Bernadett
0 °C
4 °C
Kékesi Márton
ma 02:15
Kékesi Márton
Alpesi sí

A legjobb háromban a magyar-horvát Eb-pályázat

2005.11.08. 11:50
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség sikeresnek ítélte meg a magyar-horvát pályázatot a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra, így a két ország közös kandidálása bekerült a legjobb három közé. Ez azt jelenti, hogy a jövő decemberi döntésig az olasz és az ukrán-lengyel közös páyázattal kell megvívni a rendezés jogáért.
Bekerült a legjobb három közé a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezésére benyújtott magyar-horvát pályázat. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága máltai tanácskozásának legfőbb napirendi pontja a 2012-es kontinenstornára pályázók körének szűkítése volt.

A görögök és a törökök búcsúztak

A testület még az olasz, valamint az ukrán-lengyel közös kandidálást juttatta tovább. A döntés egyben azt is jelentette, hogy a görög és a török pályázatot találták a leggyengébbnek a testület illetékesei.

Korábban Románia, Oroszország és Azerbajdzsán is jelezte rendezési szándékát, később azonban mégsem kandidált egyik ország szövetsége sem. A 2012-es végleges helyszínről 2006 decemberében születik döntés.

Az első körben, a második helyen

A végrehajtó bizottság kedden a már korábban elkészült írásos beszámolók, helyzetértékelések alapján hozta meg döntését. Berzi Sándor, a magyar szövetség főtitkára az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a vb tagjai titkos szavazással határoztak a továbbjutókról, és már az első körben kialakult a végeredmény. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy május vége a következő jelentős határidő, akkorra kell ugyanis a stadiontervek mellett az infrastrukturális elképzelésekre vonatkozó részletes dokumentációt elküldeni az UEFA-nak.

Az UEFA végrehajtó bizottságának máltai ülésén az olaszok 11 szavazatot kaptak, a magyar-horvát kandidálás pedig kilencet. Az ukrán-lengyel pályázat hét vokssal szintén továbbjutó, míg Törökország (6) és Görögország (2) kiesett.

Az MLSZ vezetők köszönik és reménykednek

Magyarország harmadszor pályázik Eb-rendezésre, a korábbi két alkalommal a végső körben maradt alul. A 2004-es Eb-re Ausztriával közösen, a 2008-asra önállóan jelentkezett a magyar szövetség. "Szeretnénk köszönetet mondani a parlamentnek és a kormánynak a támogatásért, már csak azért is, mert ezek nélkül nem is pályázhattunk volna. Ugyancsak köszönet illeti a horvát szövetséget és pályázati bizottságot azért a színvonalas munkáért, ami a sikert eredményezte" - mondta az MLSZ főtitkára.

A helyszínen tartózkodó Bozóky Imre, az MLSZ elnöke a magyar szövetség honlapján nyilatkozott: "Örülünk a továbblépésnek, ám a neheze csak most következik. Az első pályázati szakasz sikere miatt azonban máris köszönetet szeretnék mondani a két, egyaránt garanciát vállaló kormánynak, s a két, támogatását megadó parlamentnek, a reménybeli Eb-helyszínek önkormányzatainak, a kandidálás mellett kiálló horvát és magyar szurkolóknak, valamint saját munkatársaimnak. Bízom abban, hogy a horvát és magyar labdarúgó család közös törekvését partnerünk második, és a magunk harmadik pályázati ciklusában jövő ilyenkor siker koronázza"

A Liga minden segítséget megad

Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Liga elnöke osztotta az MLSZ-elnök és -főtitkár szavait: "Gratulálunk a magyar-horvát pályázat készítőinek. A Liga, amennyiben kérik, minden segítséget megad a reménybeli sikeres kandidáláshoz. Az Eb-rendezés országos érdek, és összefogásra van szükség. A pályázatnak csak akkor van esélye a sikerre, ha mindenki mögé áll, és félreteszi az egyéni sérelmeket."

Helyszínek vannak, pénz lesz
A Magyar és a Horvát Labdarúgó Szövetség a határidő előtt egy nappal, július huszadikán adta be pályázatát a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére. Az előzetes tervek szerint a nyitómeccsre Zágrábban, a döntőre az addig felújított és átalakított Puskás Ferenc-stadionban kerülne sor. A magyar kormány részéről kilencvenhárom, a horvát oldalról százszázalékos volt a kormánygarancia az eseményre.

Mindkét oldalon négy városban lennének a mérkőzések, itthon Debrecen, Győr, Székesfehérvár és Budapest a befutó, igez jelenleg sehol nincs olyan stadion, ami az UEFA elvárásainak megfelel. A horvát oldalon is csak egy van, mégpedig a spliti Poljud-aréna. Rijekában, Zágrábban és Eszéken ott is komoly befektetések szükségesek.

A pénz amúgy is sarkalatos pontja a pályázatnak, hiszen 2008-ra nyolc stadion építése ötszázmilliárd forintba került volna, így gyanítható, hogy magyar részről körülbelül háromszázmilliárd szerepel a tervekben a négy helyszínre.