Piroska
-1 °C
5 °C

A törökök megverték a svájciakat a lefújás után

2005.11.17. 11:06
Megverték a svájci játékosokat török ellenfeleik a szerdai, Törökország-Svájc vb-pótselejtező után. A meccset ugyan a hazaiak nyerték 4-2-re, de több idegenben lőtt góllal a vendégek jutottak a jövő évi világbajnokságra. A FIFA elnöke csütörtökre sajtótájékoztatót hívott össze, kizárással fenyegeti a török válogatottat.
Szigorú büntetésre számíthat a világbajnoki pótselejtezőben Svájc ellen elbukott török válogatott, mert a szerda esti, isztambuli meccs után a csapat tagjai megvertek több vendégjátékost. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Joseph Blatter szerint akár ki is zárhatják őket a következő vb-ről.

Alpay kezdte ezúttal is


Kattintson!
A meccset 4-2-re ugyan a hazai gárda nyerte, de az idegenben lőtt gólok szabálya miatt 4-4-es összesítéssel a svájciak jutottak a vb-re. A lefújás pillanatában focistáik azonnal az öltöző felé sprinteltek, a törökök utánuk, másodpercek alatt kiürült a pálya.

A BBC tudósítása szerint a stadion folyosóin többször megütötték és megrúgták a vendégeket: Alpay Özalan - ő köpte le és ütötte meg korábban David Beckhamet - indította a balhét, belerúgott a vendégek továbbjutását jelentő második gólt szerző Marco Strellerbe. Utána Stephane Grichtinget valaki úgy ágyékon találta, hogy kórházba kellett vinni.

A terror már a reptéren elkezdődött

"Példátlan, ami Isztambulban történt, nagyon dühös vagyok. Kivizsgáljuk az esetet, és szükség esetén kizárjuk a törököket a nemzetközi futballból" - nyilatkozta a DRS rádióadónak a svájci Blatter.

Az első találkozó után Fatih Terim, a törökök szövetségi kapitánya a játékvezetőket okolta a 2-0-ás vereségért, és azt mondta, "Isztambulban a terror már a reptéren elkezdődik". Így is lett, több tucat rendőrnek kellett az épületből a csapatbuszra menekítenie a vendégeket. Azt viszont már nem akadályozták meg, hogy drukkerek tucatjai tojásokkal és paradicsomokkal dobálják meg a járművet: az élelmiszerek minden oldalról záporoztak.

Terim a bírót okolja

Terim szerint a bírók verték ki együttesét a vb-ről: "Az oda- és a visszavágón is tizenkét emberrel kellett szembeszállnunk. Bernben Michel, itt pedig De Bleeckere játékvezető volt a svájciakkal."

Meggyőződését cáfolja, hogy szerdán a törökök a harmadik góljukat jogtalan tizenegyesből szerezték, a tizenhatoson belül becsúszó Streller nem is érintette ellenfele lábát, aki azonnal feldobta magát. De Bleeckere megadta a tizenegyest, csakúgy, mint a meccs első percében Svájcnak Alpay kezezése után. Utóbbi annyira egyértelmű volt, hogy egyetlen hazai futballista, de még Alpay sem reklamált.

Menekültek a svájciak

Az ARD televízió, amely élőben közvetítette az összecsapást, a svájciakkal az öltözőfolyosón készített interjút, de az félbeszakadt, mert a játékosok a törökök elől az öltözőjükbe menekültek.

Halil Altintop, az egyik török védő szerint nem olyan komoly az ügy, mint amilyennek Blatter feltűnteti, de azt ő is elismeri, hogy volt incidens. "Néhány társam tényleg túlreagálta a meccset, de komoly dolog nem történt. Én például a vendégek öltözőjében voltam, és beszélgettem az ismerős Bundesliga-játékosokkal. Ők azt mondták, minden rendben volt."

Kemény büntetést várható

A FIFA, illetve Sepp Blatter csütörtökön, délelőtt fél tizenkettőkor sajtótájékoztatón ismertette a várható szankciókat. A BBC jelentése szerint a vizsgálat már megkezdődött, és december 9-re, a vb-csoportok kisorsolásának napjára le is zárul.

"Biztosak lehetnek benne, hogy reagálni fogunk, méghozzá igen keményen" - mondta Blatter, aki kiemelte, nem mint svájci polgár, hanem mint futballvezető beszélt.

A büntetés az egyszerű figyelmeztetéstől a következő vb-selejtezőkről való eltiltásig terjedhet.