Emőke
-4 °C
9 °C

Pár év alatt lenullázódott a magyar foci sikerágazata

2005.11.30. 17:45
A magyar futball-játékvezetők kifejezetten jó nemzetközi megítélésnek örvendtek még hét éve is, most viszont már komoly téttel bíró, rangos meccset nem kaphatnak, a jövő évi világbajnokságról is hiányoznak majd. A körön belül lévők tudják az okokat, de nem szívesen beszélnek, retorziótól tartanak. Puhl bírófőnök kiborult a vasárnapi súlyos hibák után, bár korábban ő nyilvánította alkalmasnak a vétkezőt. Ki a hibás a jelenlegi állapotokért? Miért vártak többet vezetőként a korábban négyszer a világ legjobbjának választott Puhl Sándortól?
A magyar labdarúgó-játékvezetés '94 és '97 között élte aranykorát, hiszen Puhl Sándor három év alatt világbajnoki és Bajnokok Ligája-döntőt is vezetett. Emellett az UEFA-kupában is jutott neki egy finálé, a '96-os Európa-bajnokságon pedig az egyik elődöntő. Ezenfelül az egyik legnagyobb szakmai siker: '96-ban a BL két elődöntőjét két magyar bíró, Puhl Sándor és Vágner László dirigálta, előbbit négyszer választották egymás után a világ legjobbjának.

Két egymás utáni vb-ről még sohasem hiányoztak a magyar bírók

Egy évtized sem telt el az aranykor óta, és jelenleg esély sincs arra, hogy a magyar játékvezetők akár egy UEFA-kupa negyeddöntőt kapjanak, mert pillanatnyilag a harmadik "kalapba" sorolták őket, így még egy szint van az elitig. (A válogatott selejtezősorozatok előtti ötödik kalapos besorolása mellett mondjuk még ez is figyelemre méltó.)

Úgy tűnik, igen távoli álom, hogy világbajnokságon részt vehessenek a mieink. Három éve is hiányoztak és jövőre sem működhet közre magyar bíró. Eddig arra még nem volt példa, hogy két egymást követő vb-ről hiányozzanak a magyar játékvezetők. A '90-es kihagyás után négy évvel Puhl a csúcsra ért.

Elsőre szimpatikus Puhl kirohanása

A gondokat tetézi, hogy a hazai meccseken is hibát hibára halmoznak, a tévedések többször befolyásolták az eredményeket, a hétvégi Ferencváros-Debrecen után a játékvezetői bizottság vezetője, Puhl Sándor is kiborult Kassai Viktor teljesítményét látva.

A Fradi hasznot húzott, a Debrecent sújtották
A Ferencváros az egyik haszonélvezője az őszi bírói bakiknak, hiszen hozzávetőleg három pontot szereztek ezeknek köszönhetően, hiszen Rósa Dénes egy ajándéktizenegyest értékesített a Vasas ellen - Bede Ferencen kívül senki sem látott szabálytalanságot -, és ennek a találatnak köszönhetően szerezték meg a zöldek a három pontot az Illovszky-stadionban. A Debrecen ellen Budovinszky Krisztián kézzel ütött a labdába, ő hárított Szűcs helyett, ám Kassai Viktornál a kiállítás és a tizenegyes elmaradt, a szöglet viszont nem. A Kovács Zoltánt mellbe rúgó Szűcs Lajost az Újpest ellen kellett volna kiállítani a meccs elején, ez elmaradt, Megyebíró János azonban a végén kompenzált, egy igen vitatott gólt ítélt meg az Újpestnek.

Egyelőre úgy tűnik, a nagy vesztes a Debrecen, edzője, Supka Attila eddig három meccsre hivatkozik, ahol hátrányosan sújtották az ítéletek a csapatát. Véleménye szerint a Fradi-meccs mellett az Újpest ellen is veszítettek két pontot, mert egy "kamutizenegyest" ítéltek a lilák javára, és így lett 2-2 a végeredmény.

Észrevételeivel nem lehet nem egyetérteni, a szurkolóknak egyértelműen szimpatikus, ha valaki a beosztottja hibáját nemcsak elismeri - korábban, évekig épp ez hiányzott -, hanem szankciókkal is riogatja, és kijelenti, ez így nem mehet tovább.

Kassait Puhl tartotta alkalmasnak

A pihentetés szerinte nem elegendő, annál súlyosabb megrovásra van szükség - lehetett összefoglalni a Nemzeti Sportnak adott hétfői nyilatkozatát, amit önként tett meg, ő hívta a rovatvezetőt. Játékvezetői körökben azonban visszatetszést és megdöbbenést keltett a kirohanása, hiszen a testületet négy éve ő irányítja, és Kassait ő maga is a legjobbnak tartja itthon.

Vagyis: ha Kassai játékvezetőt alkalmasnak nyilvánította, akkor tartson ki mellette, mert közvetve ő is felelős a ténykedéséért. Nyilván ő nem ítélhet, de a bírói hibák az ő bizonyítványát jelentősen rontják. A külföldi játékvezetők meghívása sem tett jót a testület megítélésének, mert ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy nem bíznak a hazai gárdában.

A Tököli-eset után is élvezte a bizalmat

Kassai még azok után is élvezte a bizalmat, hogy a korábbi válogatott Tököli Attila látványosan taszított rajta az MTK-FTC örökrangadón, ám ezt a jelentéséből kihagyta.

A csatár élete sprintje után - kívülről és a felvételek alapján - jól érzékelhetően meglökte a bírót, ám Kassai erről nem vett tudomást. Mint mondta, ő nem észlelte, és csak a lendület sodorta a csatárt a hátának.

