Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Bukások és győzelmek az utolsó pillanatokban

2005.11.02. 20:57
Nemrég a kameruni Wome szerencsétlen tizenegyesrúgása a jövő évi futball-vb-től ütötte el csapatát - az Egyiptom elleni selejtező 96. percében. A Bayern München BL-döntőt bukott el az utolsó percekben, de nyert is bajnokságot a végjátékban, a görögök az Eb elődöntőjében tettek csodát. Egy futballmeccs kilencven percig tart - vagy tovább.
A kudarcot még inkább elviselhetetlenné, az ünneplést pedig eufórikusabbá teheti, ha egy futballcsapat az utolsó pillanatokban bukik el egy igazán nagy cél előtt, vagy éppen így ér fel a csúcsra. A legutóbb játszott világbajnoki selejtezőmeccsek egyikén az előbbi történt meg a kameruniakkal: Pierre Wome a 96. percben kihagyta csapata büntetőjét. Amennyiben belövi, Kamerun vb-résztvevő, így azonban Elefántcsontpart nyerte a selejtezőcsoportot. A korábban nemzeti hősként ünnepelt Inter-játékosnak el kellett menekülnie nem csak a stadionból, de még az országból is.


Wome kihagyta a tizenegyest
A vb-ken korábban meglepetésekre is képes Kamerunnak most "csak" a németországi részvétele bukott el, de bajnokságok, sőt Bajnokok Ligája-döntő eredménye is fordult már az utolsó másodpercek alatt.

Utolsó percben eldőlt bajnokságok

Az angol bajnokság '88-'89-es szezonjának zárófordulójában a második helyen álló Arsenal úgy utazott a Liverpoolhoz, hogy a hazaiaknak, a győzelem és a döntetlen mellett, még az egygólos vereség is a bajnoki címet jelentette volna. Hosszú időn keresztül vezetett is a londoni csapat egy góllal, miközben lassacskán mindenki elkönyvelte a 'Pool bajnoki címét. A bajnokság utolsó támadásából azonban Michael Thomas betalált, így mégis az Arsenal lett a bajnok. A két csapatnak a pontszáma (76) mellett a gólaránya is megegyezett (+37), de a londoniak nyolccal több gólt lőttek ebben a szezonban.

Az 1994-es spanyol bajnoki cím talán még ennél is drámaibb körülmények között dőlt el. A zárókörben a Barcelona simán hozta kötelező győzelmét (5-2 a Sevilla ellen), így a Deportivónak nyernie kellett a Valencia ellen, hogy megszerezze története első bajnoki címét. A Valencia elleni meccs sokáig döntetlenre állt, mígnem a 89. percben büntetőhöz jutott a Depor. A szerb középhátvéd, Miroslav Djukics állt a labda mögé, de a kapus kivédte a tizenegyesét, így a Barca lett a bajnok. A szerb játékost hiába vigasztalták csapattársai, az eset után kisebb idegösszeomlást kapott. "Csak az hibázhatja el a lehetőségeket, aki kockáztat. De ez a mozdulat az életem részévé vált" - kommentálta a történteket később Djukics. A Depor csak hat évvel később, 2000-ben nyert először spanyol bajnokságot, Djukics 2002-ben, a Valenciával. Azonban jutott még neki két elbukott Bajnokok Ligája-döntő, 2000-ben és 2001-ben.

Bayern oda-vissza

A szerencsés esetek közül "természetesen" nem lehet kihagyni a Bayern Münchent sem. A 2000-2001-es szezon utolsó fordulójában a Schalke 04 már befejezte a meccsét az Unterhaching ellen (amelyet hátrányból fordítva nyert meg 5-3-ra) és nagyban ünnepelte a bajnokság biztosnak hitt elnyerését, amikor a Bayern-Hamburg meccs hosszabbításában a hazaiak Patrik Andersson szabadrúgásgóljával nyertek, és bajnokok lettek.


Nézegessen veszteseket és győzteseket!
A talán legemlékezetesebb utolsó perces gól a '99-es BL-döntőben volt, rögtön kettő is. A Bayern az ötödik perctől vezetett, és szinte már mindenki elkönyvelte a bajorok sikerét, amikor a Manchester United két cserejátékosa révén (Teddy Sheringham és Ole Gunnar Solskjaer) a 89. és a 91. percben két góllal a maga javára fordította a meccset. A vesztes csapatban szereplő Lothar Matthäus szerint az angolok nem voltak jobbak, csak szerencsésebbek.

A skót Celtic is sokáig bajnoknak érezhette magát az idei kiírásban, az utolsó fordulóban is sokáig vezetett riválisa ellen. Azonban a Motherwell az utolsó két percben fordítani tudott, így az ősi ellenség Rangers szerezte meg a bajnoki címet.

