Mihály
2 °C
16 °C

Zsidóztak-e az MTK-pályán?

2005.11.28. 12:37
A szombati MTK-Újpest bajnoki futballmérkőzésen a játékvezető csak elszórtan hallott rasszista rigmusokat, a hazaiak szerint a lila drukkerek kórusban énekelték, "Vár a gázkamra". A liga "biztosan" foglalkozik az üggyel, Puhl Sándor szerint az MTK-sok egyébként is "náciztak".

Nem múlt el komoly játékvezetői hibák nélkül a labdarúgó NB I legutóbbi fordulója sem. Amíg a Ferencváros-Debrecen meccsen többször is tévedő Kassai Viktor hibáit egy metrókocsi bánta, addig az MTK-Újpest meccsen dirigáló Sápi Csaba ténykedése nagyobb vitákat váltott ki. A hazaiak szerint lekellett volna fújni a meccset a zsidózás miatt, míg a lilák szerint ez hülyeség.

"Az első félidőben semmit sem hallottam, talán a meccs kötött le annyira. A szünet után párszor hallottam hogy egy-két szurkoló zsidózik, de kórusban nem szidta az ellenfelet egyik tábor sem" - mondta az Indexnek Sápi Csaba, az MTK-Újpest bajnoki bírója.

Sápi szerint nem kellett volna lefújni

Sápi véleménye azután lett fontos, hogy az Index helyszíni tudósítóján kívül több napilap is beszámolt róla, hogy az újpesti szurkolók, csapatuk buzdítása mellett, többször is a "Mocskos zsidók", és a "Vár a gázkamra" rigmusokat skandálták.

A játékvezető nem tapasztalt semmi olyat, amiért le kellett volna fújnia a találkozót, és tudomása szerint sem a meccs ellenőre, sem a játékvezető-ellenőr nem írt olyat a jelentésében, hogy véget kellett volna vetni a meccsnek. "Egyébként a találkozó után mindkét csapat vezetői megköszönték a közreműködésemet, és egyikőjük sem kifogásolta a ténykedésemet" - mondta Sápi.

Az MTK lépni fog az ügyben

Ennek éppen ellentmond Domonyai Lászlónak, az MTK klubigazgatójának a véleménye. "Velem ugyan nem beszélt a játékvezető a meccs után, de én biztosan nem ezt mondtam volna neki. Felháborítónak tartom az újpesti szurkolók viselkedését, és lépni fogunk ez ügyben az MLSZ és a liga felé, hogy felhívjuk a történtekre az illetékesek figyelmét. Angliában miért tudták a stadionon kívülre szorítani a rasszizmust, és nálunk miért csak beszélnek róla évek óta?" - tette fel a költői kérdést Domonyai.

A szabály, az szabály
A hivatalos szabályok szerint, amennyiben folyamatos antiszemita rigmusok hallatszanak a lelátóról, a játékvezetőnek először be kell mondatni a rendezőkkel, hogy fejezzék be. Amennyiben ez nem történik meg, úgy félbe kell szakítani a játékot, és a játékosokat néhány perc erejéig az öltözőbe kell küldeni. Ha ezután sem szűnik meg a rendbontás, úgy lekell fújni a találkozót.

Mindkét táborból két-két - a meccset a helyszínen végignéző - szurkolóval is sikerült beszélnünk. Míg a kék-fehérek szimpatizánsai mélységesen felháborodtak a történteken és súlyos szankciókat várnak, addig az újpesti hívek váltig állítják, nem kiabáltak rasszista rigmusokat. "Ott álltam a táborban és én nem hallottam semmi ilyet. Ha volt is "zsidózás", semmivel nem nagyobb, mint bárhol, ahol az MTK pályára lép" - vélte egy magát megnevezni nem kívánó Újpest szurkoló.

Puhl: A hajrá lilák erősebb volt

Puhl Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) játékvezetői bizottságának elnöke úgy véli, nagyon nehéz eldönteni, milyen gyakran és erősséggel kell antiszemita kórusnak felhangoznia ahhoz, hogy a bíró felfüggessze az összecsapást. "A konkrét esettel kapcsolatban pedig meg kell jegyeznem, amikor Sápinak lehetősége lett volna különböző szankciók alkalmazására, akkor az újpestiek rendre abbahagyták a rasszista rigmusokat, majd sokkal hangosabban dörrent fel a hajrá lilák szólam. Ugyanakkor azt sem szabad elfeledni, hogy a hazaiak náciztak" - mondta a távirati irodának a négyszer is a világ legjobb játékvezetőjének választott Puhl.

A Magyar Labdarúgóligánál (MLL) érdeklődésünkre elmondták, biztosan foglalkoznak az üggyel, de pontos időpontot még nem tudtak megnevezni.

Az Újpest elítéli szurkolóinak viselkedését

Az újpesti labdarúgóklub közleményt adott ki a szombati, MTK Budapest elleni bajnoki labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban, melyben elítéli szurkolóinak rasszista viselkedését. "Biztosítunk mindenkit arról, hogy amennyiben megállapítást nyer az elkövetők kiléte, mindent megteszünk azért, hogy ezen személyek mérkőzéseinken többé ne lehessenek jelen" - szögezi le az egyesület vezetőinek és játékosainak közös állásfoglalása.

A klub hivatalos honlapján olvasható közleményből kiderül, a szurkolók a csapat 12. játékosává váltak, akikre a vezetőség büszke lehet, s azt reméli, hogy néhány személy miatt a közvélemény nem tesz egyenlőségjelet a sportszervezet és a deviancia között.

"Felhívjuk az Újpest FC-t valóban szerető embereket arra, hogy hozzánk hasonlóan határolódjanak el minden hasonló jellegű magatartástól, és tegyenek meg mindent azért, hogy az Újpest FC-nek egy szűk kisebbség által megtépázott hírneve régi fényében tündököljön" - zárul a közlemény.

A lila-fehér szurkolók a kezdeti sportszerű buzdítást követően rendszeresen antiszemita rigmusokkal zavarták meg az összecsapást, többek között a következőket skandálták: "mocskos zsidók" és "vár a gázkamra".