Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Dárdait hatvanmillióra biztosítja klubja

2005.10.26. 10:00
A nyáron holtpontra került a 42-szeres futballválogatott Dárdai Pál berlini karrierje, mégis maradt a Herthánál és őszre visszaküzdötte magát az együttesbe. A korábban klubját preferáló középpályás most szívesen jönne a nemzeti csapatba, a Bayern Münchenen már nem rágódik, és öccse tragikus halála óta tudja, ő sem él burokban.
Azok után, hogy a nyári átigazolási szezonban nyolc év után kis híján elhagyta a Hertha BSC-t a negyvenkétszeres magyar válogatott, Dárdai Pál a hetedik forduló után állandó embernek tűnik a berlini csapatban, és egyre jobb osztályzatokat kap. Zsinórban hat meccsen is szerepet kapott, ebből négy volt Bundesliga-mérkőzés, kettő pedig nemzetközi kupatalálkozó.

Hogyan lett "Arbeitfutballista"

Dárdai iránt a nyáron érdeklődött a Bielefeld, Skóciából is kapott ajánlatokat, Svájcban is szívesen látták volna a lényegében szabadlistára helyezett játékost. A pécsi születésű futballista azonban maradt Berlinben, és szorgos munkával ismét a kezdőcsapat közelébe került, a hétvégi Mainz elleni összecsapás első tíz percében az ő két passza ragadtatta tapsra a közönséget. Dárdai játéka át is alakult valamelyest, hiszen rendszerint irányította társait, biztatta őket, a négy vonalban helyezkedő védő előtt az ütközőember szerepkörét töltötte be.

"Ebben a játékrendszerben hangosnak kell lenni, muszáj beszélni, utasítani. Annyira nem szeretem ezt a posztot, de ha itt számítanak rám, akkor itt kell kitennem a lelkemet a pályára. Futok vagy tíz kilométert, gürizek, ütközök, visszazárok, egy sávban játszom, 'Arbeitfutballista' lettem" - érzékeltette.

Nagy szorgalom és kitartás

#alt#
Dárdai a Halmstad elleni UEFA-kupa meccsen csapata egyik legjobbja volt (fotó: epa)

Elárulta, a szívéhez sokkal közelebb állt, amikor a bekkelés mellett a támadásokkal is tudott törődni, a Werder elleni pár héttel ezelőtti gólja is annak köszönhető, hogy előrébb játszott. A Herthához egy éve visszatérő Falko Götz edző azonban már három éve ezen a hátravont poszton próbálta ki, a később érkező holland Huub Stevens pedig véglegesen a védők elé állította. "Van annyi erő és technika bennem, hogy a támadásokból is ki tudnám venni a részemet" - mondta.

Úgy vélte, élete egyik legnehezebb időszaka a nyári volt, amikor nem látta a jövőjét. Az olykor kilátástalannak tűnő harcot viszont nagy szorgalommal és kitartással vállalta, és a legkülönfélébb eszközökkel motiválta magát.

Keveset beszél edzőjével

"Volt, hogy odaszóltam az edzésen valamelyik csapattársamnak: húsz eurót fizetek neki, ha nyernek ellenünk az egymás elleni játékban. Így gyűlt össze egy héten száz euró zsebpénzem, mert egyszer sem veszített az a csapat, amelyikben én is helyet kaptam. Ez a mindenáron való győzni akarás, a szorgalom és az alázat - úgy látszik - benne van a véremben" - nyilatkozott.

Edzőjével továbbra sem tökéletes a viszonya, mert ugyan köszönőviszonyban vannak, és a tiszteletet megadja neki, a játékról keveset beszélnek. "Ha rajta vagyok a mágnestáblán a meccs előtti taktikai értekezleten, akkor minden rendben, és szerencsére az utóbbi időben nincs okom panaszra" - érzékeltette.

Nem rágódik azon, hogy nem lett Bayern-játékos

Az Index előtt azt sem titkolta, hogy nem szokott foglalkozni azzal, hogy korábban a Bayern München játékosa lehetett volna, miután a két Hoeness-testvér, Uli és Dieter, a két klub menedzsere megegyezett az árában is.

"Akkoriban nagyon sok konkrét és komoly ajánlatom volt, hiszen a Bajnokok Ligájában is érdekeltek voltunk, és ez a szerződés úgy tudódott ki, hogy a két menedzser nyilvánosságra hozta. Lehet, hogy ott még jobban kiteljesedhetett volna a játékom, lehet, hogy csak egy-két meccset kapok, de ezen nincs értelme rágódni. Így alakult, Berlinben az elmúlt nyarat leszámítva mindig kitűnően éreztem magam, és jövőre már a tizedik évemet kezdhetem, ami azt hiszem, ezen a poszton, a Bundesligában művészet. Engem egyszer sem radíroztak le" - fejtette ki.

Hatvanmilliót kapna súlyos sérülése után

A Hertha meg is becsüli őt, hiszen kétszázötvenezer eurós biztosítása van, ami azt jelenti, ha lerúgnák, és ez a sérülés végzetesnek bizonyulna, nem léphetne többet pályára, akkor átutalnák neki ezt a több mint hatvanhárom millió forintos összeget. Beckham biztosítása hatvanmillió font (21 milliárd forint), de a magyarok közül még így is Dárdai az egyik legértékesebb futballista.

A középpályás érzése szerint a Bundesliga színvonala visszaesett, a körítés azonban jelentősen javult, a világbajnokságra csodálatos stadionokat építenek, így a nézőszám emelkedett. Az edzések sem annyira kemények számára, mint a kezdeti időszakban voltak, és a fizikai teszteken rendszerint az első öt között végez.

A titok: a magyar konyha, a hazai vörösbor és az alma

"Mindig kérdezik tőlem, mi a titka az erőnlétemnek, amire én csak annyit felelek, hogy a magyar konyha, a hazai vörösbor és az alma" - állította, majd hozzátette, hogy genetikai adottságai is közrejátszanak.

Tervei és vágyai között szerepel még egy Bajnokok Ligája-szereplés, illetve, hogy egyszer a Német Kupadöntőben léphessen pályára, Berlinben. Azt viszont még nem tudja, meddig akar pályán maradni. Édesapja negyvenegy éves koráig játszott a másodosztályban, és már szégyellte magát, hogy még mindig ő volt az egyik legjobb az osztályzatok szerint.

Útban a harmadik Dárdai-fiú

A válogatottat nem hozta szóba, tudomásul vette, hogy a kapitány, Lothar Matthäus nem számít rá. Eleinte meghívta a német szakember, aztán nem, kivált, miután szóvá tette, hogy számára a Hertha akkor fontosabb volt, mint a nemzeti csapat. Ezt az álláspontját azóta felülbírálta, és örömest jönne a válogatotthoz.

"Teljesen elégedettek lehetek, csak a testvérem sokkoló korai halála viselt meg igazán. Mindaddig burokban éltem, azt hittem, hogy sebezhetetlen vagyok, akkor viszont rádöbbentem, hogy nem" - összegzett a kétgyerekes családapa, akinek hamarosan harmadik fia is megszületik.