Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jászapáti Petra
kedd 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Orbán: a Puskás-ügy mindannyiunk szégyene

2005.11.24. 17:52
Az évszázad mérkőzésének tartott Wembley-beli 6:3-as magyar győzelem ötvenkettedik évfordulóján köszöntötték a csapat még élő tagjait. A kapus, Grosics Gyula meghatódottan beszélt, és hálás, hogy egy olyan csapat tagja lehetett, amelyik a világ tetejére repítette a magyarokat. A volt miniszterelnök, Orbán Viktor szerint a meccsnek van üzenete, és a Puskás-ügyről is kifejtette véleményét.
Pénteken lesz ötvenkét esztendeje, hogy az Aranycsapatként emlegetett magyar labdarúgó-válogatott szenzációs játékkal 6-3-ra legyőzte az addig hazai pályán veretlen angolokat a londoni Wembley Stadionban. Az évszázad mérkőzésének évfordulója alkalmából sport- és politikai vezetők, a futball, illetve más sportágak képviselői, valamint művészek köszöntötték a legendás tizenegy még élő tagjait, azok törzshelyén, a Régi Sipos étteremben.

Az Aranycsapatot mindenhol ismerik

Az ünnepeltek - Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, az évek óta betegeskedő csapatkapitány Puskás Ferenc képviseletében felesége és a meccsen kispados Várhidi Pál (a szintén kerettag Sándor Károly rossz egészségi állapota miatt nem tudott megjelenni) - a meghívott vendégek társaságában meghatódottan nézte végig azt a néhány filmkockát, amely az összecsapás első gólját elevenítette fel. A társaság ezek után néma felállással emlékezett meg a csapat elhunyt tagjairól, Lórántról, Lantosról, Bozsikról, Zakariásról, Budai II-ről, Kocsisról, Hidegkutiról és Cziborról.

"Sok helyen jártam a világban, de az Aranycsapatot és annak tizenegy tagját mindenhol ismerik" - mondta köszöntőjében Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Grosicsnak más lenne az élete, ha nem védhetett volna

Az együttes kapusa, Grosics Gyula elárulta: a mai napig meghatódva gondol arra, hogy egy olyan együttes tagja lehetett, amely játékával a magyarokat a világ tetejére repítette.

"Azokban az években a magyarok számára a labdarúgás több volt, mint sport, hiszen kitörési lehetőséget jelentett. Amellett, hogy a válogatottnak köszönhetően sok helyre eljuthattam, a csapat egy olyan világot teremtett számomra, amely nélkül más lenne az életem" - mondta az egykori hálóőr.

Bodnár vásárolta meg a relikviákat

A volt játékosokat köszöntötte Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is, aki elöljáróban Puskás Ferencnéhez szólva kijelentette: az elmúlt hónapok eseményei után az egész ország elégtétellel tartozik neki, hiszen "ami történt, mindannyiunk közös szégyene".

Puskás tiszteletére a Real Madrid jótékonysági meccset játszott augusztus tizennegyedikén, amelyik bevétőléből a ligaelnök szerint méltatlanul keveset kapott volna az Alzheimer-kórral négy éve kórházban kezelt egykori Real-játékost. Végül húszmillió folyt be számára a meccs bevételéből, így gyógykezelését komfortosabbá lehet tenni. Puskásné a legendás játékos ereklyéiből néhányat értékesíteni próbált Angliában, aztán Bodnár György valamennyit megvásárolta több mint negyvenmillió forint értékben. Az állami vezetés kissé elhanyagolta őt, jelenleg sincs múzeuma, az útlevelét is bevonták.

Orbán: a 6:3-nak van üzenete

A volt miniszterelnök beszédében kiemelte: "A 6-3-nak van valamifajta üzenete, amit nehéz megfogalmazni, de sokan érzik. Rólunk magyarokról sok negatív dolgot mondanak, köztük azt, hogy széthúzóak vagyunk, de mégis itt vagyunk szelíd békességben és ötvenkét év után is ünnepeljük és megbecsüljük az akkori hősöket."

Schmitt és Orbán az esemény hivatalos részének zárásaként egy-egy marcipánlabdát, Gellei Imre, a Ferencváros labdarúgó-csapatának vezetőedzője pedig a zöld-fehér klub nevében egy-egy emlékzászlót nyújtott át az ünnepelteknek.