Gerzson
-3 °C
2 °C
Tóth Ivett
péntek 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Matthäus: Torghelle túlpörgette magát

2005.11.17. 15:27
A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus kiborult a görögök elleni 2-1-es vereséggel záruló barátságos mérkőzés után. Bírálta játékosai hozzáállását, a kiállított Torghelle Sándorról viszont úgy nyilatkozott, hogy megvolt benne az a tűz, amit mindenkitől elvárna.
Játékosai hozzáállását bírálta Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott német szövetségi kapitánya az Európa-bajnok görögöktől barátságos mérkőzésen elszenvedett 2-1-es vereség után.

Többen nem érzik át a válogatottság súlyát

"Az Európa-bajnok otthonában nem szégyen egy góllal kikapni, az eredmény számomra elfogadható, néhány futballistám hozzáállása viszont nem" - mondta Matthäus az MTI-nek.

"Nem először tapasztalom azt, hogy néhány játékos edzésen a maximumot nyújtja, kiharcolja helyét a kezdőcsapatban és ezzel meg is elégszik, a meccsen már nem szakad meg a sikerért. Athénban is harcos játékosok helyett elégedettek léptek pályára a magyar válogatottban. Hiába elemeztük a legapróbb részletekig a görögök játékát, hiába vettük át külön-külön mindenkivel, hogy mi a pontos feladata. Sajnálatos módon többen nem érezték át, mit is jelent egy országot képviselni" - háborgott.

Nincs mentség az elszántság hiányára

Otto Rehhagel (balra) és Lothar Matthaus (fotó: epa)
Otto Rehhagel (balra) és Lothar Matthaus (fotó: epa)

A csapat tagjai közül elsősorban Balog Zoltán játszott gyengén, őt a félidőben le is cserélte a kapitány, Korsós György a második félidőre eltűnt, Bodnár László feltűnően bizonytalan volt, az ő lelkén szárad a hazaiak első gólja.

A szakember neveket azonban nem mondott. "Az öltözőben természetesen mindenkit értékeltem, de ez nem tartozik a nyilvánosságra. Sajnálom, hogy csalódást okoztunk a magyar szurkolóknak. Sok alapember hiányzott, ez azonban nem lehet mentség az elszántság, a küzdeni akarás hiányára."

Inkább fiatal, rutintalan, de nyerni akarjon

"A svédek ellen és más találkozókon is megmutattuk, hogy tudunk küzdeni. Nemcsak az edzéseken, a mérkőzéseken is a maximumot kell nyújtani, függetlenül attól, hogy tétmeccset játszunk vagy előkészületi találkozóról van szó. Aki ezt nem fogadja el, az lehet bármilyen jó játékos, nem kap meghívót a válogatottba, akkor inkább szerepel a helyén egy fiatal, rutintalan, de sikerre éhes futballista" - jelentette ki.

A kapitány külön beszélgetett a kiállított, a Panathinaikoszban futballozó Torghelle Sándorral. "Sajnos nem először állíttatta ki magát teljesen értelmetlenül. Bár úgy gondolom, egy barátságos meccsen nem feltétlenül kell felmutatni a második sárga lapot, ha valaki az ellenfél tizenhatosán belül szándékosan beleüt a labdába, ez azonban nem menti fel Sándort. Ezúttal is nagyon akart, kicsit túlpörgette magát, benne viszont legalább megvolt az a tűz, amit többeknél hiányoltam" - magyarázta.

Torghelle: két meccs, két kiállítás

"A kiállítás mindig megzavar egy csapatot, nem szabad ilyen helyzetbe hozni a társakat. Biztos vagyok benne, hogy idővel letisztul majd Torghelle játéka és akkor még hasznosabb tagja lehet a válogatottnak." Torghellét a bolgárok elleni utolsó előtti világbajnoki selejtezőn is kiállították, így nem játszhatott a horvátok ellen.

A Panathinaikosz Barcelona elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésén a lecserélésénél méltatlankodott, csóválta a fejét, és akkor élesen bírálta őt a csapat olasz edzője, Alberto Malesani, aki azóta nem is tette a csapatba.

Mexikó után Ecuadorral is játszik a csapat

Az ugyancsak német Otto Rehhagel érthetően elégedettebb volt együttese teljesítményével. "A sok új játékos és az új védelem építése ellenére több helyzetünk volt és jobban is játszottunk riválisunknál, így megérdemelten nyertünk" - mondta a görögöket Eb-nyerésig vezető szakember.

A magyar labdarúgó-válogatott decemberben még egy amerikai túrán vesz részt, melynek keretében két világbajnoki résztvevővel már biztosan megküzd: tizennegyedikén Phoenixben Mexikóval, míg négy nappal később Miamiban Ecuadorral találkozik. Hogy lesz-e harmadik mérkőzés is, az várhatóan még a héten eldől. A harmadik meccsen várhatóan nem vb-részvevő lenne az ellenfél.

A jövő pénteken dönthetnek a kapitány sorsáról

Ezen a túrán Matthäus újabb játékosokat próbálhat ki, így akár már a nyolcvanadik játékost is válogatottá avathatja.

A kapitány sorsáról egyébként hamarosan döntenie kell a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, a jövő pénteki elnökségi ülés alkalmas is lehet a szerződéshosszabbításának tárgyalására.