Klaudia
-4 °C
2 °C

Miért olyan nehéz legyőzni a Chelsea-t?

2005.11.01. 14:03
Idén a bajnokságban, a szuperkupában, a Ligakupában és a BL-ben tizenhatszor játszott tétmeccset a Chelsea. Tizenhármat nyert, háromszor döntetlenezett, a Premier League-ben hat gólt kapott, az európai kupában egyet sem. A helyszínen kutattuk José Mourinho csapatának titkát.
A Chelsea idei tétmeccsein még veretlen, tizenhat meccséből tizenhármat megnyert, hármat döntetlennel zárt. A bajnokságban majdnem százszázalékos, tíz győzelem mellett csak az Evertonnal ikszelt. Hat gólt kapott tizenegy meccsen a Premier League-ben, a Bajnokok Ligájában még nem találtak a hálójukba három meccsen. A Ligakupában egyet szedtek be, melynek végén a Charlton ellen büntetőkkel estek ki. A PL-t tizenegy forduló után kilenc pont előnnyel vezetik.

Egyszerű és kidolgozott

Játékuk első sorban a biztonságra épül, az előző szezonban, de még idén is többször kifejezetten unalmas meccseket produkáltak, még ha nyertek is. Az utóbbi hetekben viszont a megszokottnál jobb támadóformában játszanak, hat találkozón 19 gólt szereztek.

José Mourinho vezetőedző stratégiája a védekezésre épül, de nincs benne semmi varázslat, részleteire bontva láthatjuk, lényege az egyszerűség és az aprólékosság.

Csapatjáték

A Chelsea eredményei
Szuperkupa (Community Shield)
Chelsea-Arsenal 2-1
Premier League
Wigan 0 - 1 Chelsea
Chelsea 1 - 0 Arsenal
Chelsea 4 - 0 West Brom
Tottenham 0 - 2 Chelsea
Chelsea 2 - 0 Sunderland
Charlton 0 - 2 Chelsea
Chelsea 2 - 1 Aston Villa
Liverpool 1 - 4 Chelsea
Chelsea 5 - 1 Bolton
Everton 1 - 1 Chelsea
Chelsea 4 - 2 Blackburn
Bajnokok Ligája
Chelsea-Anderlecht 1-0
Liverpool-Chelsea 0-0
Chelsea-Betis 4-0
Ligakupa
Chelsea-Charlton 1-1 ti.: 4-5

A Betis elleni BL-meccsen (4-0) és a szombati, Blackburn elleni bajnokin (4-2) a helyszínen figyeltük a gárdát, és kiderült: a többi klubbal szemben a Chelsea-nél mindenki minden pillanatban a csapatért játszik. Valójában ezért lehet csak kevés sztárjuk; Mourinho sosem igazol művészeket, Ronaldinhót, Robinhót vagy Zidane-t nehéz lenne elképzelni a kékeknél. Roman Abramovics klubtulajdonos milliárdjaiból bárkit megvehetne, ő mégis Asier Del Hornót, Mikael Essient, Shaun Wright-Phillipset és a szinte teljesen ismeretlen tinédzsert, Lassina Diarrát szerződtette a nyáron.

Biztonságos taktika

A taktikát vizsgálva feltűnő, hogy aki labdát szerez a saját térfélen - a középpályán vagy hátul - szinte sosem viszi tovább, rendre oldalra, a legközelebbi, tisztán álló társhoz passzolja, esetleg a kapushoz, hátra. Egyből megindulás csak akkor van, ha a szituáció kínálja magát.

Ritka az előre ívelés, hosszú keresztlabdát csak a legfőbb irányító, Frank Lampard ad, de ő sem gyakran. Vaktában kivágott labdát csak vészhelyzetben látni. Cselezni mindössze a két szélső szokott, Joe Cole, Wright-Phillips, Duff, Robben vannak erre felhatalmazva, hiszen ha az ellenfél tizenhatosa környékén esetleg el is vesztik a labdát, onnét nehéz gyors ellentámadást indítani. Négyük közül természetesen maximum ketten vannak egyszerre a pályán.

Egyedi védekezés


Lampard vezeti a Premier League góllövő-listáját

A védőmunka nem mindennapi, bizonyítja ezt a kevés bekapott gól, ám a kékeknél nem a labda megszerzése, inkább az ellenfél támadásainak megakasztása a fontos. Nem akarnak minden áron, becsúszást kockáztatva szerelni, a lényeg, hogy az ellenfél ne tudjon elmenni, és ami még fontosabb, ne tudjon passzolni. Egy az egybe sosem lépnek ki a csatárokra, de követik, és ha lő, szinte biztosan le tudják blokkolni. Ekkor sem a lövő játékos felé, inkább keresztbe, a labda útjába csúsznak vagy lépnek. (A Betis ellen csak a második félidőben legalább öt kapura lövést akadályoztak meg így.)

Mielőbb a kapuhoz jutni

A támadásoknál szintén a lehető legegyszerűbb megoldásokra törekszenek, keresztbe futások, lapos passzok, a cél, minél kevesebb húzásból eljutni a kapuig. Lampardon sok akció fut át, de a nyáron érkezett Mikael Essien neki, és az inkább a labdaszerzésért felelős Claude Makelelének is besegít. A francia középpályás 38 millió euróba került, de megérte az árát.

A csatársor utóbbi időben kihagyhatatlan tagja, Didier Drogba nem a klasszikus középső pozícióból, hanem kissé balról indul, területet nyítva ezzel középen. Általában ő az egyetlen klasszikus támadó a kezdőben, de sosincs egyedül, mert a szélsők, és Lampard rendre felérnek hozzá. Az angol válogatott irányító idei tíz bajnoki gólja bizonyítja ezt leginkább.

Kivételes helyzetkihasználás

Kulcsfontosságú Mourinhóék sikerében a helyzetkihasználás. Ziccert jóval kevesebbszer hibáznak, mint az ellenfelek, akár helyzet nélkül, Drogba, Robben vagy épp Lampard klasszisával bármikor képesek a kapuba találni.