Piroska
-2 °C
5 °C

Karácsonyra eldőlhet a Ferencváros sorsa

2005.11.15. 15:45
Új stadion, új birkózócsarnok, új irodaépület és nagyon sok pénz. Ezeket kell letennie az asztalra annak, aki szeretne a Ferencvárosi Torna Clubhoz tartozó hat plusz két hektáros területü ingatlan vagyonkezelői jogának 49 évre szóló bírtokosa lenni.
Szerda reggel, több országos napilapban és a Magyar Közlönyben is megjelenik az a pályázati felhívás, melyet a Ferencváros által használt Üllői úti hat plusz két hektáros ingatlan vagyonkezelői jogának 49 évre szóló értékesítésére írtak ki. Ez a tender minden bizonnyal a Ferencvárosi Torna Club megmenekülését jelenti az anyagi csődtől.

Erről tartott sajtótájékoztatót Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke, Sugár László, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgató-helyettese és Furulyás János, a zöld-fehér klub elnöke.

Több feltételnek is megkell felelni a befektetőnek

"A pályázatra harminc napig várjuk a jelentkezőket, aztán újabb tíz napon belül megszületik a döntés, amelyet a Ferencvárossal és a Nemzeti Sporthivatallal egyeztetve hozunk meg" - mondta Sugár László a keddi sajtótájékoztatón. Így nem elképzelhetetlen, hogy karácsonyra már lesz tulajdonosa a Fradinak.

Az ingatlan vagyonkezelői jogának megszerzéséért "harcba szállóknak", több feltételnek is meg kell felelniük. A klubot legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa illeti meg, melyért cserébe a klub lemond a stadion még 11 évig érvényben lévő ingyenes használati jogáról. Emellett a befektetőknek vállalniuk kell egy legalább 15 ezer férőhelyes futballstadion és egy - legalább nyolc birkózószőnyeg befogadására alkalmas - birkózócsarnok felépítését is. Ezenkívül a stadion mellé felépülne egy, a klubhoz tartozó irodaépület is, melynek bérleti díja a jegyértékesítés 25 százaléka lenne.

A több pénz előnyt jelent

"Ha valaki azonnal nagyobb összeggel, vagy nagyobb stadion építésével indul, az előnyt jelent az elbíráláskor" - mondta Ábrahám aki hozzátette, az egyesület mellett az államnak is érdeke, hogy sikerrel záruljon a pályázat, mert a vagyonkezelői jogért akár nagyobb összeget is kaphat, mint a Ferencváros.

Amennyiben sikertelenül zárul a pályázat, (nem jön befektető, vagy nem felel meg a kiírás követelményeinek) a klub jelképes összegért, egy euróért lemond ingyenes használati jogáról, s a hat hektáros terület vagyonkezelői jogát térítésmentesen megkapja (ezzel együtt minden kiadás is az FTC-t terheli), míg a két hektáros ingatlant a KVI értékesíti.

Új, elfordított stadion épülne

A sajtótájékoztatón megjelent Furulyás János, a Ferencváros elnöke is, aki arról számolt be, hogy a birtokában lévő szándéknyilatkozatok alapján az Üllői úton új stadion épül, s azt vélhetően elforgatják majd, mivel tekintettel kell lenni a leendő befektetők érdekeire is, ugyanis a terület legértékesebb része a Könyves Kálmán körútra eső rész, ahol most a klubház áll.

A klub első embere a lehetséges befektetőkről nem kívánt nyilatkozni, míg arról, hogy mit építhet az új befektető a pálya mellé, a klubon kívül az önkormányzat is dönt, amely előzetesen minden segítséget megígért a zöld-fehéreknek.