Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Roy Keane elhagyta a Manchester Unitedet

2005.11.18. 14:15
Az ír középpályás, Roy Keane a hétvégén már nem ülhet a Manchester United kispadján, mert a klub szerződést bontott vele. Jelenleg szabadon igazolható, de még nem tudni, hová megy. A szakítás békés volt, de az ügy hátteréhez hozzátartozik, hogy egy letiltott tévéinterjúban pár hete komolyan bírálta a csapatot.
Péntek délelőtt bekövetkezett az, amit a szakértők nemrég megjósoltak: Roy Keane, a Manchester United labdarúgócsapatának emblematikus figurája tizenkét év után elhagyta az együttest.

A Nottinghamtől szerződött a Manchesterhez

"Roy generációjának egyik legjobb középpályása. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a gárda az elmúlt évtizedben ilyen eredményeket ért el. Az egész klub nevében kívánunk további sikereket pályafutásához" - nyilatkozta Sir Alex Ferguson, a csapat vezetőedzője.

A most harmincnégy éves Keane 1993-ban brit rekordot jelentő összegért szerződött a Nottingham Foresttől a Vörös Ördögökhöz, az MU-val 1999-ben Bajnokok Ligáját nyert, ezen kívül nyolc bajnoki cím, és FA Kupa győzelmek is fűződnek a nevéhez. Összesen négyszáznyolcvan mérkőzésen lépett pályára, és ötvenegyszer volt eredményes. Az augusztusban kezdődő szezon elején még játszott, aztán sérülése után kiszorult a kezdőből, és Alan Smith vitték hátra helyettesítésére.

Keane büszke magára

"Óriási büszkeséggel tölt el, hogy több mint tizenkét éven át szolgáltam egy olyan nagy klubot, mint a Manchester United. Remélem ez a csapat számos nagy siker részese lesz a jövőben is" - mondta Keane, aki a szerződésbontással szabadon igazolhatóvá vált. Egyelőre még nem tudni, melyik csapatok érdeklődnek iránta.

A döntésben vélhetően az is nagy szerepet játszott, hogy Keane az elmúlt hetekben élesen kritizálta a csapat teljesítményét a nyilvánosság előtt. Ám az az interjú, amelyikben a csapat szakvezetője ellen is kikelt, nem jelenhetett meg, mert Ferguson letiltatta a a klub saját tévétársaságánál.

Állandó botrányok

Keane finoman szólva is a klub egyik fenegyereke volt, önéletrajzi könyvében nyíltan vállalta, hogy szándékosan rúgta meg, és tette tönkre a norvég Haalandot. "Sokáig vártam az alkalomra. Végül kibaszott keményen megrúgtam, bár azt hiszem, a közelben volt a labda is. Most megkaptad, te fasz. Soha többet nem vádolsz szimulálással" - írta.

Keane Shearerrel többször összeverekedett a pályán, egyszer az egyik szokásos berúgása után megütött egy nőt, amiért a bíróság előtt kellett felelnie.

Ronaldo meghosszabbította szerződését

Keane távozása mellett gyakorlatilag másodlagos a hír, hogy Cristiano Ronaldo, a gárda portugál légiósa 2010-ig meghosszabbította szerződését a klubnál.