Gusztáv
-4 °C
1 °C

A törökök szerint a svájciak kezdték a verekedést

2005.11.17. 15:54
Elkezdődött a vizsgálat a szerdai, botrányosan befejeződött török-svájci világbajnoki pótselejtező meccs ügyében. A svájci FIFA-elnök mindkét válogatott ellen nyomoz, mert a törökök szerint egy svájci rúgással kezdődött minden Isztambulban. Utána egy vendégjátékost véresre vertek.
Megkezdte a nyomozást a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a szerdai Törökország-Svájc vb-pótselejtező mérkőzés utáni botrány miatt.

A meccset 4-2-re ugyan a hazai gárda nyerte, de az idegenben lőtt gólok szabálya miatt 4-4-es összesítéssel a svájciak jutottak a vb-re. A lefújás pillanatában focistáik azonnal az öltöző felé sprinteltek, a törökök utánuk, másodpercek alatt kiürült a pálya.

"Tiszta vér volt a társam"


Kattintson!
A BBC tudósítása szerint a stadion folyosóin többször megütötték és megrúgták a vendégeket: Alpay Özalan - ő köpte le korábban David Beckhamet - indította a balhét, belerúgott a vendégek továbbjutását jelentő második gólt szerző Marco Strellerbe. Utána Stephane Grichtinget valaki úgy ágyékon találta, hogy kórházba kellett szállítani.

Társa, Johan Lonfat szerint nem ez volt az egyetlen baja: "Gritchinget többször lekönyökölték. Tiszta vér volt, sokkos állapotban vitték orvoshoz." A sérüléseinek súlyosságát a svájci sajtófőnök, Pierre Benoit is megerősítette, elárulta, a futballista "katétert kapott, és hét-tíz nap kell a gyógyulásához".

Két napon át fenyegették a svájciakat

A csapat csütörtök délelőtt érkezett vissza Svájcba, Lonfat hazatértekor elmondta, tudták, hogy a hangulat durva lesz, de erre nem számítottak. "Megtámadtak minket, hihetetlen volt. Gondoltuk, hogy ellenségesek lesznek, tudtuk, feltüzelték a nézőket is, de ami történt, túlment a megfélemlítés határain. Azzal fenyegettek minket, hogy elvágják a torkunkat" - idézte föl a középpályás a BBC-nek, mi történt az elmúlt két napban.

Az első találkozó után Fatih Terim, a törökök szövetségi kapitánya a játékvezetőket okolta a 2-0-ás vereségért, és azt mondta, "Isztambulban a terror már a reptéren elkezdődik". Így is lett, több tucat rendőrnek kellett az épületből a csapatbuszra menekítenie a vendégeket. Azt viszont már nem akadályozták meg, hogy drukkerek tucatjai tojásokkal és paradicsomokkal dobálják meg a járművet: az élelmiszerek minden oldalról záporoztak.

A török rendőrök honfitársaikat is megütötték

A svájci szövetségi kapitány, Kobi Kühn megúszta karcolás nélkül, de a közelében többeket bántottak. "Botrány. A rendőrök egy pillanatig sem haboztak megütni a török operatőröket, csak hogy ne készüljenek felvételek az öltözőfolyosón. Azt hiszem, ez mindent elmond a meccs utáni hangulatról" - nyilatkozta az edző.

A hazaiktól eddig senki nem nyilatkozott az ügyről, de a török média szerint nem a csalódottság miatt kezdtek dulakodni játékosaik, hanem mert - állítják - Benjamin Huggel, miközben az öltözőbe futott, megrúgta stábjuk egyik tagját.

Blatter sajátjai felelősségét is kutatja

Sepp Blatter kijelentette, Svájc felelősségét is vizsgálják: "A nyomozás közben majd kiderül, hogy a svájci csapat szerepe mekkora a történtekben, ha kell, ellenük is vizsgálatot kezdünk".

A szintén svájci nemzetiségű Blatter viszont a törököket ítélte el inkább. "A fair playjel totálisan ellentétesen viselkedtek. Megvolt az esélyük, hogy bizonyítsák, jó házigazdák, de kiderült, a törlesztés még nem tűnt el a futballból" - idézte a FIFA-elnököt a BBC.

December 9-re kiderül a büntetés

"Biztosak lehetnek benne, hogy reagálni fogunk, méghozzá igen keményen" - mondta Blatter, aki kiemelte, nem mint svájci polgár, hanem mint futballvezető beszélt.

A nyomozás december 9-re, a vb-csoportok kisorsolásának napjára zárul le. A büntetés az egyszerű figyelmeztetéstől a következő vb-selejtezőkről való eltiltásig terjedhet.