Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Tóth Ivett
szerda 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Chipes labdával játszhatnak a jövő évi futball-vb-n

2005.11.30. 16:36
A jövő nyári futball-világbajnokságon már használhatják a rendszert, amely pontosan jelzi, ha a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon. A chippel szerelt labda viszont még nem tökéletes: szöglet és kirúgás helyett is gólt jelez.
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) márciusban dönt arról, hogy a 2006-os németországi világbajnokságon használják-e a chipes labdákat.

Felnőttekkel is tesztelik

Egyelőre az biztos, hogy a decemberi klubvilágbajnokságon a speciális labdákkal játsszák a mérkőzéseket. Az októberi U17-es vb-n próbálták ki először az új labdát, melynek előnye, hogy egy beépített chip mindig jelzi, amikor a labda áthaladt a gólvonalon.

Nem ismeri fel a gólvonalat

A Sport Bild című lap szerint az új labda alkalmazása nem mindenkinek tetszett. Több játékvezető panaszkodott, hogy a chip akkor is jelzett, amikor a labda a kapu mellett haladt át az alapvonalon, vagy az oldalhálóba került, és ez nagyon zavaró volt.

A bírálók is elismerték viszont, hogy a junior tornán mind a 111 gólt pontosan mutatta a labda.

A FIFA-elnök ellenzi

A rendszerre az egyre gyakoribb bírói hibák miatt lenne szükség. A legdurvább eset az előző szezonban, az angol bajnoki Manchester United-Tottenham meccsen fordult elő: Roy Carroll kapus a portugál Mendez félpályás lövését ejtette maga mögé, a labda majd' másfél méterrel a vonal mögé került, a játékvezető mégsem ítélt gólt.

Az elektronikus segédeszköz bevezetését a legtöbb futballszakember és játékos támogatja, a FIFA-elnök, Sepp Blatter viszont ellenzi. A svájci sportvezető szerint a játék hagyományaiba nem illik bele annak használata.