Szerencsés és peches olaszok

A válogatott találkozók közül érdemes megemlíteni a '94-es vb Olaszország-Nigéria nyolcaddöntőjét, melyen az afrikai csapat sokáig vezetett. Az utolsó percben azonban jött Roberto Baggio, és egy kapáslövéssel egyenlített, hogy aztán a hosszabbításban az ő tizenegyesével a továbbjutást is kiharcolják. Baggio tragédiája, hogy az amerikai világbajnokság döntőjében, a brazilok elleni büntetőpárbajban éppen ő hagyta ki a sorsdöntő tizenegyest, amivel eldőlt, Romarioéké az első hely.

A két évvel későbbi Eb-n aztán pont egy utolsó pillanatban szerzett gól ütötte el az olaszokat a továbbjutástól. Az utolsó csoportkörben az olaszok csak döntetlenezni tudtak a németekkel - Zola még tizenegyest is rontott - így azon kellett szurkolniuk, hogy a velük egy időben meccselő csehek ne szerezzenek pontot az oroszok ellen. Poborskyék már 2-0-ra is vezettek, de az oroszok fordítani tudtak. Az utolsó pillanatokban aztán Vladimir Smicer egy lapos lövéssel döntetlenre mentette a meccset, így az olaszok kiestek, a csehek pedig egészen a döntőig mentek. Ott azonban a németek és Oliver Bierhoff aranygóllal állították meg őket.

Balek franciák

A franciák ki sem jutottak a '94-es vb-re, pedig az utolsó két selejtezőjükön mindössze egy pontot kellett volna szerezniük. Azonban hazai környezetben kikaptak Izraeltől, majd az utolsó fordulóban fogadták a bolgárokat. A meccs sokáig 1-1-re állt, de a 92. percben David Ginola teljesen feleslegesen elkapkodott egy szabadrúgást, a túloldalon pedig Emil Kosztadinov egyedül törhetett kapura és nem is hibázta el a lehetőséget. A bolgárok aztán az USA-ban az elődöntőig jutottak.

A 2002-es vb-selejtezők során az angolok végig nagy harcban voltak a németekkel, melyik együttes jut ki egyenes ágon és kinek kell pótselejtezőt játszania. Az utolsó forduló során a németek lépéselőnyben voltak, az angoloknak mindenképpen pont kellett a görögök ellen. A találkozón az utolsó pillanatokig a görögök vezettek 2-1-re, majd a 93. percben jött David Beckham, és egy parádés szabadrúgásgóllal megszerezte csapatának a csoportgyőzelemhez és az automatikus kijutáshoz szükséges egy pontot.

A tavalyi Eb-n kétszer is az utolsó perc döntött


Nézegessen veszteseket és győzteseket!
A tavalyi portugáliai Eb-n két találkozó is az utolsó pillanatokban fordult meg. A francia-angol csoportmeccs során hiába vezettek több mint egy félidőn keresztül az angolok, Zidane a 91. percben szabadrúgásból egyenlített, majd három perccel később tizenegyesből a győzelmet jelentő gólt is megszerezte.

A görög-cseh elődöntő ennél is drámaibban ért véget. A rendes játékidő nem hozott gólt, és a csehek a hosszabbításban hiába uralták a játékot, nem tudtak gólt szerezni. Már le is telt a ráadás első félidejének tizenöt perce, amikor egy szögletet követően Dellasz, a görög középhátvéd a kapu közepébe csúsztatott. Ez azt is jelentette, megnyerték a találkozót, mivel az Eb-n ezüstgólszabály volt érvényben, azaz ha a hosszabbítás első felében valamelyik csapat gólt lő, a negyedórát lejátsszák, ám ha az ellenfél nem egyenlít a lejártáig, vége a meccsnek.

Magyar esetek

Magyar szempontból van pozitív és negatív élményünk is az utolsó percek góljairól. Az egyik legemlékezetesebb az 1997-es finn-magyar vb-selejtező, melynek utolsó pillanataiban a hazaiak vezettek és pótselejtezőt érő helyen álltak. Egy magyar beadás végén azonban Sebők Vilmos fejelt kapura, a gólvonalon álló védő menteni próbált, pechjére hátba rúgta saját kapusát, a labda így gurult be a hazaiak kapujába. Ez a gól a mi továbbjutásunkat jelentette, hogy a pótselejtezőn a jugoszlávok két kiütéses győzelemmel oszlassák el vb-álmainkat.

Ennél jóval szomorúbb gól volt az, amit a Fradi kapott 2003-ban a dán Köbenhavn vendégeként UEFA Kupa-találkozón. Az Üllői úti 1-1 után idegenben a zöld-fehérek Lipcsei révén előnybe kerültek, a bolgár játékvezető azonban a 90. percben megadott egy több mint vitatható büntetőt a hazaiaknak, amit értékesítettek is, így hosszabbításra került sor. Az eset érdekessége, hogy Szűcs az első félidőben kivédett egy tizenegyest, ezt azonban nem tudta hárítani. A hosszabbítás utáni büntetőpárbajban aztán a Fradi kapusa értékesített egyet, majd egyet ki is védett, de a sorsdöntő lövés a hasa alatt alig-alig, de átgurult a gólvonalon.