Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Meghalt a Manchester United legendás játékosa

2005.11.25. 15:43
Hosszú szenvedés után, 59 évesen elhunyt George Best, a Manchester United korábbi világklasszis játékosa. Az északír futballistát a világ egyik legjobbjának tartották az 1960-as években, de kezelhetetlen volt, 26 évesen abbahagyta a játékot, végül alkoholizmusa okozta gyógyíthatatlan betegségét.

Hosszan tartó, súlyos betegség után 59 éves korában elhunyt George Best, a Manchester United legendás északír futballistája.

Egy megtört karrier állomásai
1946: Május 22-én Belfastban született.
1963: Bemutatkozik a Manchester Unitedben.
1964: Első válogatottsága az északír együttesben.
1965: Bajnok az MU-val.
1968: BEK-győzelem a Benfica ellen. Az év angliai játékosa és aranylabdása.
1970: Elküldik az északír válogatottból, mert sárral megdobott egy bírót.
1972: 26 évesen elhagyja a Unitedet

Orvosa már csütörtök délután úgy nyilatkozott, a korábbi futballsztárnak órái, de lehet, hogy csak percei vannak hátra. Ám Best túlélte az éjszakát, amit kezelői csodának mondtak.

A halála hírére a BBC megszakította műsorát, a brit közszolgálati televízió honlapja végig kezdőoldalán számolt be Best állapotának romlásáról.

Az 1946. május 22-én született George Best pályája az eltékozolt tehetségről, a sikerresség hátulütőiről szól.

"Azt hiszem találtam egy zsenit" - mondta 1961-ben a Manchester United egyik játékos-megfigyelője, amikor először látta a tizenöt éves Bestet játszani. A MU korszakalkotó menedzsere, Sir Matt Busby azonnal leigazolta a szélső középpályást, aki a klub színeiben 180 gólt szerzett 465 mérkőzésen.

Két évvel később az északír tehetség tizenhét évesen bemutatkozott az angol első osztályban. Vezetésével két év múlva, nyolc esztendő után újra bajnokságot nyert az MU, majd egy évre rá első angol klubként elhódította a BEK-et.


Kattintson!

Best tökéletesen egyesítette vagány sármját - az ötödik Beatle-nek is hívták - és nagy tehetségét abban az időszakban, amikor a televízió felfedezte a futballt. Olyan népszerűségre tett szert, mint korábban senki.

Korának legtehetségesebbjének tartották - 1970-ben a Northamptonnak hat gólt lőtt egy meccsen -, de sokak emlékezetében adottságainak elpazarlásával maradt meg.

Best nem tudott ellenállni a kísértéseknek, amelyek gyorsan jött ismertségével jöttek és nem hozta ki magából sohasem a maximumot. "Nagyon sok pénzt költöttem piára, csajokra és gyors autókra - a többit elpazaroltam" - vallotta magáról.

Mindenkit sokkolt, amikor 1972-ben, alig négy évvel azután, hogy az év európai, valamint angliai futballistájának választották, bejelentette visszavonulását. Még visszatért, de a MU-ban már nem játszott, végül 1983-ban fejezte be aktív pályafutását.

George Best szenvedései
2000. március: Májkárosodást állapítanak meg nála.
2001. február: Tüdőgyulladással kezelik.
2002. április: Alkoholtaszító pirulákat ültetnek a gyomrába.
2002. július: Májátültetés.
2004. november: Rutinműtéttel ellenőrzik beültetett máját.
2005. október: Vesegyulladás miatt az intenzívre kerül.
2005. november: A tüdőgyulladással már nem bír el szervezete.

Best alkoholfüggő volt, 2002-ben májátültetéssel mentették meg az életét és visszavonulása óta rendre botrányaival hívta fel magára a figyelmet. Szakkommentátorként is működött, 2000-ben például általános megrökönyödést váltott ki, amikor kétségbe vonta David Beckham képességeit.

Szeretett élni, élvezni az életet, mondta magáról és tartották róla, és ehhez folyamatosan pénzre volt szüksége. 2003 októberében eladta a legjobb európai futballistánakjáró - Aranylabda - díját, de egy másik trófeán már nem tudott túladni. Annak árából Korfun akart házat venni.