"Érthetetlen dolgok vannak nálunk"

"Mostanában érthetetlen dolgok vannak nálunk, és nincsenek egyenlő feltételek. Koncepció nincs, kicsinyes, önös érdekek vannak, meg klikkesedés. A magyar bírók nem felejtettek el meccset vezetni, de mivel mögöttük már nem az a komoly és védelmet nyújtó stáb áll, mint korábban, így félnek is kicsit. Vitás és nagy visszhangot keltő, hibás esetekben azok nem védik meg azok, akiknek minden körülmények között meg kellene ezt tenniük. Angliában sokkal szívesebben lennék bíró, mert ott minden egyértelmű, elsősorban az íratlan szabályok" - mondta az Indexnek az egyik neve elhallgatását kérő korábbi játékvezető. Nemcsak ő, mások sem akarnak névvel információkat adni, mert retorziótól tartanak.

Puhl Sándor
Puhl Sándor (fotó: epa)

"Érthetetlen dolognak" tekinthető, hogy a jelenleg is nemzetközi megbecsülésnek örvendő ellenőr, Nagy Miklós itthon nem kap megbízatást, idén már három UEFA-kupa-meccsen viszont számítottak szakértelmére. A játékvezetői bizottság örökös tiszteletbeli elnöke, Nagy - Palotai Károly mellett - segítette korábban Puhl karrierjét, ezek után még inkább különös, hogy nem számítanak rá. Kivált, hogy a legnagyobb sikerek idején ő volt a szakmai munka irányítója.

Juhos körön kívülre került

Újabb furcsaság, hogy a Puhlt a választásokkor kihívó Juhos Attilának két évvel a korhatár előtt vissza kellett vonulnia, és ezt azután tette meg, hogy az MLSZ honlapjáról értesült: kirakták a nemzetközi keretből.

Juhos Puhl mellett "tanulta a szakmát", hiszen ő volt a tartalék-játékvezető a BL-döntőn is. Juhost korábban a csapatok választották meg a magyar mezőny legjobbjának, talán kevesebb hiba lenne, ha komoly meccseket bíznának rá.

A tévedő aknász bíráskodhat

A harmadik kirívó furcsaság, hogy az egyik legjobb kondícióban lévő, és korábban ígéretes jövő előtt álló Világi Balázs kikerült az élvonalbeli keretből, és helyette az a Gergely Sándor került be, akit '96-ban örökre eltiltottak, mert hamis elszámolásokat adott be, illetve olyan végzettséget jelölt meg, amit nem szerzett meg.

"Aknász egyszer téved" - állította kilenc éve Nagy Miklós, és úgy indokolt, hogy játékvezető sohasem hazudhat, még ha éppen ártatlan füllentésről van is szó, nem fér össze a feladattal és a megkövetelt jellemmel. Gergely azóta ismét vezethet, és tegyük hozzá, eddig nem ő teljesít a leggyengébben, igaz a rangadókat egyelőre nem ő kapja.

Mindenki többet várt

Alighanem a koncepciótlanságra vezethető vissza, hogy jóllehet már három éve beválasztották Puhlt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) játékvezetői bizottságába, a magyarok csak nem jutnak előrébb.

Két ifjúsági világbajnokság volt azóta, de magyar bíró egyszer sem kapott lehetőséget, maga Puhl is ebben a közegben tűnt ki társai közül. A jövő emberét már rég "építeni" kellene, ismétlik el sokan a játékvezetést belülről szemlélők közül, akik többet vártak Puhl megbízatása után, mint ami történt.

Hogy nincsenek egyenlő feltételek, az pedig kedd óta egyértelmű, hiszen a botrányos véget érő Budapest Honvéd-MTK meccs után Saskőy Sazbolcs játékvezetőt védelmébe vette Puhl Sándor a tv2 Mokka című adásába. A bírófőnök egyik bizalmasának tartott Saskőy tavaly ősszel gólt ítélt egy olyan kapufáról levágódó landa után, ami a gólvonal elé pattant legalább harminc centivel. Többen "lapkirálynak" is tartják - kedden a honvédosok hét sárgát és két pirosat kaptak, a lefújáskor a másodedzőt is kiállította -, és a szakma egyöntetű felháborodását váltotta ki, amikor kapitális hibája után a FIFA-keretbe kerülhetett. A Honvéd vezetői azonnal fogadási csalásra gyanakodtak, feljelentést ígértek az ügyben. Az UEFA szabályai amúgy bárminemű fogadást tiltanak, ha óvatlan volt a játékvezető, azonnal eltilthatják.

Sikerei csúcsán feljelentgették Puhlt

A négyszer a világ legjobbjának választott sportember mentségére szóljon, nem örökölt könnyű helyzetet, hiszen a Bozóky Imre előtti MLSZ-elnök, Kovács Attila sikerei után tartalékbírónak küldte ki Svédországba, és egy év sem telt el a BL-döntős fellépése után, amikor egy diósgyőri juniormeccsen volt jelenése, mert a vezetéssel megromlott a viszonya, rajta pedig így álltak bosszút. Sikerei csúcsán gyakorta névtelenül feljelentették hazai jóakarói az UEFA-nál, és a döntéshozók vélhetően utaztak is rá, amikor a Feyenoord-Manchester United mérkőzésen egy elmaradt kiállítás után hónapokra eltiltották.

A körülmények azóta azonban viszonylag nyugodtak - a korábbi hangadókkal kiegyezett -, ám a játékvezetés helyzete egyáltalán nem megnyugtató, és a hibák kétségtelenül állandóak.