgy tűnik, a Magyar Labdarúgó Liga ilyen irányú döntése sérti a FIFA Alapszabály 18.2 cikkelyében vázolt, a döntések függetlenségére vonatkozó alapelvét. Ez a cikkely egyértelműen kijelenti: A (FIFA) minden tagjának biztosítania kell, hogy társult klubjai a tagsággal kapcsolatos valamennyi témában a döntéseket bármely külső testülettől függetlenül hozhassák meg.
Továbbá, úgy tűnik, az egyéni szavazati jog demokratikus alapelve is korlátozódik azáltal, hogy megkötik néhány, a Magyar Labdarúgó Szövetségben közvetlen tagsággal bíró klub szavazatát.
Azért, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség számára részletesebb állásfoglalást fogalmazhassunk meg, köszönettel fogadnánk, ha még a következő elnökségi ülésük előtt, a fenti ügyben átfogóbb dokumentációt kaphatnánk.
A válaszukat várva, maradok tisztelettel:
Joseph S. Blatter

Forrás: mlsz.hu

Egy elnökségi ülést a tagság fele összehívhat, de semmire sem juthat, hiszen bármilyen döntéshez nyolc szavazat szükséges, vagyis egyszerű többség. Pillanatnyilag patthelyzet van - még akkor is, ha a korábbi határozatot felfüggesztette Kisteleki -, mert az biztosra vehető, hogy a nagyon eltökélt ligatagok nem fognak véleményükön változtatni. Matthäus maradása mellett azonban egyelőre csak hat biztos voks van.

Az elnökről is szól a kapitánykérdés

Matthäus mellett egyben az elnök jövőjéről is szavaznak a tagok, hiszen ő szerződtette. Az ülésre nagy valószínűséggel októberben már nem kerül sor, de még idén szeretnék megtartani.